De Braziliaanse zangeres en songwriter Lilian Vieira staat deze maand in het Kulturhus. Foto: Jose Eldering
De Braziliaanse zangeres en songwriter Lilian Vieira staat deze maand in het Kulturhus. Foto: Jose Eldering Picasa

Lilian Vieira Grupo met Samba Global! in het Ruurlose Kulturhus

Muziek

RUURLO – De bekende Braziliaanse zangeres en songwriter Lilian Vieira komt op zaterdagavond 16 maart met haar musici naar de theaterzaal in het Kulturhus in Ruurlo, aan de Nieuweweg 5. Lilian Vieira brengt het programma Samba Global. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Zangeres en songwriter Lilian Vieira is geboren en getogen in Teresopolis (Brazilië) maar woont inmiddels al meer dan dertig jaar in Nederland. Ze is bekend geworden met de Brazilectro formatie Zuco 103, waarmee ze over de hele wereld optreedt. Daarnaast formeerde ze, met fantastische musici, de Lilian Vieira Grupo waarmee ze diverse theatertournees deed en inmiddels al drie cd’s uitbracht. Lilian neemt haar publiek mee op een muzikale reis waarbij een mix van bekende Braziliaanse originals en zelf geschreven nummers voorbij komen. De musici laten de bezoekers niet alleen de majestueuze samba-ritmes voelen maar ook haar nuances en de romantiek door de eeuwen heen: Samba global! Heerlijke, hartverwarmende muziek waardoor iedereen ‘wordt bewogen!’

In 2010 nam Zuco 103 een zogenaamde creatieve pauze en de individuele leden ondernamen andere en uiteenlopende projecten. Lilian zegt daarover: “In die pauze, na de internationale tournees met Zuco 103, werd ik in mijn dromen verrast door teksten en melodieën. Ik kon het niet laten om ze op te nemen.” Deze dromen, gecombineerd met de inspirerende Samba Soul-theatertournee in 2008, brachten haar ertoe een nieuwe groep Lilian Vieira Grupo op te richten om daarmee haar debuutalbum op te nemen. Tijdens een muzikale reis naar São Paulo in 2013 ontmoetten Vieira en haar producer Wiboud Burkens samen met muzikanten uit haar band João Parahyba – één van de grondleggers van de Samba Soul. Tijdens deze ontmoeting legden ze de basis voor liedjes op haar debuutalbum Longe en O Que Eu Mais Queria. Wie naar de nummers op deze cd’s luistert, voelt de hitte in de kleine studio, ziet de damp op de ramen en voelt het zweet op de rug. De muziek van Vieira is alleen maar te beschrijven als: Samba Soul. Na haar debuutalbum volgden nog meer albums van Lilian en haar Grupo: Tanta Coisa (2016) en Canta Samba (2018).
Ze laten de vele kanten van samba zien, bekend over de hele wereld als de dansmuziek van het Braziliaanse carnaval: spannend, majestueus en uitbundig.

Lilian Vieira is geboren op 11 september 1966 in Teresópolis, Rio de Janeiro. Haar eerste optredens als soliste waren in Brazilië met gitarist Gilson Fernandes. Ze stond al snel bekend om haar bijzondere timbre, een heel fijn gehoor en een charismatische podium-uitstraling. En dan kent ze ook nog eens honderden Braziliaanse liedjes. Lilian zingt voornamelijk in het Portugees. Haar idioom is Braziliaans, maar ze werkt ook samen met jazz, soul & funk bands en zelfs met dj’s, vooral omdat ze heel goed kan improviseren.

Toegangskaarten kosten 21,50 euro en zijn te verkrijgen via de website van KunstKring Ruurlo. Jeugd tot en met 18 jaar heeft gratis toegang.

www.kunstkringruurlo.nl/concerten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant