Bezoekers genieten van een maaltijd tijdens de aanschuiftafel in de serre van wijngaard Um d’n Olden Smid, nabij Keijenborg. Foto: Luuk Stam
Bezoekers genieten van een maaltijd tijdens de aanschuiftafel in de serre van wijngaard Um d’n Olden Smid, nabij Keijenborg. Foto: Luuk Stam

De aanschuiftafel bestaat tien jaar: ‘Zóveel leuker dan alleen eten’

Maatschappij

Initiatief van de KBO Keijenborg is al sinds de start in 2013 een groot succes

Door Luuk Stam

KEIJENBORG – Tomatensoep met stokbrood, daar begint het deze novemberzondag mee. Daarna volgt het hoofdgerecht: spinazietaart met krieltjes en een frisse salade. De afsluiter heeft deze middag een verrassing in zich: een Griekse variatie. Het staat allemaal vermeld op de speciaal gemaakte menukaartjes, die over de tafels zijn verspreid in de grote serre van wijngaard Um d’n Olden Smid in het buitengebied van Zelhem, net buiten Keijenborg. In de keuken vertellen vijf dames er graag over, maar de kookploeg van dienst is ondertussen flink druk. In de naastgelegen serre zitten immers 24 ouderen aan tafel te wachten.

Niet dat ze zich vervelen, want het is hier een en al gezelligheid, een belangrijk onderdeel van de aanschuiftafel van de ouderenbond KBO in Keijenborg. Elke tweede zondagmiddag van de maand vindt deze hier plaats. Het was toenmalig voorzitter Marijke Hilderink, die dit initiatief in december 2013 in het leven riep. Sindsdien komen senioren uit Keijenborg en omgeving hier maandelijks naartoe om samen te eten. Deelnemers – ook niet-KBO-leden zijn van harte welkom – genieten voor 9 euro van een driegangenmenu. Voor 2 euro extra worden bezoekers opgehaald en thuisgebracht. 

Veel lekkerder
Terwijl vrijwilligsters deze zondagmiddag de soep opdienen en de geur van overheerlijke spinazietaart de keuken vult, stelt Hilderink tevreden vast dat het geheel loopt als een trein, iets dat ze bij de opstart tien jaar terug al hoopte. “Ik zag toen overal dit soort groepjes ontstaan”, blikt ze terug. “Ik dacht: dat moet hier ook kunnen. Dat ging vanaf het begin heel goed. Er komen ook echtparen, maar in eerste instantie is het bedoeld voor alleenstaanden. 24 bezoekers is het maximum, mensen kunnen zich vooraf aanmelden, het zit iedere maand vol. Veel van deze mensen zitten altijd alleen te eten, dat is niet zo lekker hè, dit is veel lekkerder.”

Dat kan Truus Hermans (85) uit Keijenborg alleen maar bevestigen. Ze is een vaste bezoekster. “Dit is geweldig!”, vertelt ze tussen de soep en de spinazietaart door. “Mijn man is overleden, dan zit je thuis alleen te eten. Dit is zóveel leuker en gezelliger. Je ziet vaak nieuwe mensen. Dat is ook leuk hè, dan praat je ook eens met iemand anders.” Over de vrijwilligers is de Keijenborgse vol lof: “Daar zijn we zo blij mee. Er zijn echt veel mensen die alleen eten, zo fijn dat ze dit voor ons doen. En het eten smaakt me allemaal hartstikke goed, er is me hier nog nooit iets tegengevallen.”

Kookgroepen
De aanschuiftafel werkt met vier kookgroepen van vrijwilligers, elke groep kookt één keer in de vier maanden. “Niet iedereen wil op zondag vrijwilligerswerk doen, maar als het maar één keer in de vier maanden is, dan vinden ze dat prima”, verklaart Hilderink. Deze zondag bestaat de groep uit Liesbeth, Willemien, José, Annie en Ria. “Ik ben er al vanaf het begin bij, heel erg leuk!”, vertelt die laatste. “Op zondag, dat is helemaal niet erg, het is niet zo vaak. Daarbij geeft het veel voldoening. En het is ook heel gezellig met z’n vijven in de keuken.”

De voorbereiding is al ruim een week hiervoor begonnen. Op een ochtend kwam de kookgroep bij elkaar om het menu te bespreken en de taken te verdelen. Zo heeft Liesbeth alles in huis gehaald voor de tomatensoep, die ze thuis al heeft gemaakt. Ria en Willemien deden de verdere boodschappen. Zoals de taken ook deze zondag uitstekend verdeeld zijn: terwijl de een krieltjes bakt, buigt de ander zich alvast over de toetjes. “We vullen we elkaar aan”, vertelt Ria. “En je leert ook van elkaar, het levert ook weer leuke ideeën voor thuis op.”

Taxichauffeurs
Thuis is het vandaag rustig, want ook de man van Ria zet in voor de aanschuiftafel, als taxichauffeur. Zo ook de man van Annie. Zij halen mensen op en brengen mensen thuis. “Dat doen we ook om mantelzorgers te ontlasten”, verklaart Hilderink. “Want als het om vervoer gaat, komt het ook vaak op hen neer. Daar zitten ze op zondag niet altijd op te wachten. In totaal hebben we dus heel wat vrijwilligers, daar zijn we ook heel blij mee. We zoeken alleen nog twee mensen om een van de kookgroepen te versterken.”

In de serre van wijngaard Um d’n Olden Smid is het ondertussen tijd voor het toetje. De Griekse variatie valt in de smaak. De kookploeg krijgt de complimenten. Deze vrijwilligsters zijn in maart volgend jaar weer aan de beurt. De volgende keer treedt de volgende ploeg aan. Dan is de aanschuiftafel op zondag 10 december, volledig in kerstsfeer.


www.kbokeijenborg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden