Afbeelding

Verliefd

Opinie

Er komt ongelofelijk veel Achterhoekse creativiteit samen in de nieuwe single van de band De Heinoos en de bijbehorende videoclip. Het nummer heet ‘Op heur bun ik verliefd’. Dat doet in eerste instantie vermoeden dat het een lofzang op een meisje is, maar wie goed naar de tekst luistert, komt er al snel achter dat het hier toch vooral gaat om een ode aan een biertje. Aan een nog jong Achterhoeks biertje om precies te zijn, een jaar of vijf geleden geboren in Toldijk, tegenwoordig gebrouwen in Groenlo.

In de videoclip speelt dat biertje een prominente rol. Eerst alleen in de tekst: ‘Ze is fris, ze is jong en een tikkeltje rebels. Half blond, hölt van spektakel, zo hef ze mien verteld.’ Daarna ook in beeld, want de bandleden staan te spelen rondom de rode tankwagen die bij dat biertje hoort. En de hoofdrolspeler in de clip, die stoere man op de fiets, met cowboyhoed, laarzen en korte spijkerbroek, die stond aan de wieg van dat nieuwe gerstenat vol liefde voor de streek. 

Los van het bier en het meisje is dit nummer ook een muzikale ode aan het platteland en het mooie landschap in dit deel van Nederland. Zelf had ik een juichmoment bij het zinnetje ‘Gerstevelden wuift noar mien, alsof ze mien begroet.’ Het is een prachtige bewoording van wat er door mijn hoofd schiet als ik tijdens een fietsrondje opzij kijk, een lichte bries door het land zie waaien en denk aan wat een voorrecht het is om in deze streek te mogen wonen.

De band De Heinoos is weliswaar ontstaan in het Overijsselse Gramsbergen, maar de binding met de Achterhoek is oersterk. Niet zo vreemd dat de clip hier is opgenomen. Zelf herkende ik de locatie niet, maar ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat het vlak in de buurt moet zijn. Niet dat het heel erg van belang is. Van Steenderen tot Hardenberg en van Hummelo tot Haaksbergen, zo’n onverhard landweggetje voelt voor elke plattelander als thuis.

Over die paden tussen de weilanden zijn de mannen in de videoclip op weg naar een feestje. De één op de fiets - ‘mien stalen ros’ - zonder versnellingen en met terugtraprem, de ander in de bandbus, op de crossmotor of op de brommer. En dan komt er ook nog een ouderwetse trekker langs, zo eentje met een open cabine. Alles is vastgelegd middels uitmuntend camerawerk. Het feest eindigt tussen de bomen met vlees op de barbecue en koude biertjes met blonde schuimkraag, prominent in beeld.

Commercieel? Ja, natuurlijk. Maar wat een prachtige manier om elkaar te versterken. Daarbij zijn muziek en een biertje als hoofdingrediënten voor een mooi feestje nooit ver van elkaar verwijderd. Toch zou het gehele nummer ook nog steeds over een meisje kunnen gaan. In de clip is geen vrouw te bekennen, maar één ding is zeker: ze is prachtig mooi en ongefilterd. Verliefd. Smoorverliefd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden