Bij de opening van de bijenmarkt timmerde burgemeester Marianne Besselink zaterdag samen met kinderen uit Bronckhorst verschillende bijenhotels in elkaar. Foto: Luuk Stam
Bij de opening van de bijenmarkt timmerde burgemeester Marianne Besselink zaterdag samen met kinderen uit Bronckhorst verschillende bijenhotels in elkaar. Foto: Luuk Stam

Bijenvereniging viert eeuwfeest met drukbezochte markt

Natuur

HENGELO – Zo’n 800 mensen bezochten zaterdag de allereerste Bijzondere Bijenmarkt Bronckhorst, georganiseerd door de Hengelose bijenvereniging De Vooruitgang. De vanwege corona een jaar uitgestelde markt vond plaats ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging, maar ook – of eigenlijk vooral – om aandacht te vragen voor de wilde bijen en de biodiversiteit.

Door Luuk Stam

De bijenmarkt telde 23 kramen, verspreid over het plein voor de Hengelose Remigiuskerk. Er waren onder meer honing, planten en boeken over bijen te koop, maar er was ook plek voor imkerdemonstraties en voorlichting. In de kerk waren presentaties bij te wonen. Ook vond hier zaterdagochtend de opening en de onthulling van een nieuw verenigingslogo plaats.
Daarbij was ook burgemeester Marianne Besselink aanwezig. Na het officiële gedeelte opende zij de bijenmarkt door samen met jeugdburgemeester Lisa Ankersmid en vier andere basisschoolkinderen uit de gemeente Bronckhorst verschillende bijenhotels in elkaar te timmeren en te boren. Maar zo’n bijenhotel in je tuin, moet je dat wel willen?
“De solitaire of wilde bijen die daar gebruik van maken, kunnen niet door jouw huid prikken”, verzekert voorzitter Jaap Molenaar van de Nederlandse Bijenstichting. “Daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn. Toch is het wel lastig om het verschil met hommels en honingbijen te zien. Daarvoor bestaan er zoekkaarten en geven we workshops.”
Onderwerpen als deze komen tijdens de markt volop ter sprake. Molenaar is enthousiast over het initiatief. “Deze markt is heel breed, we hebben hier allemaal als doel om biodiversiteit te bevorderen en de natuur te beschermen. Je kunt hier ook planten krijgen, die hebben de bijen weer nodig als voedsel. Het past allemaal heel mooi bij elkaar.”
Bestuurslid Marion Zielhorst van de Hengelose bijenvereniging laat in de loop van de dag weten zeer tevreden te zijn. “Héérlijk! De zon schijnt, het is gezellig druk en mensen komen overal vandaan. Er is bijvoorbeeld een hele delegatie van hobby-imkers uit Twente. We gaan zeker overwegen om volgend jaar opnieuw zo’n markt te organiseren.”

Voorzitter Silvia Coolen van de Hengelose bijenvereniging De Vooruitgang geeft burgemeester Besselink uitleg over de bijenhotels. Foto: Luuk Stam
Foto: Luuk Stam
Foto: Luuk Stam
Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden