Overzicht van het bedrijfsterrein met links het ongeval, midden een tankspuitwagen en rechts de hoogwerker die het terrein verlicht. Foto: Liesbeth Spaansen
Overzicht van het bedrijfsterrein met links het ongeval, midden een tankspuitwagen en rechts de hoogwerker die het terrein verlicht. Foto: Liesbeth Spaansen

Vier brandweerposten werken samen tijdens grote oefening bij Geocomfort

Maatschappij

Communiceren kun je leren

Door Liesbeth Spaansen

WICHMOND – De samenwerkingsoefening met deelname van de brandweerposten Steenderen, Hengelo, Vorden en Zutphen op maandagavond 26 februari, was leerzaam en bracht nieuwe inzichten. De postcommandanten en oefenleiders spraken aan het einde van de oefening hun waardering uit aan alle deelnemende brandweervrijwilligers. Ook dank aan de eigenaren van de oefenlocatie Geocomfort.

De oefening was bedoeld voor de brandweervrijwilligers van meerdere posten: bemanning van tankautospuit zoals bevelvoerder, chauffeur en manschappen. Vooral de samenwerking met andere brandweereenheden was van belang.

De casus
Er is in de Dorpstraat in Wichmond brand ontstaan in een aanhanger buiten tegen de werkplaats van een bedrijfspand. In de aanhanger zitten lithium batterijen, ernaast liggen tyleen buizen. De brand is naar binnen geslagen in de werkplaats, waar een klantenavond plaatsvindt. Er zijn dus veel mensen aanwezig op het terrein, en er lopen mensen in het pand. Het personeel meldt de brand na de ontdekking ervan bij 112 en probeert met een heftruck materiaal van binnen naar buiten te rijden. Door de paniek ontstaat dan een ongeval tussen heftruck en een personenauto met bezoekers, waarbij de persoon achterin de auto zwaargewond is geraakt door een van de vorken van de heftruck.

Al in de middag zijn de scenaristen, in dit geval de oefenleiders van deze grote oefening op de locatie in Wichmond aanwezig om alles in stelling te zetten. Zo wordt met lichtslangen en warme lucht met lappen stof, het zogenaamde silkflame, vuur gesimuleerd. Een geperforeerde rookslang zorgt voor rook op het dak, een rookmachine staat in de werkplaats. Vijf personen zijn als slachtoffer hier aanwezig en moeten worden opgespoord. De personenauto staat wat verder van het gebouw af met de vork van de heftruck door het achterraam gestoken. Hierin drie slachtoffers, waarvan voorin twee met nekletsel en achterin een zwaargewonde.

Oefening
Op deze locatie is weinig bluswater voorhanden en daarom wordt gebruik gemaakt van het watertransportsysteem (WTS/WTG), waarmee grote hoeveelheden water over grote afstanden kunnen worden getransporteerd. Daarnaast is hulpverlening nodig van verschillende tankautospuitwagens (TS) specifiek ingericht voor technische hulpverlening. De Officier van Dienst (OVD) is belast met de crisisbeheersing.

Na de alarmering kwamen beurtelings de hulpverleners, alles met elkaar zo’n dertig brandweervrijwilligers, met de brandweerwagens naar de Dorpsstraat. Het eerste wat moest gebeuren is overzicht krijgen van de situatie, waar hulpverlening nodig is en welke wagen waar hulp kan bieden. Goede communicatie was van groot belang.

De hoogwerker werd in stelling gezet om als eerste het terrein te verlichten. Daarna werd met zestien bar het water van de waterwagen naar boven gedrukt om te kunnen blussen en nathouden. Na het blussen van de batterijen moesten deze nat gehouden worden, dompelen is het beste.

Voor de werkplaats werden door een team de brandslangen uitgerold. Tijdens het blussen werd een ander team belast met het zoeken en vinden van de vermiste personen. Zij kwamen met maskers op naar buiten, zo konden zij geen rook meer inademen.

Voor het auto-ongeval ging een team, aangevuld met een ambulancemedewerker, aan de slag om slachtoffers te bevrijden uit hun benarde situatie. Eerst werden zij allemaal beschermd tegen brekend glas. De auto werd ontleed door eerst achterklep te verwijderen om het gewonde slachtoffer eruit te krijgen. In volgende stappen werd het dak gedemonteerd en losgeknipt en de inzittenden konden vervolgens via de plank rechtstandig uit de auto worden gehaald.

Bij de nabespreking in de werkplaats van Geocomfort zeggen de oefenleiders tevreden te zijn met de gevolgde paden. Met brandweervrijwilligers van maar liefst vier posten is communicatie erg belangrijk.

Slachtoffers worden met precisie uit het voertuig geknipt. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant