De uit de grond getrokken buis bij de poel in het Plantenbos. Foto: Frans Peelen

De uit de grond getrokken buis bij de poel in het Plantenbos. Foto: Frans Peelen

Vandalen in bos en boomgaard in Steenderen

Natuur

STEENDEREN - Vandalen hebben in het Plantenbos van Steenderen een waterpomp in aanleg vernield. De diepboring voor de waterpomp was al gemaakt en er zat een tien meter lange bronbuis in de grond. Nog vóórdat de waterpomp zelf geplaatst kon worden, hebben vandalen die lange buis uit de grond getrokken.

Het plaatsen van een speel-waterpomp aan de oever van de poel in het Plantenbos van Steenderen is een project van Het Steenders Landschap (HSL). Vrijwilliger en bestuurslid Harry Sesink: “Ik baal hier behoorlijk van. Deze vernieling is zinloos, en kost onze vereniging ongeveer 500 euro. En nu moeten we weer helemaal opnieuw beginnen met dit project. Blijkbaar moeten dingen in ons gezamenlijke dorpsbos ‘hufterproof’ zijn. Dat is een treurig makende conclusie.”
De waterpomp was bedoeld om kinderen een plezierige speelplek te bieden bij de poel in het Plantenbos. Het Steenders Landschap beraadt zich nog of dit project zal worden voortgezet.

Meer wangedrag
De agrariër die voor Het Steenders Landschap (HSL) schapen weidt in de boomgaarden die HSL beheert, heeft deze helaas definitief uit de ‘boomgaard van Massink’ aan de Molenkolkweg moeten weghalen. De schapen waren - voor de zoveelste keer - totaal van slag en zeer angstig. De oorzaak is dat er jongelui bij de schapen in de wei gaan en ze opjagen. De jongelui zijn gesignaleerd, maar het is niet gelukt om ze aan te spreken. Het is niet bekend wie het zijn. Nu het niet meer mogelijk is om daar schapen te weiden moet het gras in de boomgaard voortaan gemaaid gaan worden. Dit is onnatuurlijk, minder goed voor de biodiversiteit en het gaat de vereniging geld kosten.
In de boomgaard op de hoek Wehmestraat/Paardestraat kunnen nog wel schapen worden geweid. Dankzij de buren is daar voldoende toezicht en konden jongelui die bij de schapen in de wei kwamen tijdig worden weggestuurd.

Het bestuur van Het Steenders Landschap komt graag in gesprek met (ouders van) de jongelui die deze wandaden hebben begaan, dat kan via info@hetsteenderslandschap.nl

Overigens gaat het verder wel goed met het Plantenbos: de poel is nu jaarrond gevuld met water, en HSL heeft veel zieke essen vervangen door nieuwe aanplant. De aanhoudende regen van de laatste weken is niet fijn voor vakantiegangers, maar wel voor de nieuwe aanplant in het Plantenbos.


hetsteenderslandschap.nl

De uit de grond getrokken buis bij de poel in het Plantenbos. Foto: Frans Peelen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden