Petra, Fiene, Jihan, Fay, en Ilse bij de nieuwe boeken van Het Loo. Foto: Natalia Blom

Petra, Fiene, Jihan, Fay, en Ilse bij de nieuwe boeken van Het Loo. Foto: Natalia Blom

Kinderen gaan meer lezen als ze uit meer boeken kunnen kiezen

Onderwijs

ZELHEM – Op woensdag 7 maart heeft Stichting Litania op Basisschool Het Loo in Zelhem de leerlingen verblijd met een groot aantal kinderboeken. Na een zeer hartelijke ontvangst van teamleider Ilse Oosterink gingen de vrijwilligers van Stichting Litania in de aula staan voor een wit laken. Vele kindergezichtjes keken ze vragend aan: wat kwamen zij doen? De meesters en juffen stonden ook nieuwsgierig te kijken. Benieuwd wat er achter het laken zat.

Door Natalia Blom

Ilse nam de microfoon ter hand om de mensen toe te spreken en ze voor te stellen aan de mensen die voor het laken stonden. Nadat ze haar verhaal had afgerond overhandigde ze de microfoon aan Petra van Stichting Litania. Ze vertelde eerst wat de stichting allemaal deed en waarvoor deze zich inzet. Petra: “Alle kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om te kunnen lezen of je nou er nou meer moeite mee hebt of juist graag zoekt naar meer uitdaging om te gaan lezen. Met dit aantal boeken zit er voor ieder wat interessants bij. Boeken om alleen te lezen of samen.”

De kinderen die de voorleeswedstrijd hadden gewonnen, Fiene, Jihan en Fay, mochten het laken weghalen en onthullen wat erachter zat. Er volgde een daverend applaus toen het grote aantal boeken achter het laken tevoorschijn kwam. Van kinderboeken via strips tot informatieve boeken en nog veel meer. Ilse stelde de vraag aan de kinderen: “Wie wil er stripboeken lezen?” Vele handen staken de lucht in. Daarna vervolgde ze met de vraag: “Wie wil er toneelboeken lezen?” Weer kwamen verschillende handen omhoog. 

Meer boeken
Ilse, de teamleider bij basisschool Het Loo heeft de aanvraag bij Stichting Litania gedaan. Deze school zocht een manier om kinderen te motiveren en aan het lezen te krijgen. Hoe kun je kinderen beter motiveren dan een groot aanbod in boeken te hebben, waar voor iedereen wat tussen zit.

Lezen is vanaf jongs af aan al heel erg belangrijk. Kinderen motiveren om te gaan lezen is alleen een uitdaging. Het begint al met een boek uitzoeken. De school heeft boekenkasten waarin ze de boeken op een leuke manier willen presenteren. De kaften van kinderboeken zijn vaak vrolijk en pakkend. Zelfs de binnenkant bevat prachtige illustraties. Kinderen zoeken daarop vaak hun boeken uit. Ook titels die aanspreken op hun interesses zijn de boeken die snel gepakt worden. De school heeft al vaste leesmomenten zodat de leerlingen ook de tijd krijgen om te gaan lezen.

Na het uitlezen van een boek wordt er soms aan een leerling gevraagd om de literaire aspecten te kunnen vertellen op een creatieve manier. Als voorbeeld: voorstellen alsof je de hoofdpersoon bent van een boek. Hierdoor ga je actief bezig met het lezen van het boek. Je leest dan een boek en denkt na over het karakter en het uiterlijk van de hoofdpersoon. 

Ook mogen boeken meegenomen worden naar huis tijdens de vakantie, zodat je thuis lekker kan gaan lezen als je er de tijd voor hebt. Dit alles om kinderen te kunnen prikkelen om te gaan lezen, gezien dit een positief effect heeft op hun leesniveau, om te kunnen ontspannen, en zelfs kun kennis te kunnen vergroten.

Vrijwilligers
Deze gift van boeken aan de school is mede mogelijk gemaakt door alle vrijwilligers die zich inzetten in de kringloopwinkels van Stichting Litania, zowel in Hengelo, Doesburg, Brummen als Ulft.

Deze woensdag waren twee vrijwilligers, Lot en Isabel, van de kringloopwinkel in Doesburg, (Litania’s Lifestyle) aanwezig. Ze vonden het allebei erg mooi om te kunnen zien waar zij zich, samen met hun team voor inzetten. Ze waren dolenthousiast om de blije kindergezichten te kunnen zien zodra het doek voor de boeken verdween. Genieten van het werk wat ze doen is ook zeker aan de orde. Klanten blij maken in een piekfijne winkel met een gezellige uitstraling. Dat ze nu hebben kunnen meemaken dat de boeken werden uitgereikt, geeft ze nog een sterkere motivatie om samen met het team te zorgen dat dit soort uitgiften mogelijk zijn. 

Vrijwilliger Henriëtte van de Brink van de kringloopwinkel in Hengelo, vond het geweldig. Ze is al meerdere jaren een actieve vrijwilliger en wist ook dat de stichting jaarlijks meerdere dingen uitgeeft. Nu ze gezien heeft hoe het gaat, maar ook zeker de reacties van de kinderen is een geweldig iets om te mogen meemaken. “Zeker ook wetende dat jij er echt iets in hebt kunnen betekenen. Dat geeft je een trots gevoel. Het mezelf kunnen inzetten voor Stichting Litania geeft me een goed gevoel. Met mijn collega’s samen kunnen staan, is een zeker vertier. Daarbij staan we dan samen in een kringloopwinkel mensen blij te maken met alle spullen die we aanbieden. Wat mogelijk gemaakt wordt door ook andere mensen, die spullen inbrengen. Wij kijken ze na en zetten ze in de winkel, die er weer stralend uit komt te zien. Het doet mij ook echt iets, om mensen met een vrolijk gezicht de winkel te zien verlaten omdat ze dan hebben gevonden wat ze zochten of omdat ze een leuk gesprek hebben gehad met mij of een van mijn collega’s”, besluit Henriëtte.

Arie Blom, Henriëtte van de Brink, Litania Blom, Ronnie Lammertink, Ilse Oosterink, Lot Jeurissen, Petra Groen en Isabel Banner (v.l.n.r.). Foto: Natalia Blom

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden