De heren Rob Planten en Geert Jansen heffen het glas op het herplaatsen van het naambord Plantenbos. Foto: Alice Rouwhorst

De heren Rob Planten en Geert Jansen heffen het glas op het herplaatsen van het naambord Plantenbos. Foto: Alice Rouwhorst

Herplaatsen bord ‘Plantenbos’

Natuur

STEENDEREN – “Het bord was even ‘zoek’, maar staat gerestaureerd en voorzien van een QR-code weer op zijn plek waar het hoort, hier bij het Plantenbos”, zegt initiatiefnemer Geert Jansen. Reden voor hem en Rob Planten, elfde generatie sinds 1562 van de familie Planten, om samen met de andere aanwezigen het glas te heffen op het herplaatsen van het bord ‘Plantenbos’ dat op woensdagmiddag 16 februari werd uitgevoerd.

Door Alice Rouwhorst

Aan het eind van de Landlustweg in Steenderen staat het huis Landlust dat in 1827 door de heer Evert Godevrid Planten, zoon van dorpspredikant Cornelis Planten, is gebouwd. Evert was vijftig jaar burgemeester van Steenderen van 1820 tot 1871. Zijn zoon Cornelis Dirk Godevrid Planten volgde hem op en was 39 jaar de burgervader van de gemeente. Het bos bij het huis kreeg in de Steenderense volksmond de naam ‘Plantenbos’. Na het afronden van de ruilverkaveling in de vorige eeuw werd het bos uitgebreid tot een wandelbos van vijf hectare met nieuwe aanplant, zoals beuken, linden en een walnotenboom. In het midden van het bos werd een bankje geplaatst dat de gelegenheid bood om even te gaan zitten en te genieten van de rust. Het bos kreeg op 20 maart 1991 officieel de naam ‘Plantenbos’. Het naambordje werd toentertijd door mevrouw Hetty Planten en haar zoon Rob, de huidige bewoner van het statige pand, onthuld.

Nieuwe naam historisch onjuist
Jansen: “Vaak is het belangrijk om de geschiedenis te kennen om het heden te begrijpen. Dat is hier ook het geval. Mij bereikte het bericht dat het bord in het Plantenbos weg was. Alleen de overgebleven palen stonden er nog. Ik vroeg me af of het vernield was door vandalen. Of was het bord misschien weggehaald door de onderhoudsploeg van Het Steenders Landschap (HSL)? Zij waren namelijk van mening dat het bos een andere naam moest krijgen ‘...want er stonden helemaal geen planten in het bos...’, was hun redenering. HSL had zich er blijkbaar niet in verdiept waarom dit bos ooit de naam ‘Plantenbos’ heeft gekregen. Daarom is een nieuwe naam voor het bos historisch gezien volkomen onjuist.”

Bord van toen met toevoeging van nu
Na lang zoeken en navragen, ook bij de gemeente Bronckhorst, vond Geert het bord en nam het mee naar huis. “Tijdens een raadsvergadering in november 2021 werd besloten dat het bord weer teruggeplaatst moest worden en ook de heer Rob Planten was deze mening toegedaan.” Geert restaureerde het bord en bedacht als digibeet dat het voorzien moest worden van een QR-code met informatie over het bos en zijn naam. Edward van Mierlo van IJssel Computerservice was bereid deze te ontwerpen, die vervolgens vervaardigd en aangebracht werd door firma Aal, Signaal Reclame. Timmerman Kees Meijer zorgde voor nieuwe solide palen waar hij het bord aan bevestigde. “Degene die de QR-code scant, komt op de site van de Historische Vereniging Steenderen (HVS) waar de (naams)geschiedenis van dit bos wordt uitgelegd. Een nieuwe naam voor dit bos is dus niet aan de orde!”

In de verkoop
Het Plantenbos is in november 2020 gekocht door de gemeente Bronckhorst van Staatsbosbeheer en heeft het zelf weer in de verkoop staan. Totdat een nieuwe koper is gevonden, heeft de gemeente het onderhoud uitbesteed aan ’t Onderholt die veel samenwerkt met de vrijwilligers van HSL.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant