De christelijke Veldhoekschool was tot de sluiting in 2013 96 jaar lang het 'middelpunt' van de buurt. Foto: Jan Hendriksen

De christelijke Veldhoekschool was tot de sluiting in 2013 96 jaar lang het 'middelpunt' van de buurt. Foto: Jan Hendriksen

Voormalige basisschool Veldhoek is te koop

Onderwijs Ruurlo Veldhoek

RUURLO - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland wil af van de voormalige Veldhoekschool aan de Kapersweg in Ruurlo en zet het gebouw in de verkoop. Belangstellenden kunnen zich melden bij Thoma Post Makelaars.

Door Jan Hendriksen

Als er meerdere belangstellenden zijn voor de voormalige school stelt de gemeente hen in de gelegenheid een bod uit te brengen vanaf de vraagprijs. De hoogste bieder wint, indien er geen beletselen zijn op grond van de wet Bibob. Deze afkorting staat voor ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. De wet geeft overheidsinstanties (zoals een gemeente) de mogelijkheid om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zaken doen, te screenen.
De Veldhoekschool in Ruurlo is sinds 1 augustus 2013 niet meer in gebruik. Samenvoeging met vier plattelandsscholen in de driehoek Ruurlo-Zelhem-Hengelo uit de Bronckhorster buurtschappen Varssel, Halle Heide, Halle Nijman en Wolversveen was aanleiding tot de sluiting van de Veldhoekse basisschool.
In juni 2015 werd het voormalige schoolgebouw door de Stichting Scholengroep GelderVeste overgedragen aan Berkelland. Beleidslijn van de gemeente is om gemeentelijk vastgoed waar mogelijk af te stoten. Daarom wordt het voormalige schoolgebouw nu te koop aangeboden. De bewoner van de naastgelegen woning (voormalige schoolhoofdwoning) is in kennis gesteld van het voornemen.

‘Middelpunt’
Begin 1900 komt naast de boerderijen die op Ruurlo’s grondgebied stonden ook aan de Hengelose kant van de gemeentegrens de ontginning en boerderijbouw op gang. Zo ontstaat er een nieuwe Veldhoek en daarmee behoefte aan een centraal gelegen school. Nadat pogingen van inwoners van het Hengelose en Zelhemse gedeelte van buurtschap Veldhoek begin 20ste eeuw op niets waren uitgelopen ondernam de voorganger van de Nederlands Hervormde Kapel in Ruurlo, H. Boschma een nieuwe poging. En met succes. Samen met de initiatiefnemers van de eerste pogingen werd besloten om samen te werken aan de stichting van een nieuwe school in Veldhoek.
Na enige touwtrekkerij over de plaats waar deze zou moeten komen, hakte Baron Van Heeckeren de knoop door. Hij bood, natuurlijk net op Ruurlo’s grondgebied, grond aan voor de nieuwe christelijke school, die op 30 maart 1917 feestelijk werd geopend. De christelijke Veldhoekse school was tot de sluiting in 2013 96 jaar lang het middelpunt van de buurt. Niet letterlijk, want de situering aan de Kapersweg op Ruurlo’s grondgebied was geografisch absoluut niet in het midden.

School met de Bijbel
Geloofsovertuigingen waren er de oorzaak ervan dat het voorbereidende werk niet altijd even vlot verliep. De ligging bracht ook problemen met zich mee. Uiteindelijk zag in 1916 de ‘Vereniging tot stichting en instandhouding van een Protestants Christelijke School in de Veldhoek’ het levenslicht. Dat resulteerde er in dat de schooldeuren aan de Kapersweg op Ruurlo’s grondgebied een jaar later open gingen. In 1950 werd de school uitgebreid met een derde lokaal en in 1954 zelfs met een vierde lokaal. Dit vierde lokaal was een aantal jaren later alweer overbodig omdat de ouders van een groot aantal leerlingen uit het dorp Ruurlo in 1959 voor de nieuwe christelijke Rehobothschool in Ruurlo kozen.
Door de invoering van de basisschool werd de school in 1984 opnieuw grondig verbouwd. Binnen kreeg de school een totaal nieuwe aanblik maar het buitenaanzicht bleef grotendeels behouden. De gevelsteen met de inscriptie ‘Laat de kinderkens tot mij komen’ en ‘School met de Bijbel’ is daar nog het bewijs van.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant