Peuterleidsters José van Diepen (op de glijbaan) en Thea Rondeel (boven) met naast hen vrijwilligsters Iris Doldersum en Hanny Kamperman. Foto: Luuk Stam
Peuterleidsters José van Diepen (op de glijbaan) en Thea Rondeel (boven) met naast hen vrijwilligsters Iris Doldersum en Hanny Kamperman. Foto: Luuk Stam

Peuteropvang bestaat 50 jaar en krijgt naam ‘Hopza’ terug

Onderwijs

Opvang aan de Hengelose Rozenstraat viert jubileum samen met de peuters

Door Luuk Stam

HENGELO – Hopza, de naam alleen al zal bij velen een stukje jeugdsentiment doen opborrelen. Niet zo vreemd, want de Hengelose peuterspeelzaal – tegenwoordig moet de term ‘peuteropvang’ worden gehanteerd – bestaat al een halve eeuw. “En vroeger ging zo ongeveer 95 procent van alle kinderen in het dorp naar de peuterspeelzaal”, vertelt José van Diepen, hier sinds 22 jaar peuterleidster. “Hopza is een begrip in Hengelo en omgeving.”

Door de jaren heen was de peuterspeelzaal op vier verschillende locaties in het dorp te vinden. Het begon ooit in de toenmalige pastorie bij de katholieke kerk aan de Spalstraat, daarna kreeg het geheel een plek nabij Sporthal De Kamp aan de Sarinkkamp. Daar maakte Hopza ook een verhuizing mee, van de ene naar de andere kant van het sporthalpand. In 2017 nam de peuteropvang de intrek in het huidige pand aan de Rozenstraat, samen met onder andere basisschool Rozengaardsweide en de Piersonschool. 

Bij die laatste verhuizing raakte de peuteropvang de naam Hopza kwijt. Het was namelijk tevens een verhuizing van de overkoepelende organisatie Markant naar Juut en Co (Ulft). Markant wilde de naam Hopza aan boord houden en dus moest er voor de Hengelose opvang een nieuwe naam komen. Na een korte tijd ‘Peuteropvang Hengelo’ werd dat ‘t Hengeltje. “Maar wij zijn onderling altijd Hopza blijven zeggen”, vertelt leidster Thea Rondeel.

Die naam komt nu daadwerkelijk weer bij de poort te hangen, want inmiddels bestaat Markant niet meer en is de naam Hopza vrijgekomen. Van Diepen en Rondeel vonden het 50-jarig bestaan een mooie gelegenheid om de oorspronkelijke naam terug te laten keren. Op zaterdag 18 juni vindt de officiële onthulling plaats, ouders en peuters zijn dan welkom voor een bescheiden feestje met onder andere een springkussen, schminken en muziek.

Zo’n veertig peuters in de leeftijd van 2 tot 4 komen hier aan de Rozenstraat twee tot vier ochtenden in de week naar de opvang, in groepen van maximaal zestien per ochtend. De dagen beginnen vaak met buitenspelen. Binnen wordt er onder meer voorgelezen, geknutseld en worden verjaardagen gevierd. Daarnaast zijn er geregeld uitjes, passend bij een thema. Bijvoorbeeld een bezoek aan een boerderij, een supermarkt, een dokter of een ritje met de bus heen en weer naar Vorden. 

Naast de twee vaste leidsters – ook Rondeel werkt hier al achttien jaar – heeft de opvang twee vrijwilligsters: Hanny Kamperman en Iris Doldersum, die daarnaast invalleidster is. Elke ochtend staan er hier drie dames voor de groep. “De peuters zijn heel puur om mee te werken”, zegt Rondeel. Van Diepen vult aan: “Het is heel mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen en dat je daar een bijdrage aan kunt leveren.”

De tijd dat vrijwel alle peuters uit het dorp hiernaartoe kwamen, die is echter voorbij. Volgens Van Diepen en Rondeel zou het echter een groot gemis zijn als de peuterspeelzaal zou verdwijnen. “Mensen zeggen weleens van: ‘Bij een kinderopvang doen ze toch precies hetzelfde?’ Dat is dus niet zo”, klinkt het. “Daar zijn ook de baby’tjes, die veel aandacht nodig hebben. Hier is alles wat we doen gericht op de peuters. En ze zijn echt met hun leeftijdsgenootjes. Het is spelend leren.”

Ook bieden ze hier een plek voor kinderen met een zogeheten VVE-indicatie, die een risico lopen op een taal- of onderwijsachterstand. De peuteropvang werkt hiervoor samen met zorgorganisatie Zozijn. “Vroeger was het bijzonder als je iemand van jeugdzorg inschakelde”, vertelt Van Diepen. “Nu is het vast onderdeel van ons werk.” Rondeel vult aan: “Dat maakt het ook wel heel boeiend. Ook om samen met ouders ergens naartoe te werken en de afweging te maken van: kan een kind naar de reguliere basisschool?”

De toekomst van hun Hengelose peuteropvang zien de peuterleidsters rooskleurig in, dat was door de jaren heen niet altijd het geval. “We hebben hoge pieken met ontzettend veel kinderen meegemaakt, maar toch ook wel dalen gehad”, vertelt Van Diepen. “Met de verhalen over krimp en vergrijzing hebben we ons ook best wel eens wat zorgen gemaakt. Toch hebben we nu nog altijd mooie volle groepen. Wij gaan graag nog heel wat jaren zo door. En het is prachtig om nu te kunnen zeggen dat Hopza weer terug is.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden