HSL-leden in gesprek met boer Hans Boschloo. Foto: PR

HSL-leden in gesprek met boer Hans Boschloo. Foto: PR

Vrijwilligers HSL op bezoek bij boerderij familie Boschloo-Pelgrom

Natuur

STEENDEREN - De vrijwilligersvereniging Het Steenders Landschap (HSL) houdt zich al bijna twintig jaar bezig met het beheer, onderhoud en de versterking van het landschap in de omgeving van Steenderen. Een grote groep vrijwilligers is doorlopend actief met praktisch uitvoeren van onderhoud aan landschapselementen. Verder zijn er werkgroepen die zich bezighouden met onder andere steenuilen, patrijzen, akkerranden. Naast praktische uitvoering van werkzaamheden houdt Het Steenders Landschap zich ook bezig met advisering van particulieren en overheden. 

Contacten en samenwerking met agrariërs belangrijk
Succesvol landschapsbeheer valt of staat met goede samenwerking tussen alle betrokken partijen zoals de gemeente Bronckhorst, Agrarische Natuurvereniging Het Onderholt, Natuurorganisaties en grondeigenaren. De lijntjes tussen bestuur, vrijwilligers en grondeigenaren zijn gelukkig kort en goed. Om wat meer gevoel te krijgen op welke manier HSL en agrariërs elkaar nog beter kunnen versterken hebben enkele agrarische ondernemers (op persoonlijke titel) en een aantal HSL leden afgelopen voorjaar van gedachten gewisseld. Tijdens het gesprek deed Hans Boschloo het aanbod om met de HSL-leden een bezoek te brengen aan boerderij De Covik.

Jaarlijkse vrijwilligersavond
Jaarlijks organiseert het bestuur van de HSL een vrijwilligersavond waar, onder het genot van een hapje en een drankje, wordt teruggekeken op het afgelopen werkjaar. Het aanbod van Hans was dan ook een mooie aanleiding om een combinatie te maken met de vrijwilligersavond die op 13 juli stond gepland. Maar liefst vijftig vrijwilligers hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging en werden ontvangen in de prachtige tuin van de Hans Boschloo, partner Monique Pelgrom en zonen Jur en Ludo.
Na een korte toelichting op de geschiedenis van de boerderij, de bedrijfsopzet en de taakverdeling tussen de verschillende gezinsleden volgde een excursie over het erf. Voor de vrijwilligers betekende het een unieke inkijk in het reilen en zeilen van een modern veeteelt familiebedrijf. Zoals gebruikelijk in Steenderen werd de avond, niet op de laatste plaats dankzij de geweldige gastvrijheid van Monique en haar gezin, afgesloten met een gezellige ‘derde helft’.

Namens HSL bedankten bestuursleden Martin Nieuwenhuis en Harry Sesink de familie Boschloo waarbij werd benadrukt dat ‘samenwerking en begrip voor elkaar’ de sleutels zijn voor een succesvol vervolg. Monique Pelgrom is blij met de opkomst en de interesse van de vrijwilligers en geeft aan dat boeren en burgers gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een prettige leefomgeving. Ook zij benadrukt het grote belang om, in tijden waarbij de tegenstellingen tussen in groepen in de samenleving steeds sterker lijken te worden, samen op te blijven trekken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant