Dorpsbelang Wichmond-Vierakker hing  zondag in het kader van het 15-jarig bestaan van de Ockhorst wandelroute slingers op. Foto: Josine Breukink

Dorpsbelang Wichmond-Vierakker hing  zondag in het kader van het 15-jarig bestaan van de Ockhorst wandelroute slingers op. Foto: Josine Breukink

Slingers langs jarige Ockhorst wandelroute

Natuur

Als huldeblijk aan initiatiefnemers en onderhoudsploeg

Door Jan Hendriksen

WICHMOND - Bij een verjaardag horen slingers. Die waren afgelopen zondag dan ook te zien langs de route van de iconische Ockhorst wandelroute bij Vierakker en Wichmond, die op die dag op de kop af vijftien jaar bestond. De versieringen waren opgehangen door Dorpsbelang Wichmond-Vierakker, als eerbetoon aan de initiatiefnemers en de onderhoudsploeg die er al die jaren voor zorgt dat de route er tiptop bij ligt. 

Vijftien jaar geleden zetten inwoners van Wichmond en Vierakker zich in voor de realisatie van de Ockhorst wandelroute, die vanaf het begin veel lof oogstte. De route won zelfs al meteen in het eerste jaar de prijs voor het mooiste Ommetje van Gelderland, uitgereikt door Stichting Landschapsbeheer Gelderland.
Aan de wieg van de wandelroute stond Dorpsbelang Wichmond-Vierakker, met als initiatiefneemster Margreet Grundeman. De tocht laat een divers landschap zien, leidt langs de ‘Boekenbarg’ in Wichmond en eindigt weer bij het startpunt, het huidige Grand Café de Ludger in Vierakker. Dagelijks genieten mensen van dit prachtige bijna acht kilometer lange ‘ommetje’.

Vleugels
Met name tijdens de Covid-periode is er veel gebruik gemaakt van de wandelroute. Daarbij bleek dat de aanwijzingen wel eens voor misverstanden zorgden. De route wordt namelijk aangegeven met een vliegende gans, het embleem van de stichter van Wichmond, Sint Ludgerus, omdat hij hier met ganzen kwam. De vliegende gans leek met haar vleugels een pijl te vormen waardoor wandelaars soms de verkeerde kant opliepen. In 2021 zijn de vleugels aangepast waardoor die verwarring is weggenomen.
De Ockhorst wandelroute is een wandeling in het groen, door het typische Achterhoekse coulisselandschap rond Wichmond en Vierakker. Houtwallen, weilanden, bossen en akkerland wisselen elkaar af. De wandelaars lopen over paden die tot landgoederen horen, over erven en over een in ere hersteld kerkenpad. De route vanaf Grand Cafe bij Ludger in Vierakker is eventueel in te korten tot vier kilometer.

Ideeënavond
Er komt nog veel meer moois aan in beide dorpen en de buurtschap Delden. Vorige week maandag brachten enthousiaste inwoners bijna honderd suggesties in tijdens de Ideeënavond van Levend Landschap Wichmond, Vierakker en Delden. Na twee jaar uitstel door corona konden er eindelijk weer plannen worden geventileerd. De ideeën liepen uiteen van nieuwe wandelroutes tot een mooiere dorpsentree en natuureducatie. Er kunnen nog steeds voorstellen worden ingediend via het e-mailadres natuurlijk@levendlandschapvw.nl.
Annelies Kok van Stichting Landschapsbeheer Gelderland inventariseert de ideeën die tijdens de volgende bijeenkomst, op dinsdagavond 12 april zullen worden besproken. Deze uitwerkavond wordt gehouden bij Grand Café bij Ludger in Vierakker en begint om 20.00 uur. Alle inwoners van Wichmond, Vierakker en Delden zijn welkom. De initiatiefnemers hopen op een grote opkomst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant