Burgemeester Marianne Besselink eet haar ontbijt bestaande uit yoghurt met muesli met kinderen van Jenaplanschool Pierson uit Hengelo tijdens het jaarlijkse burgemeestersontbijt. Foto: Alice Rouwhorst

Burgemeester Marianne Besselink eet haar ontbijt bestaande uit yoghurt met muesli met kinderen van Jenaplanschool Pierson uit Hengelo tijdens het jaarlijkse burgemeestersontbijt. Foto: Alice Rouwhorst

Ontbijten met burgemeester en wethouders

Onderwijs

BRONCKHORST/HENGELO – Welk basisschoolkind kan nou zeggen dat ze op een doordeweekse dag aan het ontbijt zit met de burgemeester en wethouders en niet aan het rekenen is? Kinderen uit groep zeven en acht van Jenaplanschool Pierson uit Hengelo kunnen dat. Zij waren op dinsdag 4 oktober uitgenodigd om aan te schuiven bij het burgemeestersontbijt in de kantine van het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo.

Door Alice Rouwhorst

Van 3 tot en met 7 oktober ontbijten zo’n 200 burgemeesters in Nederland met kinderen uit basisscholen uit hun regio. Zij willen hiermee het belang van een goed ontbijt benadrukken. Het ontbijt is een hot item nu de kinderarmoede toeneemt in het land en zij met een lege maag naar school gaan. Vijfhonderd van de ruim 6500 basisscholen in Nederland krijgen tot eind januari een gratis schoolontbijt.

Kennismaken
Met een boks werden de kinderen ontvangen door burgemeester Marianne Besselink en drie van de vier wethouders, Evert Blaauw, Anton Peppelman en Wilko Pelgrom. “Welkom allemaal! Welkom in het gemeentehuis van Bronckhorst. Zijn jullie wel eens hier geweest?”, vroeg de burgemeester aan de kinderen. Ze knikten bijna allemaal van ja, vooral voor hun ID-kaart. “Jullie zijn vandaag hier omdat we aandacht willen vragen voor het eten van een goed en gezond ontbijt, want dan pas kunnen jullie goed opletten in de klas. Jullie ontbijten vandaag met mij en met deze wethouders. Weten jullie wie wij zijn?”, vroeg ze vervolgens. De meesten kenden de burgemeester wel, ook omdat een aantal onder hen in het jeugdparlement deelnemen, maar de wethouders waren toch wat onbekender. Na een kleine voorstelronde waren ook zij geen vreemden meer en wisten de kinderen met wie ze aan tafel zaten.

Thema staatsinrichting
“De timing van het ontbijt kon niet beter”, merkte juffrouw Jacqueline Rossel op. “Ik heb het met de kinderen namelijk over staatsinrichting en alles wat daarbij hoort. Zo hebben we gedebatteerd over verschillende stellingen. Een leerling vroeg zich af of hij zomaar een brief naar de koning kan schrijven. Dat bleek te kunnen. Maar hoe stel je zo’n brief op? Daar heeft hij zich eerst in verdiept en toen een brief gestuurd én antwoord gekregen. Weer een ander heeft zich met de gemeentepolitiek bezig gehouden. Voor hem is het extra leuk dat we nu op het gemeentehuis zijn en dat hij het college van b en w in levende lijve ziet.”

Ontbijt uit de schijf van vijf
De gang van het ontbijtbuffet werd uitgelegd en de kinderen konden om beurten pakken waar ze zin in hadden. Het ontbijt voldeed aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het brood was verzorgd door Echte Bakker Van Asselt uit Vorden. De kinderen hadden de keus uit vers volkoren brood en volkoren (krenten)bollen, vleesbeleg, 30+ kaas, een gekookt eitje, honingtomaatjes, halfvolle yoghurt met muesli en melk of thee. Op tafel stond halvarine, jam en pindakaas.

Gezellig praten onder genot van een gezond en lekker ontbijt
Met hulp van de burgemeester en de wethouders bij het doorsnijden van de bollen of het inschenken van de thee of melk zaten de 21 kinderen allemaal al gauw heerlijk te ontbijten en te praten met elkaar of met de burgemeester of één van de wethouders. Allereerst ging het over het wel of niet ontbijten ’s ochtends, zittend aan tafel of staand aan het aanrecht en wat er dan zoal op de boterham gesmeerd wordt. Daarna werden andere vragen gesteld. “Wat doet een burgemeester nou eigenlijk?”, wilde één van de meiden weten waar Besselink bij aan tafel zat. Ze vertelde dat ze veel overleggen heeft en dat ze ook bedrijven en burgers bezoekt, bijvoorbeeld bij jubilea of verjaardagen. “Zo was ik laatst bij een mevrouw die honderd werd. Ik vind zo’n bezoek heel interessant, omdat zij in een hele andere tijd is opgegroeid en daar over kan vertellen.”

Op haar beurt was Besselink benieuwd naar hun droombaan. “Jullie kennen elkaar. Wat denken jullie dat de ander later gaat doen?” Een leuk gesprek ontstond waarin de suggesties die de meiden over en weer deden redelijk overeen kwamen met de gewenste banen. Die waren in de zorg, ‘iets met dieren’, of ‘een gemakkelijke baan en veel geld verdienen’. Besselink spoorde de kinderen aan om hun droom na te jagen. Een tafel verder was wethouder Pelgrom gezellig in gesprek met zijn tafelgenoot. De zomervakantie was onder andere een gespreksonderwerp. Van de Belgische Ardennen ging het gesprek naar Spa en Francorchamps om al snel bij Max Verstappen uit te komen.

Als kers op de taart een bezoek aan raadszaal en werkkamer
Het ijs was al lang gebroken en de kinderen voelden zich vrij om voor een tweede of zelfs derde ronde langs het buffet te gaan. Hier was het credo ‘Zien eten, doet eten’ zeker toepasbaar. Met goed gevulde buiken kregen de kinderen nog een kleine les van de burgemeester over democratie en verkiezingen en de rol van het college van b en w en raadsleden in de gemeente. Hierna was het tijd om de raadszaal en de werkkamer van de burgemeester te bezoeken. Een kijkje nemen achter deuren die anders gesloten blijven. Dat is zeer zeker interessant. Tot slot mochten de liefhebbers, en dat waren ze bijna allemaal, de ambtsketen van de burgemeester heel even dragen om het gewicht zelf om hun nek te ervaren. Op de slotvraag van Besselink of ze het leuk vonden, klonk een volmondig ‘Ja!’. De jassen en de veiligheidshesjes konden weer aan en op de fiets ging het weer richting school om over te gaan tot de orde van de dag, maar wel met een hele ervaring rijker.

Wethouders Blaauw, Peppelman en Pelgrom assisteren daar waar nodig is bij het burgemeestersontbijt. Foto: Alice Rouwhorst
Eén voor één hangt Marianne Besselink haar ambtsketen om bij de kinderen van groep zeven en acht van Jenaplan Piersonschool. "O ja, best zwaar", is een veel gemaakte opmerking. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant