Districtscommandant Darko Sanders, Ronald Eugelink, Hans Muller, burgemeester Marianne Besselink, Jaco ter Vrugt, Harold Aalderink en postcommandant Nick Nijmeijer (v.l.n.r.) bij brandweer post Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Districtscommandant Darko Sanders, Ronald Eugelink, Hans Muller, burgemeester Marianne Besselink, Jaco ter Vrugt, Harold Aalderink en postcommandant Nick Nijmeijer (v.l.n.r.) bij brandweer post Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Uitzwaaien en huldigen bij brandweer Post Steenderen

Maatschappij

STEENDEREN – Voor een zestal brandweerlieden die staande bij zijn, werden de brandweerwagens maandagavond 27 november buiten geparkeerd. Zo kon in de vrijgekomen garage een gezellig samenzijn worden georganiseerd. Speaker deze feestelijke avond is de nieuwe postcommandant van brandweer post Steenderen Nick Nijmeijer, sinds 1 oktober opvolger van Jaco ter Vrugt.

Door Liesbeth Spaansen

Brandweervrijwilligers en hun partners zaten gezellig bijeen, met in hun midden twee bijzondere gasten: burgemeester Marianne Besselink en districtscommandant Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) Darko Sanders. De districtscommandant roemde in zijn toespraak de onvoorwaardelijke inzet en betrokkenheid van de brandweervrijwilligers binnen de gemeente en ook het thuisfront kreeg alle complimenten voor hun steun.

Voor burgemeester Marianne Besselink was het een bijzondere avond. “Het is voor mij de laatste avond dat ik jullie mag toespreken in Steenderen op de post.” Ze kijkt terug op acht jaar burgemeester zijn, waarbij de brandweer een belangrijk onderdeel is van het ambt. Ze realiseert zich dat veel werk op de achtergrond wordt gedaan. “Er waren leuke momenten, zoals op de boot op de koude IJssel, maar ook de vervelende momenten”, blikt ze terug. “Mijn eerste moment was met jullie, een brand. Ik voelde de impact van jullie werk als mensen in nood zijn. Dat weten jullie allang. Jullie staan er dan als hulverleners.” Ze gaf aan gelukkig geen signalen te krijgen dat de brandweer in de Achterhoek wordt belemmerd tijdens hun werk.

“Ook de partners zijn ongelooflijk van belang, weet ik een beetje uit ervaring. Als de pieper gaat dan blijf je achter.” De brandweervrijwilligers voelen de verantwoordelijkheid om de samenleving te redden. “Dank voor jullie inzet, dank voor jullie betrokkenheid. Het heeft rust gegeven dat jullie hier adequaat stonden om als de nood aan de man komt mensen te helpen.” Burgemeester Besselink benadrukt dat ondanks er sprake is van een veiligheidsregio, het gaat om de veiligheid van de gemeente door eigen brandweervrijwilligers.

Nieuwe leden en diploma’s
Astrid van Elk is verwelkomd als Chauffeur/pompbediende en is bevorderd tot Manschap B omdat zij twee specialismen heeft behaald. Nieuwe aspirant Manschappen zijn Daisy Reusink, Mike Claver en Kevin ter Vrugt. Nick Nijmeijer en Thijs Ritzer slaagden voor het diploma Manschap. Nijmeijer is inmiddels als postcommandant aan de slag gegaan.

Jubilarissen en afscheid
Hoofdbrandwacht, Manschap B, VE, Oppervlakteredder Hans Muller werd gehuldigd voor 25 jaar brandweerdienst. “Hij vaart graag met de boot, en is penningmeester van de brandweervereniging”, aldus postcommandant Nick Nijmeijer. Na een korte terugblik op de diverse gezamenlijke uitrukken, feliciteerde hij hem en reikte de daarbij behorende oorkonde en bloemen uit. De onderscheiding werd opgespeld door burgemeester Marianne Besselink.

Harold Aalderink, Hoofdbrandwacht, Manschap B, Oefenleider en Instructeur vierde deze avond zijn twintigjarig jubileum bij brandweer post Steenderen, maar nam ook afscheid. Nijmeijer blikte terug op deze periode. “Je bent enthousiast en kan de meest creatieve dingen bedenken. Petje af.” Na de huldiging en onderscheiding door de burgemeester, gaf hij aan bij de post actief te blijven om oefeningen te bedenken. “Ik ben wel uit dienst, maar jullie zijn nog niet van mij af”, lacht hij. “ik blijf helpen met uitdenken van oefeningen.”

Maar liefst 35 jaar in brandweerdienst was Hoofdbrandwacht, Manschap B, Schipper en Chauffeur Ronald Eugelink. Na zoveel jaren zijn er vele momenten om op terug te zien. “We hebben veel meegemaakt, zoals het redden van een duif uit een schoorsteen.” Nu treedt hij terug van de post. Ook Ronald kreeg de oorkonde en bloemen van de postcommandant en de onderscheiding van de burgemeester.

Na ongeveer vijf jaar heeft brandweervrijwilliger Jaco ter Vrugt deze avond officieel zijn functie van postcommandant overgedragen aan de nieuwe postcommandant Nick Nijmeijer. Deze herinnert zich hun eerste kennismaking in december 2020. “En je nam me mee naar mijn eerste schoorsteenbrand in 2021”, weet hij nog goed. “Ontzettend bedankt voor alles wat je voor de post hebt gedaan.” Ter Vrugt blijft brandweervrijwilliger binnen de post Steenderen.
Na het overhandigen van een fraaie bos bloemen, nam Jaco ter Vrugt het woord. “Ik heb hier de portofoon die overgedragen wordt van postcommandant naar postcommandant. Die wil ik jou nu geven.” Hij wenst zijn opvolger succes. “Een mooi team. Wees er trots op, houd de groep bij elkaar, zorg dat we een mooie ploeg blijven houden.”
Districtscommandant Darko Sanders blikt terug op zijn tijd met postcommandant Ter Vrugt. “Het was mijn tweede dag als districtscommandant toen ik hier moest zijn. Ik voelde me welkom. Nu heb je de keuze gemaakt om na vijf jaar te stoppen als postcommandant, je was leidinggever maar ook teamplayer.” Met een handdruk en een cadeau werd Jaco ter Vrugt bedankt voor zijn inzet als postcommandant.

De post nam deze avond ook afscheid van burgemeester Marianne Besselink omdat zij per 1 januari 2024 start bij het Zone.college. “We kunnen dat niet zomaar voorbij laten gaan”, vindt Nick Nijmeijer. Hij bedankt haar namens de hele post met een bos bloemen.

De avond was nog niet ten einde. Alle leden en hun partners samen genoten van een mooie en gezellige avond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant