Henk Kelder spreekt de Anhangers toe na zijn benoeming tot erevoorzitter van het Anhangerschap. Videostill: Liesbeth Spaansen

Henk Kelder spreekt de Anhangers toe na zijn benoeming tot erevoorzitter van het Anhangerschap. Videostill: Liesbeth Spaansen

Henk Kelder erevoorzitter van het Anhangerschap

Muziek

WITTEBRINK/ZELHEM – Het Høkersweekend, het jaarlijkse fanclubweekend van de band Normaal, gehouden van vrijdag 2 tot en met zondag 4 september was een muzikaal weerzien van en voor liefhebbers. Voor Henk Kelder was het zijn laatste weekend als voorzitter van het Anhangerschap en dat was zichtbaar een moeilijke stap geweest. Gelukkig hoeft hij de sfeer niet te gaan missen: hij is benoemd tot erevoorzitter.

Door Liesbeth Spaansen

Het was Henk Kelder geweest die Normaal voor zondagmiddag 4 september naar De Tol haalde. Hij had aangegeven dat dat voor hem een bijzonder afscheidscadeau zou zijn. En het lukte. Normaal speelde speciaal voor Henk Kelder een heel uur de bekendste nummers, maar natuurlijk ook voor de uitzinnige Anhangers en andere muziekliefhebbers in de tent die alle teksten meezongen, de handen in de lucht zwaaiend.

Na het optreden stonden verschillende trouwe vrijwilligers op het podium in het zonnetje. Natuurlijk als eerste Henk Kelder. Na het ‘Henkie, Henkie’ maakte Henk een diepe buiging. “We hebben met z’n allen, een hele grote groep vrijwilligers en het bestuur, in de loop van de jaren heel veel werk verzet. Waar die ene zich onderscheiden heeft door bulten werk te verzetten, en dat is onze eigen Henkie Kelder wel”, aldus speaker Theo Tankink. Het publiek beantwoordde deze woorden meteen: ‘Henkie bedankt, Henkie bedankt’. Na mooie woorden kreeg Henk Kelder twee boeken overhandigd waarin vele Anhangers kleine anekdotes voor hem hebben opgeschreven. “Dan kun je het nog eens nalezen.” Hij kreeg uit handen van Ben Jolink, frontman van Normaal een oorkonde: “Je was onze steun en toeverlaat”, benadrukt Ben. “Maar we gaan je niet missen, want je wordt erevoorzitter. Zonder verplichtingen maar met alleen maar eer!” Henk liet weten het “met heel veel liefde” te hebben gedaan, maar “helaas zoals jullie weten wil het lichaam niet meer, het is op” en daarom besloot hij te stoppen als voorzitter van het Anhangerschap.

Normaalmanager Dick van Berkum werd ook naar voren gevraagd. Hij was deze dag op de kop af 25 jaar manager van de band en hij werd gefeliciteerd met zijn jubileum. “Dick heeft ervoor gezorgd dat Normaal er nog is”, laat Henk Kelder weten. En Ben Jolink gaf aan bijzonder gelukkig te zijn met de goede begeleiding. Hij mocht dan ook aan Dick een oorkonde overhandigen. “Ik ben benoemd tot erelid van het Anhangerschap. Dat is een grote eer”, vindt Van Berkum.

Tot slot mocht Bert Snijders, de ‘man achter de schermen’ naar voren komen. Dat is hij niet gewend, maar was zeer verheugd een oorkonde te mogen ontvangen. Wederom had Ben Jolink de eer deze aan te reiken, waarop stond dat Bert is benoemd tot erelid van het Anhangerschap.

Normaal kreeg de vraag om tot slot nog een laatste nummer te spelen, waaraan de band graag voldeed. De veiling voor het goede doel, Sonom, voor neurologisch onderwijs in Malawi stond daarna op een speciaal podium achterin de tent op het programma.

De band die het Høkersweekend mocht afsluiten was Suit Up! Theo Tankink vond het bijzonder dat deze formatie de band Normaal in hun voorprogramma had. De jonge Bjorn uit Balgoy was het hele Høkersweekend aanwezig. “Mijn school begint aankomende dinsdag”, liet hij desgevraagd weten. Hij verzamelde een aantal leuke items om mee te nemen naar huis. “Ik heb een door Timo Kelder gesigneerde drumstok en ook een van Suit Up.” Daarnaast staat hij met een aantal bandleden op de foto en bemachtigde hij plectrums. Hij laat het exemplaar zien die hij nét met Henk Kelder heeft kunnen ophalen. “Met deze heeft Ben Joling net gespeeld.”


Meer foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Timo Kelder signeerde een drumstok voor Bjorn. Foto: Achterhoekfoto.nl/Johan Braakman
Normaal treedt op tijdens het Høkersweekend bij De Tol, als afscheidscadeau voor Henk Kelder. Foto: Achterhoekfoto.nl/Albert Schreuder

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden