Van takken van knotwilgen werd een flinke takkenril gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen
Van takken van knotwilgen werd een flinke takkenril gemaakt. Foto: Liesbeth Spaansen

Takkenril oogt rommelig maar is goed voor de natuur

Natuur

Scouting Hummelo helpt in Steenders Plantenbos

Door Liesbeth Spaansen

HUMMELO/STEENDEREN - Tijdens de Nationale Natuurwerkdag op 4 november, gingen scouts en welpen, leiding, bestuursleden en ouders van Scouting Sweder van Voorst Hummelo en Keppel aan het werk in het Plantenbos in Steenderen met begeleiding en uitleg van Lucas Kalkers en Herman van Rooijen van Het Steenders Landschap. Achter in het Plantenbos is een stiltegebied en de daarvoor aangelegde takkenril moest worden opgebouwd met nieuwe takken.

“De takkenril lijkt een bende, maar dat is juist wat de natuur nodig heeft”, vertelt Lucas Kalkers hierover. “Je kunt er niet doorheen lopen. Als bijvoorbeeld iemand de hond niet aan de lijn heeft en die ziet een haas lopen en wil erachteraan, dan schiet de haas onder de takken. De hond is te groot, de takken bieden bescherming.” Achter de ril is rustgebied, daar mag niemand komen.
In de takkenril zitten ook heel veel vogeltjes, die maken of van de takken een nestje, of maken een nestje in de ril. De muizen die er schuilen kunnen worden gegeten door de uilen. Die ril lijkt dus drommelig maar is voor de natuur heel erg goed. “Het grappige is dat de natuur dit ook weer zelf opruimt! Want doordat jullie allemaal zware takken er bovenop leggen, zakt het al een beetje in. Dat gaat langzaam verrotten, er komen paddenstoelen en schimmels op en uiteindelijk is het weer weg. Dan is het tijd om er nieuwe takken op te leggen.”
Met z’n allen werden eerst alle takken (wilgentenen) van de geknotte wilgen vanuit een weiland naar de plek waar de takkenril ligt, gesleept. Dat was een hele klus, maar met velen was dat snel geklaard. Na pauze met lekkernij gingen ze aan de slag met ophogen. Met de keuze om ook een hut te mogen bouwen aan de kant waar dat wel mag, wisten welpen en scouts wel raad. Er stonden mooie bouwstels in het bos. De ochtend werd afgesloten met broodjes knakworst of kaas.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden