Fleur uit groep 8, Quinn uit groep 2 en Tijn uit groep 3 (v.l.n.r.) laten zien wat er tot nu toe zoal is ingeleverd. Juf Jacquelien Rossel coördineert de Wecycle-actie op de Piersonschool. Foto: Luuk Stam

Fleur uit groep 8, Quinn uit groep 2 en Tijn uit groep 3 (v.l.n.r.) laten zien wat er tot nu toe zoal is ingeleverd. Juf Jacquelien Rossel coördineert de Wecycle-actie op de Piersonschool. Foto: Luuk Stam

Kinderen Piersonschool doen mee aan inzamelingsactie Wecycle

Onderwijs

Leerlingen van Hengelose basisschool leveren volop kleine elektrische apparaten in

Door Luuk Stam

HENGELO – De iPad van Fleur Hiddink (11) is kapot. Er zaten al heel wat barsten in het scherm, sinds kort krijgt ze het ding helemaal niet meer aan de praat. “Ik wilde ’m nog opladen, maar dat werkt ook niet meer”, vertelt de leerlinge uit groep 8 van de Hengelose Piersonschool. Grote kans dat Fleur haar iPad binnenkort op school inlevert in één van de grote kartonnen dozen in de hal, want ze doen hier deze weken mee aan de landelijke inzamelingsactie Wecycle.

Tot en met 4 november kunnen leerlingen hier elektrische apparaten inleveren, die ze thuis of bijvoorbeeld bij hun opa en oma hebben gevonden. Dat gebeurt niet zomaar. Eerst wordt gekeken of er voor de afgedankte apparaten nog een tweede leven inzit. Met behulp van een speciale schoolkrant leren de kinderen wat hierin de mogelijkheden zijn. Ze leren over circulaire opties zoals het repareren, verkopen of weggeven van producten die niet meer gebruikt worden, kapot of gedateerd zijn. 

Oude telefoon
Tijn Harmsen (6) uit groep 3 moet direct denken aan de oude telefoon van zijn moeder. “Die doet het nog een klein beetje, maar mama doet er niks meer mee”, vertelt hij. “Die kan ik wel meenemen.” Maar, vult juf Jacquelien Rossel aan: “Voordat we een apparaat weggooien, gaan we eerst kijken of we het nog kunnen repareren. Of kunnen we het misschien naar een Repaircafé brengen? Als het echt niet meer te repareren valt, dán gooien we het weg.”

De kleine apparaten die nu ook hier op school in de grote Wecycle-dozen belanden, behoren tot die laatste categorie. De dozen zitten al flink vol met onder meer toetsenborden, tosti-ijzers, camera’s, scheerapparaten en videorecorders. Onderdelen hiervan worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Misschien is een deel van de iPad van Fleur hiervoor wel geschikt. Of een onderdeel uit de oude telefoon van de moeder van Tijn. “Daar hebben we het in de klas ook samen over”, vertelt Jacquelien Rossel. “Het belangrijkste is bewustwording.”

Beloning
Door het ‘Wecyclen’ van apparaten staat de Piersonschool een certificaat te wachten en een beloning in de vorm van een karaokeset, muziekinstrumenten of een boekenpakket. Aan de landelijke inzamelingsactie doen zo’n 200 Nederlandse scholen mee. Met de scholencampagne hoopt de stichting OPEN – initiatiefnemer van Wecycle – ‘een duurzaam steentje bij te dragen’. De stichting schat dat alleen al in Nederland miljoenen elektrische apparaten bij mensen thuis liggen, die niet of niet meer gebruikt worden.

Volgens directeur Jan Vlak van de stichting OPEN leren de kinderen veel van de actie door de combinatie van theorie en praktijk. “Op het moment dat je bij je opa en oma een doos vol oude apparatuur meekrijgt en erover nadenkt wat je daar nog mee kunt doen voordat je die apparaten inlevert, is circulariteit geen begrip meer maar een ervaring”, stelt Vlak. “Die ervaring nemen de kinderen de rest van hun leven mee.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant