Sandra Vriese gaat vooralsnog door met haar coverformatie Mainz. “Maar mijn prioriteit ligt nu op eigen muziek, te beginnen met de mini-cd Won’t Stop.” Foto: PR

Sandra Vriese gaat vooralsnog door met haar coverformatie Mainz. “Maar mijn prioriteit ligt nu op eigen muziek, te beginnen met de mini-cd Won’t Stop.” Foto: PR       

Geen polonaise voor Sandra Vriese

Muziek

Achterhoekse zangeres werkt aan eerste solo-EP met eigen muziek

Door Eric Klop

HUMMELO – Ze noemt het een nieuwe en bovenal grote stap. De afgelopen jaren bracht ze af en toe wel eigen muziek uit. Maar nu is het voor Sandra Vriese serieus en zet ze zichzelf bovenaan. Aan de hand van een mini-cd met zes nummers, waarvan ze er vijf zelf heeft geschreven. De EP luistert naar de titel Won’t Stop en wordt vrijdag 13 januari gepresenteerd in het Arnhemse cultuurcentrum Willem I. Daaraan gaat eind september een gelijknamige single vooraf.

De in Varsseveld geboren en sinds 2018 in Hummelo wonende zangeres timmert al jaren aan de weg. In coverbands vooral. “Waarin muziek van eigen hand echter heel af en toe evenmin ontbrak”, zegt ze. “Die inbreng wil ik nu bestendigen. Voor de lange termijn laten zien en horen wat ik solo in huis heb. Als singer-songwriter, zeg maar. De tijd is er rijp voor. De liedjes voor mijn debuut-EP zijn klaar. Met een eigen sound: Rock met een randje soul. De voorbereidingen zijn in volle gang. Binnenkort vinden de opnamen plaats. Bij Hillroad Records in het Sallandse Luttenberg. Onder leiding van producer Ruud Tijs. Hij past bij mijn geluid. En biedt mij inspiratie die ik in de Achterhoek steeds minder vind.”

De 32-jarige Sandra begon haar carrière rond 2010 in de Achterhoekse coverband Trio XL. Daarna was ze de frontvrouw van de Perfect Showband die in de loop der jaren goed was voor zo’n honderd optredens per jaar. “In het oosten des lands, maar soms ook wel daarbuiten. Ik heb destijds vooral in mijn performance ontzettend veel geleerd en mij daarin fors ontwikkelt. Maar muzikaal kon ik gaandeweg minder mijn ei kwijt. Dat was een van de redenen dat ik een nieuwe uitdaging zocht en uiteindelijk besloot een eigen formatie op te richten. Mainz, dat eveneens covers brengt maar dan wel veelal uit het rockrepertoire. Geen Frans Bauer, geen polonaise. Op bruiloften kun je Mainz alleen vinden als men onze muziek kent. Verder zijn we vooral op publieksevenementen van de partij, zoals laatst nog bij Trekkertrek in Nieuw-Wehl.”

Kopenhagen
Mainz gaat voort, doch Sandra Vriese kiest daarnaast ook voor een solo-avontuur. Ze weet dat ze het in zich heeft en wil altijd bijleren. Zo begon ze in augustus 2018 met een zang- en docentenopleiding aan het Complete Vocal Institute in het Deense Kopenhagen. “Hier staat de zogenoemde Complete Vocal Technique centraal en is met die methode wereldwijd de enige”, vertelt ze. “Het is een studie zonder ingewikkelde toestanden. Brengt de leerstof bij in Jip-en-Janneketaal. Concreet, zonder vage praatjes. Dat past precies bij mij. Ik ben een nerd, wil alles weten, kennen en kunnen. Heel straight. Ik bracht in 2018 en 2019 per jaar zes keer een week in Kopenhagen door. Vanwege de coronapandemie volgde ik de studie in 2020 echter online vanuit Hummelo. Nu ben ik afgestudeerd CVT-docente.”

Voordien maakte Sandra nog deel uit van de Perfect Showband. Totdat zich in het voorjaar van 2018 stemproblemen aandienden die er uiteindelijk mede de oorzaak van waren dat zij de groep verliet. “Er bleek sprake van een cyste op een stemband. Zomaar, opeens. Vette pech. Is operatief verwijderd door een op het gebied van zang gespecialiseerde arts in Voorburg. Ik heb een tijdlang niet kunnen zingen. Heb het deels opnieuw moeten leren. Vooral ook de opleiding in Denemarken zorgde ervoor dat ik mijn zangstem weer goed heb leren gebruiken. Men heeft mij daar uit een diep dal geholpen. Mijn stem is nu bovendien veel breder geworden. Draagt bij aan een eigen sound, verwerkt in eigen muziek. Rock met een randje soul. Denk aan Amy Winehouse en aan de vroegere Anouk. Of Josh Stone.”

Sessiemuzikanten
Jarenlange podiumervaring, een prestigieuze opleiding, perfect verholpen stemproblemen en talent maken voor Sandra Vrieze dat vier maal één vijf is. “Een nieuwe start waarin ik mij laat inspireren door mensen die niet afkomstig zijn uit het covercircuit”, vat ze haar ‘flinke maar superleuke uitdaging’ samen. “Zo word ik op mijn EP begeleid door losse sessiemuzikanten die ik niet ken. Dat geeft nieuwe inspiratie. Bij de songs met een vleugje soul doet zelfs een aantal blazers mee. Evenals twee achtergrondzangeressen die ik op de opleiding in Kopenhagen heb leren kennen. De een komt uit het Amerikaanse Denver en de ander uit Guatemala. Zij zingen hun partij daar in.”

Het project, waarvan ze hoopt dat die door de landelijke radio en tv wordt opgepikt en dat naar meer moet doen verlangen, kost geld. “Zo’n negen mille”, weet Sandra. Ongeveer de helft hoopt ze aan de hand van crowdfunding via www.voordekunst.nl bij elkaar te sprokkelen. De coach op wiens ondersteuning zij daarbij mag rekenen heeft het voor elkaar gekregen dat het Prins Bernhard Cultuurfonds een duit in het zakje doet en dat ook de Provincie Gelderland wellicht financieel bijdraagt. “Als ik op eigen houtje 70 procent van het beoogde bedrag haal, legt de provincie de resterende 1350 euro bij. Ik zit nu op bijna 60 procent, dus het ziet er prima uit”, glundert de zangeres. “Kennelijk is men onder de indruk van mijn verhaal. Dat het dusdanig serieus is, dat het fonds en de provincie daarin willen investeren. Dit geeft mij extra energie om door te pakken. Ik ga knallen!”

Wie Sandra Vrieze financieel verder op weg wil helpen naar haar debuut-cd Won’t Stop kan nog tot en met 22 augustus doneren via www.voordekunst.nl of, heel eenvoudig, klik hier om direct naar de site te gaan.                               

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden