Een club (oud-)medewerkers spant zich in om van de reünie een succes te maken: Bovenste rij: Gosse Koolstra, Jan Mulder, Ab Boers, Hans Hoevers en Collin Bijsterveld. Onder: Nadine Kuipers, Piet Dooyeweerd, Marianne de Kreij, Marjan Nap en Nico Stronks. (Niet op de foto: Willem Schoo, Jappie Berger, Jaap Pott). Eigen foto
Een club (oud-)medewerkers spant zich in om van de reünie een succes te maken: Bovenste rij: Gosse Koolstra, Jan Mulder, Ab Boers, Hans Hoevers en Collin Bijsterveld. Onder: Nadine Kuipers, Piet Dooyeweerd, Marianne de Kreij, Marjan Nap en Nico Stronks. (Niet op de foto: Willem Schoo, Jappie Berger, Jaap Pott). Eigen foto

Baudartius College viert 100-jarig bestaan met reünie

Onderwijs

ZUTPHEN – De middelbare school Baudartius College in Zutphen houdt op 6 april 2024 een reünie. Oud-medewerkers en -leerlingen van deze school en van de Koningin Wilhelminaschool die in 1986 opging in het Baudartius zijn van harte welkom. De organisatie verwacht veel reünisten, want het Baudartius kent een lange geschiedenis. Het viert hiermee het honderdjarig, of eigenlijk het 104-jarig bestaan. De eerste plannen voor deze grote reünie zijn namelijk nog van ‘voor corona’. Aanmelden voor deze reünie is vanaf nu mogelijk via: www.baudartius-reunie.nl.

Een groep (oud-)medewerkers loopt al een aantal jaren rond met het plan en heeft nu een professioneel bureau in de arm genomen dat gespecialiseerd is in de organisatie van zulke grote reünies en het opsporen van zoveel mogelijk oud-medewerkers en -leerlingen.

Nieuwe school
Twee van die (oud-)medewerkers, de al een aantal jaren gepensioneerde docent Nederlands Jaap Pott en de nog werkzame natuurkundeleraar Jan Mulder, vertellen enthousiast over de plannen. Mulder, al ruim veertig jaar verbonden aan het Baudartius: “We wilden in 2020 het honderdjarig bestaan vieren met een reünie, maar COVID-19 heeft onze plannen doorkruist.” Dat de nieuwe datum in het voorjaar van 2024 is gekozen, is ook niet zonder reden: de naam Baudartius verdwijnt van de gevel, volgend jaar zwaait de laatste groep leerlingen af. “De school is herboren; nadat we zijn samengegaan met het Stedelijk is een nieuwe school ontstaan”, verduidelijkt Mulder. Havo en vwo gaan samen verder als Eligant Lyceum, mavo en vmbo als het Kompaan College. Door de reünie nog vóór de start van de examenperiode in 2024 te houden, zullen de oud-medewerkers en -leerlingen hun oude school nog volop in bedrijf aantreffen.

“Weet je nog, oudje?”
De reünie gaat natuurlijk vooral om ontmoeten, maar hoe bijzonder is het om nog een keer door de gangen te kunnen dwalen en plaats te nemen in de schoolbanken? Op het programma staan daarom ook nog lessen van oud-docenten. “Weet je nog, oudje”, stelt Pott zich voor. Hij heeft die ervaring al met oud-collega’s die elkaar nog maandelijks treffen. Ook kunnen oude klassen zich tijdens de reünie laten vastleggen op een nieuwe klassenfoto. De organisatie hoopt op zoveel mogelijk animo voor de reünie. “We gaan maximaal terug”, zegt Mulder. “De oudste reünist zal vermoedelijk in de negentig zijn”, denkt Pott. Samen met hun collega’s vermoeden ze een grote opkomst. “Baudartianen” zijn over het algemeen trots op hun school. “Een school is meer dan een gebouw; het is een systeem met leerlingen en collega’s. En op het Baudartius heerst een bijzondere sfeer. Die is moeilijk benoembaar, maar het gaat om aandacht voor elkaar.”

Weerzien
Mulder: “De middelbareschoolperiode vormt ook een grondslag voor de rest van je leven, het is een belangrijke tijd voor je ontwikkeling. Je trekt een aantal jaren op met mensen met wie je lief en leed deelt.” Hij verwacht dan ook dat veel mensen het leuk zullen vinden om leraren, leraressen en klasgenoten terug te zien. Bovendien verwachten ze speciale gasten op deze dag. De school heeft door de jaren een aantal ‘bekende Nederlanders’ voortgebracht die zo mogelijk ook zullen worden uitgenodigd. Bijzonder is dat twee van de nazaten van naamgever theoloog Willem Baudartius (1565-1640), de oud-presidenten George Bush (jr. en sr.) zijn. Ook zij zijn welkom.

Schoolkrant
Wie nu alvast herinneringen wil delen, kan contact opnemen met Gosse Koolstra, gpkoolstra@gmail.com. Deze oud-docent Nederlands wil namelijk samen met collega Gijs Wasseveld een glossy maken waarin veel ruimte is voor anekdotes. Daarnaast wil hij nog een laatste keer de schoolkrant ‘Phoenix’ uit zijn as laten herrijzen. Hiervoor komt hij graag in contact met oud-redacteuren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden