V.l.n.r.: Jolanda Lubbers, Henk Waarlo, Martin Jolink, Johan Klein Gotink en Jeanette Hebbink. Foto: Noortje Jolink
V.l.n.r.: Jolanda Lubbers, Henk Waarlo, Martin Jolink, Johan Klein Gotink en Jeanette Hebbink. Foto: Noortje Jolink

Crescendo huldigt vijf jubilarissen

Muziek

HENGELO - Muziekvereniging Crescendo uit Hengelo heeft tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering maar liefst vijf leden gehuldigd. Jeanette Hebbink, Jolanda Lubbers, Martin Jolink en Johan Klein Gotink zijn dit jaar 50 jaar lid van de vereniging, Henk Waarlo zelfs 65 jaar. Gezamenlijk goed voor 265(!) jaar lidmaatschap.

Voorzitster Karin Romeijnders-Rietman sprak de jubilarissen toe en reikte hen de bijbehorende insigne, oorkonde en natuurlijk een mooie bos bloemen uit. Samen met hen blikte ze terug op hun tijd bij Crescendo. 

Jeanette begon met blokfluitlessen. Toen ze 10 jaar stapte ze over op de klarinet en werd ze lid van Crescendo. “Om toegelaten te worden tot het orkest moesten de leerlingen één voor één een stukje voorspelen voor de toenmalige dirigent, Hans Kraxner. Hij beoordeelde dan of je goed genoeg speelde”, weet ze zich te herinneren. In latere jaren zou Jeanette actief zijn als bestuurslid en – net als Martin en Johan - meespelen in de Blaaskapel en het huidige Kleintje Crescendo. Daarnaast beheert ze al meer dan 20 jaar de uniformen.

Martin startte tegelijkertijd met Jeanette. Hij begon op trompet, om vervolgens over te stappen naar de trombone. Ook hij was jaren lid van het bestuur, waar hij acht jaar lang de rol van voorzitter vertolkte. Hij bewaart goede herinneringen aan zijn begintijd. “Onder aanvoering van Hans Kraxner werden we opgeleid, deden we muziekexamens en werd er een jeugdorkest gevormd. Het jeugdorkest had zelfs een groot aandeel in de uitvoeringen. Nu spreken we niet meer van uitvoeringen maar van concerten. Dat klinkt net iets gewichtiger”, grapte hij. 

Johan komt uit een muzikaal nest; op een gegeven moment was het hele gezin ‘bij de muziek’, indien niet als muzikant, dan wel als supporter. Zelf begon hij in 1974 bij de toen net onder leiding van Jan Hilferink opgerichte drumband. De drumband ontwikkelde zich tot tamboer-lyrakorps, malletband en vervolgens tot slagwerkgroep. Johan zou er 43 jaar deel van uitmaken, totdat de slagwerkgroep ophield te bestaan. Hij was hij toen al vele jaren slagwerker bij de harmonie. Johan heeft in de loop der jaren vele leerlingen les gegeven op de kleine trom en later ook op de drums. 

Jolanda begon 50 jaar geleden bij Crescendo als slagwerker, samen met Johan. Ook zij kregen les van Hans Kraxner. Later zou Jolanda overstappen op cornet en vervolgens de bariton ter hand nemen, voordat ze weer terugkeerde naar slagwerk. Hoewel ze het musiceren door tijdgebrek op dit moment niet redt, is ze wel altijd trouw lid gebleven van Crescendo. 

Henk was 16 toe hij lid werd van Crescendo, hij was destijds zelfs het jongste lid. “Er waren toen uitsluitend mannelijke leden”, wist hij zich nog te herinneren “enkele jaren later kwamen pas de eerste vrouwelijke leden - en vanaf toen was er ook koffie in de pauze”, voegde hij er lachend aan toe. Henk trad al vrij snel toe tot het bestuur. Hij zou er 37 jaar deel van uit maken. Hij maakte de aanschaf van de eerste uniformen mee en de oprichting van de supportersclub. “Nu ik terugkijk merk ik dat ik over al deze jaren de vereniging heb ervaren als een hele warme groep mensen met veel aandacht voor elkaar. En dat is mooi”, zo besloot hij zijn verhaal.

Crescendo feliciteert de jubilarissen van harte, bedankt hen voor de jarenlange steun binnen en buiten het orkest en hoopt dat zij nog vele jaren met plezier muziek zullen maken bij de vereniging. 

Overigens viert Crescendo volgend jaar zelf een jubileum, dan bestaat de muziekvereniging namelijk 90 jaar. Vóór dit tijd staan onder andere nog op de planning een concert op 21 april met medewerking van violiste Eva Murza en – op 28 september - een nieuwe aflevering van Maestro; om alvast te noteren in de agenda!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant