Op minicamping Wiemelinkhof zijn leden van de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo neergestreken voor een concert. Foto: Luuk Stam
Op minicamping Wiemelinkhof zijn leden van de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo neergestreken voor een concert. Foto: Luuk Stam

Eerste ‘fietstournee’ Concordia smaakt naar meer: ‘Héél gezellig!’

Muziek

Muziekvereniging trad zondag op vier plekken in en rondom Hengelo op 

Door Luuk Stam

HENGELO – Koffie met zelfgebakken kruidkoek, voor alle campinggasten. Het is hier op minicamping Wiemelinkhof aan de noordzijde van Hengelo vaste prik op de woensdagochtend, maar nu voor één keer ook op zondag. Want deze zondagmiddag hebben ze hier op de camping bijzondere gasten. 26 leden van de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo zijn hier neergestreken voor een optreden op het centrale kampeerveld, allemaal zijn ze hier op de fiets naartoe gekomen.

Voor het eerst houdt Concordia een fietstournee. Op vier plekken in en rondom Hengelo treden de muzikanten deze middag op. Het eerste optreden is nog maar net achter de rug. Vanaf minicamping De Achterhoek aan de Beekstraat – zo’n drie kilometer verderop – hebben ze koers deze kant op gezet. Hier op de Wiemelinkhof aan de Hesselinkdijk vindt deel twee van deze tournee plaats, die later deze middag ook nog halt zal houden bij woonzorgcentrum De Bleijke en afsluit met een optreden in het dorpscentrum van Hengelo. 

Arnhems idee
Een vrachtwagentje vervoert de stoelen en de grote instrumenten, de muzikanten zelf trappen zich op hun tweewielers van optreden naar optreden. Het was één van hen - Arnold van Ommeren - die het idee voor deze fietstournee opperde. Een idee dat hij opdeed in Arnhem, waar hij inviel als muzikant bij de harmonie uit Elden, die net als Concordia onder leiding staat van dirigent Chiel Zomer. “Op de fiets door Arnhem en overal in de stad muziek maken, ik vond dat zó leuk”, vertelt Van Ommeren. “Ik dacht: dit moeten we in Hengelo ook doen.”

Omdat Hengelo aanzienlijk kleiner is dan Arnhem ontstond het idee om het buitengebied voor een groot deel mee te pakken en ook langs twee van de campings te gaan. “Héél gezellig”, zegt Joke van Dieren, eigenaresse van camping Wiemelinkhof, die vlak voor de start van het optreden nog druk bezig is met het zetten van koffie. Hulp krijgt ze van campinggasten Joukje Hokke (68) uit Beverwijk en Ina Bruijnis (74) uit Geldermalsen. Die laatste vraagt zich ondertussen af of ze hier zo ook gaan ‘heuken’ zoals bij de optredens van Normaal. 

Van høken is even later niet direct sprake, maar Concordia brengt de gezelligheid er hier op de camping zeker in. Campingstoelen worden vanuit voortenten steeds een stukje verder richting de muziek verplaatst. “Er kwamen net nieuwe mensen met de caravan het terrein op, die mevrouw zei: dit heb ik nog nooit meegemaakt, ik kan hier swingend mijn voortent opzetten”, vertelt Hokke, die hier zelf net als haar buurvrouw Bruijnis al sinds begin april op de camping staat: “We hebben elkaar in de stromende regen leren kennen, dat schept een band.”

Onderlinge band
Van stromende regen is vandaag geen enkele sprake, de camping is zonovergoten. “Daar hebben we echt geluk mee”, zegt voorzitter Harmen Kraassenberg van Concordia, terwijl een grote trom uit het vrachtwagentje wordt gedragen. “Normaal gesproken treden we op in een sporthal of een zaal, dit is heel wat anders. Maar wel heel leuk, ook om dit zo samen te doen. Met z’n allen de boel opzetten, muziek maken, met z’n allen weer opruimen en op de fiets weer door naar het volgende optreden. Het draagt ook bij aan de onderlinge band.” 

Over het campingveld van Wiemelinkhof klinken deze middag onder meer de nummers Despacito, Roar en enkele Nederlandstalige hits. Het buiten muziek maken, vraagt om enige aanpassing. Dirigent Zomer merkt op dat er best wat meer gas mag worden gegeven. “In een zaal heb je de akoestiek, die heb je hier niet, het geluid gaat weg”, legt Arnold van Ommeren even later uit. “Dat is dus anders spelen, maar het is wel een keer lekker. En je doet het ook voor de mensen hier, die vinden dit hartstikke leuk.”

Dat kunnen campingbuurvrouwen Joukje en Ina nadat de laatste tonen over het campingveld hebben geklonken alleen maar bevestigen. De campinggasten genieten na in de zon, de muzikanten stappen weer op de fiets. Voor hen sluit de middag na vier optredens af met een borrel in het verenigingsgebouw op De Hietmaat. Met misschien wel de belangrijkste vraag: krijgt de fietstournee een vervolg? Voorzitter Kraassenberg is alvast positief: “Dit lijkt me zeker voor herhaling vatbaar.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant