Johan Wullink bekijkt de schade die een vallende boom vanuit de Regelinklaan achter zijn huis heeft aangericht. Foto: Luuk Stam

Johan Wullink bekijkt de schade die een vallende boom vanuit de Regelinklaan achter zijn huis heeft aangericht. Foto: Luuk Stam

Omvallende boom verwoest garage, auto en tuinhuis

Natuur

Storm Eunice zorgt voor ravage in Hengelose achtertuin

Door Luuk Stam

HENGELO – Een enorme knal was het, vrijdagavond tegen de klok van half twaalf. Zijn vrouw Annie lag al te slapen, Johan Wullink zelf was nog wakker en keek verschrikt door het raam van de bijkeuken. “Ik dacht eerst: zo, er liggen flink wat takken op de stoep”, vertelt hij. “Toen deed ik de achterdeur open, de buitenlamp ging aan. Nou, ik ging bijna door de grond heen. Dan pak je de zaklamp erbij en zie je hoe groot de ravage is, een drama…”

Wullink woont aan De Heurne, zijn achtertuin grenst aan de Regelinklaan. Bij daglicht wordt pas echt duidelijk hoeveel schade die ene vallende boom als gevolg van storm Eunice achter zijn huis heeft aangericht. De garage is totaal verwoest. Het dak is kapot, muren staan scheef en zijn op meerdere plekken gescheurd, plaatmateriaal is eraf geslagen, de deur – met door de boom kapotgeslagen ruit – is onbereikbaar geworden. 

Ook het naastgelegen tuinhuis is geschampt en niet meer te redden, verwacht Wullink. Het geheel is ontzet en zo’n twintig centimeter opgeschoven. Een deel van de dakpannen is weggeslagen door de verwoestende kracht van de boom, die in stukken gespleten verspreid door de tuin ligt. Naast de garage liggen twee omvergeworpen houten klapstoeltjes als stille getuigen, weerloos onder de vele takken.

Eén van de grootste takken heeft zich dwars door het dak van de auto geboord, die in de garage geparkeerd stond. “En die auto zetten we nooit binnen, alleen bij sneeuw en harde wind”, vertelt Wullink. “Mijn vrouw zei vrijdag nog: ‘Johan, zou je die auto niet binnen zetten? Met al die rondwaaiende takken?’ Nou, daar denk je dan goed aan te doen en dan valt er één boom in de hele laan, precies bij ons op de garage…”

Dat de auto in de garage stond, lijkt de enige reden dat het geheel niet volledig is ingestort. “Die auto kan daar ook niet zomaar weg, de boel moet eerst gestut worden”, verwacht Wullink, die al wel contact met zijn verzekeraar heeft gehad. “Maar ze zijn daar hartstikke druk, het gaat nog wel even duren voordat dit allemaal is afgehandeld. Wat ik zelf schat qua schade? Ik denk toch zeker 75 tot 100 duizend euro.”

Storm Eunice zorgde ook op andere plekken in en rondom Hengelo voor problemen, al bleef de schade hier beperkt. Wel was de Hengelose brandweer vrijdagmiddag vanaf vijf uur druk bezig, met name met het vrijmaken van wegen, die geblokkeerd waren door omgevallen bomen. Ook zaterdagmorgen vonden nog opruimwerkzaamheden plaats.

Muren van de garage staan scheef en zijn op meerdere plekken gescheurd, plaatmateriaal is eraf geslagen. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant