Afbeelding

Dicht

Opinie

Twee willekeurige loten; eindcijfers vier en zes, beginletters zonder logica. Je vindt het niet handig je geluksgetallen aan een lot te binden, want bewijzen ze je niet het tegendeel wanneer ze geen geluk vinden? Hoe dan ook is de kans zeer groot dat je ook na 31 december met hetzelfde saldo rondloopt. Of met minder natuurlijk, je hebt immers die loten gekocht. En de oliebollen-olie ging ook al over de kop. Ach, het gaat toch om de krenten. En wat heb je die gehad, niet enkel in de pap.

En het is heus niet dat je alles al hebt, of ja; al wat je nodig hebt is helemaal niet te koop, maar meestal bedenk je - dankzij die loten - alsnog een hele hoop. Toch weet je het dit jaar niet, al is de inhoud van je winkelmandje misschien voor altijd onschatbaar, al komen de accijnzen op de brandstof terug en schiet alles met de kracht van een vuurpijl in de lucht. Je bent er gek genoeg al aan gewend, het komt waarschijnlijk omdat je Oekraïne niet enkel meer van het Songfestival kent.

Voor 2022 wist je trouwens ook niets van prijsplafonds en dat terwijl je je hart verloor aan een stukadoor. En nee, met hem loop je ook niet tegen de muren op. Of tenminste nooit heel lang. Dus ben je niet meer bang, want je hebt elkaar. En jij bent inmiddels iets meer rozijn dan vorig jaar, maar hij is nog altijd jouw krent. “Pap?”, zegt jullie lief nageslacht. En terwijl elders de acht miljardste mens huilt, is zij het die nog steeds naar je lacht.

Bij elke knuffel wurmt ze zich erbij. En misschien is het omdat haar moeder rijmpjes maakt dat ze daarna steevast met één enkel woord jullie omhelzing benauwend verlicht: “Dicht.”

Je sluit je benen met haar lijfje ertussenin; aan elk eind van je Latijn is dit het begin. Wanneer het klimaat de winter zomaar naar de lente tilt, als de prijs van diesel niet meer met die van benzine verschilt, je uitstoot wat niet in de atmosfeer mag horen, een gestoorde dictator de vrede blijft verstoren, zachte protesten worden neergeslagen met geweld, de zorgeloze dagen voorgoed lijken geteld, waanideeën opnieuw op social media mogen worden verteld en een nieuwe vorst en profile toeziet op het Engelse geld.

In gedachten zie je dat vers streng biljet en daarmee zijn je zinnen voor het nieuwe jaar voorgoed op welzijn gezet. En alsof ze het ruiken schuifelen je pubers de bank op en eentje van de twee heet trouwens Lot. Wat ben je rijk, wat ben je schathemeltjerijk, wat won je zonder eindcijfers en beginletters voor altijd de loterij, wat zijn je armen te kort en wat passen ze erbij. Wat een overvloedig vermogend gezicht. “Dicht.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden