Verlichting check. Banden check. Freek Velhorst en Niek van Ark controleren met hun professionele oog snel de essentiële onderdelen van de fiets voordat het praktische verkeersexamen voor de deelnemers kan starten. Foto: Alice Rouwhorst

Verlichting check. Banden check. Freek Velhorst en Niek van Ark controleren met hun professionele oog snel de essentiële onderdelen van de fiets voordat het praktische verkeersexamen voor de deelnemers kan starten. Foto: Alice Rouwhorst

Veilig deelnemen aan het verkeer op de fiets

Onderwijs

STEENDEREN/TOLDIJK - Kinderen van de groepen zeven en acht van basisscholen De Rank en De Pannevogel legden dinsdag 24 mei het praktisch verkeersexamen op de fiets af. Van de 72 kinderen die deelnamen, enkelen waren deze dag ziek, haalden drie het diploma niet.

Door Alice Rouwhorst

Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, (groot)ouders voor controle langs de weg en andere betrokkenen verzamelden zich ‘s ochtends bij sporthal Het Hooge Wessel. Daar was ook wethouder Buunk aanwezig. Hij onderstreepte het belang van het praktische verkeersexamen op de fiets, omdat de jeugd hierdoor leert om veilig aan het verkeer deel te nemen. Zeker voor de leerlingen van groep acht die over enkele weken elke dag naar de middelbare school gaan fietsen, is dit examen belangrijk. Hij bedankte alle vrijwilligers voor het mogelijk maken van deze ochtend.

Fietscontrole
De kinderen van De Rank mochten als eerste starten. Voordat ze konden vertrekken, werden hun fietsen belangeloos gecontroleerd door Freek Velhorst en Niek van Ark van fietsenwinkel Profile Bleumink uit Vorden. Ze deden een snelle, professionele check van de belangrijkste onderdelen van de fiets: werkende verlichting en remmen, gevulde banden, goed gespannen ketting, voldoende spaken in het wiel, een soepel draaiend stuur. Aan sommige fietsen viel niks te contoleren, want die leken haast rechtstreeks uit de showroom te komen, zo nieuw waren ze. Alle fietsen werden goed (genoeg) bevonden om het fietsverkeersexamen mee af te leggen.

Hand uitsteken
Getooid in een opvallend oranje vestje gingen de kinderen na de fietscheck in groepjes van twee om de twee minuten van start met de volgende instructies: “Niet inhalen, je hand goed uitsteken, over je linkerschouder kijken en afstand houden. Maar vooral gewoon fietsen, zoals je anders ook doet.” En tegen kinderen waarbij de zenuwen door het lijf gierden: “Het is niet spannend. Je kunt het.”

Na de kinderen van De Rank was groep zeven en daarna groep acht van de Pannevogel aan de beurt. Rond elf uur was iedereen binnen en konden de score lijsten bekeken worden. Aan 69 van de 72 kinderen kon het verkeersdiploma uitgereikt worden. Een prima score.

Lange en gevarieerde route
De route was al eerder met het thuisfront gedeeld, zodat ouders eventueel konden oefenen met hun kind. Deze leidde door Steenderen naar Toldijk, waar een paar straten door het dorp gefietst moest worden om bij de grote rotonde op de Zutphen-Emmerikseweg te komen. Hier ging de route richting Baak. Dit betekent linksaf, de derde afslag op de rotonde. Aan dit punt in de route was dit jaar extra aandacht besteed, omdat de laatste keer een aantal kinderen direct linksaf gingen, met het gevolg dat ze tegen de stroom van de rotonde in fietsten. Dat leverde gevaarlijke situaties op, die door de controleur ter plekke direct werd opgelost. Gelukkig waren toen en ook dit jaar weer automobilisten via matrixborden gewaarschuwd dat op de ZE-weg een fietsverkeersexamen gaande was. Deze borden zijn belangeloos door Keiser Verkeerstechniek uit Zelhem geplaatst.
Via een paar straten door Baak en de rotonde aldaar volgde het laatste stuk van de route over het net opnieuw geasfalteerde fietspad langs de L. Dolfingweg terug naar Steenderen. Een lange en gevarieerde route waarin veel verschillende verkeerssituatie aan bod kwamen.

Vrijwilligers
In veel plaatsen is het niet vanzelfsprekend dat een praktisch fietsverkeersexamen kan worden afgenomen bij gebrek aan vrijwilligers. Gelukkig melden in Steenderen en Toldijk nog voldoende (groot)ouders zich aan om te controleren langs de weg. De organisatie is daar heel dankbaar voor. De spoeling vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) wordt wel steeds dunner. Wilt u meepraten en meedenken over verkeersveiligheid in uw buurt en in de gemeente Bronckhorst dan kunt u informatie inwinnen of u aanmelden bij de heer Wim Klein Kranenberg via zijn mailadres, hwmstoops@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant