Christelijke Basisschool De Rank in vroeger tijden. Foto: Archief CBS De Rank

Christelijke Basisschool De Rank in vroeger tijden. Foto: Archief CBS De Rank

De Rank viert 150 jaar basisonderwijs

Onderwijs

TOLDIJK – Vrienden voor het leven zijn er gemaakt, zo stelt oud-directeur Jan Burgers van Christelijke Basisschool De Rank in Toldijk. De basisschool zorgt al 150 jaar voor een goede saamhorigheid in de kern. In september 2022 wordt het jubileum groots gevierd. Met alle leerlingen en huidige werknemers, maar zeker ook met iedereen die daar ooit op school zat, werkte of achter de schermen betrokken was.

Door Liesbeth Spaansen

Nadat Jan Burgers zijn directeurstaken had overgedragen aan zijn opvolgster Heidi Bolsenbroek had hij zich volledig teruggetrokken uit ‘zijn’ basisschool De Rank. “Ik ben lang niet in school geweest zelfs”, lacht hij. “Ruim anderhalf jaar geleden spraken we elkaar over het 150-jarig bestaan van de school en we maakten een afspraak over een jubileumfeest. Zij zal alle festiviteiten in de school met de huidige leerlingen en leerkrachten organiseren en een jubileumcommissie een reünie.”

Jan Burgers kwam zo al direct aan het nadenken voor deze reünie en vormde een commissie. “Ik vroeg Anneke Groot-Roessink erbij. Zij was ook betrokken geweest bij het 125-jarig bestaan en wist dus hoe dit aan te pakken. Bovendien kent zij veel mensen en heeft een groot archief.” Ook vroeg hij oud-leerkracht Henny Barnhoorn om aan te schuiven en mee te denken. “Anne Winkel, die alle sociale media regelt en Anne van Asselt die het archief beheert, zijn de jongste commissieleden.”

Jubileumboek
Het jubileumboek ligt klaar. “Dat gaat naar de drukker als we weten hoeveel exemplaren we ongeveer nodig hebben”, legt Jan uit. Hij laat een aantal pagina’s zien op de laptop. Dat ziet er veelbelovend uit.
“Bertus Rietberg beschrijft de situatie van de school van vroeger tijden tot nu. Daarnaast staan er verhalen in van vriendengroepen zoals de BVIT (Bier Verwerkende Industrie Toldiek), De Meiden, schoolverlaters 1969 /1970 en een groep activiteitenmoeders die nog jaarlijks leuke dingen met elkaar gaan doen. Die vriendengroepen zijn allemaal op De Rank ontstaan. Er zijn groepen die jaarlijks met elkaar afspreken, vriendschappen zijn gesmeed op onze school en blijven in lengte van dagen bestaan. De school leverde en levert nog een grote bijdrage aan de leefbaarheid van het dorp Toldijk. Veel oud-leerlingen wonen ook hier”, weet hij. “Of willen hier graag komen wonen.”

Oud-leerling en Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen tekende speciaal voor het jubileumboek een stripverhaal. “Het is een mooi boek geworden, dat is mogelijk gemaakt door de grote groep sponsoren, middenstand, bedrijven en instellingen uit Toldijk en omgeving.”

Jubileumtentoonstelling
In de school wordt een tentoonstelling ingericht van 150 jaar Rank-historie en op de digiborden zullen foto’s worden getoond uit die periode. Een van de lokalen zal geheel worden ingericht met de inrichting van toen. “Die tafeltjes en stoeltjes en allerlei schoolspullen krijgen we in bruikleen van een museum”, is Jan trots. “Maar we zoeken ook nog spulletjes die door onze leerlingen gemaakt zijn in de loop der jaren.”
Dus, wie nog oud beeldmateriaal (digitaal kan uiteraard ook), leuke knutselwerkjes en alle andere leuke stukjes heeft die doen terugdenken aan 150 jaar De Rank, meld zich via mail aan bij de jubileumcommissie. Die wil het heel graag lenen.

Jubileumfeest De Rank
In de week van 19 tot en met 23 september hebben de leerlingen van CBS De Rank een feestelijk programma op school.
Zaterdagmiddag 24 september is de reünie voor alle oud-betrokkenen van de school. “Er is bij binnenkomst van de school gelegenheid om een klassenfoto te laten maken. Verder is er van alles te zien over 150 jaar geschiedenis. Daarna kunnen reünisten naar Den Bremer voor een hapje, drankje en bijpraten. Voor mensen die dat willen of nodig hebben, is er een pendel tussen school en feestzaal. Die avond is er feest met muziek van DJ Roan. Inderdaad, een oud-leerling”, lacht Jan Burgers. “Er zijn nu al 500 aanmeldingen! Je merkt dat je heel veel mensen een plezier doet met een reünie. We krijgen veel positieve, leuke reacties.”

Aanmelden
De jubileumcommissie is nog op zoek naar oud-leerlingen, oud-leerkrachten, ouders die in de MR, ouderraad, oudercommissie, activiteitencommissie of bestuur hebben gezeten, of oud-medewerkers zoals schoonmaak en conciërges. “Er zijn mails gestuurd naar mailadressen en geprinte brieven naar postadressen die bij ons bekend waren. Inmiddels hebben veel oud-leerlingen en -leerkrachten ons alsnog gevonden. Die hadden een ander mailadres of waren verhuisd intussen. Via whatsappgroepen zijn oud-leerlingen gevonden waarvan we geen mailadres hadden”, duidt Jan Burgers hun zoektocht. “Nu hopen we dat de nog niet bereikte mensen ons alsnog mailen dat ze kunnen komen. De inschrijftermijn, voor zowel het aanmelden voor de reünie op zaterdag 24 september, als het bestellen van het jubileumboek is verlengd naar 1 augustus.”


jubileumderanktoldijk@gmail.com

Facebook.com Jubileum 150 jaar CBS De Rank Toldijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden