De jubileumcommissie van basisschool Bekveld met v.l.n.r. oud-leerkracht Henny Wullink-Minkhorst, teamleidster Annelien van der Kamp en oud-leerlingen Robert ter Maat en Simone Ruesink. Foto: Luuk Stam
De jubileumcommissie van basisschool Bekveld met v.l.n.r. oud-leerkracht Henny Wullink-Minkhorst, teamleidster Annelien van der Kamp en oud-leerlingen Robert ter Maat en Simone Ruesink. Foto: Luuk Stam

‘De jongens in de klas kenden hier alle loonwerkers’

Onderwijs

Basisschool Bekveld organiseert op 14 mei reünie ter gelegenheid van 100-jarig bestaan

Door Luuk Stam

BEKVELD – Het is één van zijn mooiste herinneringen aan zijn basisschooltijd hier in Bekveld. Wanneer er een trekker over de Hogenkampweg reed, veerden alle jongens in de kleuterklas op van hun stoeltjes. “En dan ging het van: is dit er één van Wullink, van Smeitink, van Niesink, van Bosch of van Ellenkamp?”, blikt Robert ter Maat (36) terug. “Alle akkerbouwers, veehouders en loonwerkers in de buurt kwamen langs. En in al onze vriendenboekjes stond dat we later bij loonbedrijf Ellenkamp gingen werken. Dat was hier vlakbij, maar Ellenkamp stopte ermee. Daar ging onze carrière...”

Herinneringen als deze zullen volop ter sprake komen tijdens de reünie die de Bekveldse basisschool op zaterdag 14 mei ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan organiseert. Iedereen die op welke manier dan ook bij de school betrokken is of is geweest, is die dag van harte welkom. “We hopen heel veel mensen te begroeten”, aldus Ter Maat, die als oud-leerling deel uitmaakt van de jubileumcommissie. “Veel Bekvelders zijn in de regio gebleven en zien elkaar nog geregeld, maar een heel aantal is ook verderop gegaan. Het lijkt mij heel leuk om straks mijn klas van vroeger weer te zien en te horen hoe het met iedereen gaat.”

De huidige leerlingen vierden het 100-jarig bestaan van hun in 1921 opgerichte school vorig jaar november al. Toen was een reünie vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk. Nu staan alle seinen op groen. Teamleidster Annelien van der Kamp kijkt er alvast naar uit, net als oud-leerkracht Henny Wullink-Minkhorst (71). Ze werkte hier jarenlang met heel veel plezier op de kleine plattelandsschool. “Het was altijd heel persoonlijk”, kijkt ze terug. “Je kende alle kinderen, volgde ze van 4 tot en met 12 jaar. En als ik hier nu die verhalen van Robert en Simone hoor, denk ik direct van: inderdaad, zo was het! Heel herkenbaar.”

Simone is Simone Ruesink (41), oud-leerling, lid van de huidige ouderraad en nu ook lid van de jubileumcommissie. Haar jongste van twee kinderen zit hier nu in groep 6, de oudste is net van school. Ook de vader en opa van Ruesink gingen in het verleden hier in Bekveld naar school. De band is dan ook sterk, net als de herinneringen. Het kerstfeest met de ouders was voor haar een jaarlijks hoogtepunt. “En doordat het een kleine school was, mocht je in groep 6 al met heel veel dingen meedoen”, vertelt ze. “De musical, mee op schoolkamp met groep 7 en 8, dat was prachtig.”

Samen met Ter Maat lepelt Ruesink in rap tempo een bak vol herinneringen op. Het fietsen in colonne naar het zwembad. De voetballende jongens in de pauzes op het veld. Met het taxibusje van Bert Lammers naar de gymzaal, eerst in Hengelo, later in Keijenborg. Juf Henny achter de piano tijdens de kerstviering. En één keer per jaar naar ’t Zand. “Dat doen we nog steeds, het afgelopen jaar voor de 52ste keer”, vertelt Van der Kamp. “En het kerstfeest is er ook nog elk jaar, alleen vanwege corona de laatste twee jaar zonder de ouders.” 

Op de zaterdag van de reünie zijn de deuren hier voor iedereen geopend. Hoeveel mensen ze verwachten? De leden van de jubileumcommissie durven er geen schatting op los te laten. “We proberen het zo breed mogelijk te verspreiden om zoveel mogelijk mensen te bereiken”, zegt Ter Maat, die de datum van 14 mei in zijn eigen vriendengroep alvast heeft laten vallen. “Want dat is eigenlijk nog steeds de groep die hier op de Bekveldse school heeft gezeten”, klinkt het. “Zij willen er graag bij zijn, we hopen dat ook bij anderen de animo groot is.” 

De reünie op zaterdag 14 mei vindt plaats van 14.30 tot 21.00 uur in en rondom het schoolgebouw aan de Hogenkampweg. Aanmelden kan via 100jaarcbsbekveld@gmail.com. De jubileumcommissie is nog op zoek naar materiaal om tijdens de reünie tentoon te stellen. “Denk aan foto’s, verhalen en krantenberichten, maar ook allerlei werkjes die op school gemaakt zijn, schriften en boeken”, zegt Ruesink. “We willen de school die dag aankleden met zoveel mogelijk leuke dingen om samen herinneringen op te halen.” 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant