Still uit de videoclip van ‘Onze Liefde’. Beeld: Jurgen en Rita

Still uit de videoclip van ‘Onze Liefde’. Beeld: Jurgen en Rita

Rita Oldenhave straalt in videoclip: ‘Dit is de kers op de taart!’

Muziek

Hengelose zangeres zingt ‘Onze Liefde’ met zanger Jurgen Geers.

Door Luuk Stam

HENGELO – Ze treedt als zangeres al 35 jaar lang op in de regio, maar nog nooit nam Rita Oldenhave (58) een eigen nummer mét videoclip op. Tot nu. Samen met zanger Jurgen Geers uit Harfsen bracht ze vorige maand het nummer ‘Onze Liefde’ uit, de bijbehorende clip is op YouTube inmiddels al enkele duizenden keren bekeken en was onder meer al te zien op de Nederlandstalige muziekzender TV Oranje. 

De Hengelose zangeres geniet ervan. “Dit was echt iets dat ik altijd al een keer wilde doen”, vertelt Oldenhave thuis op de bank in de buurtschap Bekveld, waar ze opgroeide en sinds acht jaar weer woont. Zelf benaderde ze Geers om de droom van een eigen videoclip uit te werken. “Muziek is een rode draad in mijn leven, een uit de hand gelopen hobby waar ik al jarenlang plezier aan beleef”, vertelt de zangeres. “Dit voelt als de kers op de taart!”

Schlagersound
In tegenstelling tot Oldenhave schreef Geers al eerder eigen nummers. De Hengelose zangeres ontmoette haar collega uit Harfsen tijdens een optreden en legde haar idee voor een duet én een videoclip bij hem neer. “Het moest vooral een vrolijk nummer worden”, zegt Oldenhave. “Nederlandstalig, want daar houd ik van. En met een mooie schlagersound erin, dat is de muziek die ik al jaren maak. Waar ik kom, gaat altijd de polonaise rond.”

Ze houdt van de adrenaline die bij de optredens komt kijken, van het mensen blij maken door te zingen. Dat de Bekveldse zangtalent had, was al vroeg duidelijk. Haar schoolmeester, die tevens dirigent was van het Hengelose kinderkoor Les Enfants, moedigde haar als kind al aan om er meer mee te gaan doen, maar dat zagen vader en moeder Oldenhave niet zitten. “Mijn ouders zeiden altijd: ‘Muzikanten, dat is maar min volk.’ En daarmee was het klaar”, vertelt de zangeres, die op latere leeftijd wel in een familieband ging zingen. Daar begon het weer te kriebelen. Nu besloot ze zelf door te pakken. Middels een advertentie ‘zangeres zoekt band’ zocht ze naar verdere mogelijkheden om te zingen.

Formaties
Zo kwam Oldenhave in de Lochemse band Atlantic terecht, later zong ze bij de Funmakers en vormde ze met Eduard ten Have het duo Op Pad. In 2005 ging de Hengelose zelfstandig verder. Sindsdien treedt ze veel op als solozangeres, maar ook in een duo onder de naam ZieZoo. Veel van haar optredens doet ze anno 2023 voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen, waar ook haar professionele achtergrond ligt. Oldenhave werkte 31 jaar lang in woonzorgcentrum De Bleijke in Hengelo, tegenwoordig werkt ze als activiteitenbegeleidster op zorgboerderij De Mettemaat in het dorp. 

Ook de nieuwe videopclip is in haar eigen thuisomgeving opgenomen, zo zijn Oldenhave en Geers samen te zien op het terras van bistro De Smederij in Hengelo en bij kasteel Hackfort in Vorden. Toch was dat in eerste instantie helemaal niet het plan, want de opnames zouden aanvankelijk al in 2021 in Drenthe plaatsvinden. “Daar hebben we ook de studio-opnames gehad”, vertelt Oldenhave. “Het idee was om diezelfde dag ook de videoclip op te nemen, maar het was zó’n slecht weer, de regen kwam met bakken uit de hemel.”

Reacties
Twee jaar later is het nu dus alsnog gelukt. Op het terras en in het groene Achterhoekse landschap stralen Oldenhave en Geers in de videoclip als verliefd koppel, overigens met toestemming van hun beide partners. “In de supermarkt kwam er ook al een vrouw naar mij toe, die zei: ‘Goh, Rita, ik wist niet dat je man zo goed kon zingen!’ Dat vond ik heel grappig. Waar het verder allemaal toe leidt? Dat weet ik echt niet. Ik heb zoiets van: ik zie ’t wel. Alleen het idee dat er nu een videoclip is en dat daar zoveel mooie reacties op komen, dat vind ik al heel erg leuk.”

De videoclip van ‘Onze Liefde’ is te bekijken via YouTube en op www.ritaoldenhave.nl

Zangeres Rita Oldenhave, thuis in Bekveld. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden