Hanneke van der Werf bij de driedimensionale hand met 1500 oranje vlinders. Foto: Annemarie Paalvast

Hanneke van der Werf bij de driedimensionale hand met 1500 oranje vlinders. Foto: Annemarie Paalvast

Orange the World: ‘Veilig, overal en altijd’

Maatschappij

BRONCKHORST/ZUTPHEN/LOCHEM - Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de zestien Dagen van Actie. Dit jaar is ter ondersteuning van de campagne van Orange the World een driedimensionale hand gemaakt met 1500 oranje vlinders, deze staan symbool voor ‘vrijheid’. De vlinders zijn gehaakt, gebreid, genaaid en geknutseld door ruim tachtig vrouwen uit de regio, onder de bezielende leiding van Soroptimist Hanneke van der Werf uit Keijenborg.

De met vlinders versierde hand toert langs de gemeenten om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen tijdens de wereldwijde actie van Orange the World: Stop geweld tegen vrouwen. In de gemeente Bronckhorst wordt de vlag gehesen bij het gemeentehuis op maandag 27 november om 15.00 uur. De hand kan bewonderd worden in het gemeentehuis van Bronckhorst van woensdag 29 november tot en met vrijdag 1 december.

In de gemeenten Zutphen, Voorst, Brummen, Bronckhorst en Lochem is de Soroptimistclub Zutphen e.o. al jaren actief om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen en meisjes.

Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. In Nederland wordt de campagne Orange the World gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs.

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland: ‘Veilig, overal en altijd’. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten.

Je kunt op al die plekken #medestander zijn. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk, als iemand geïntimideerd wordt live of op sociale media. Jij kunt helpen door een teamgenoot te helpen met melden van grensoverschrijdend gedrag op je sportclub. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven. Als iedereen #medestander wordt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes in hun dagelijks leven, dan kan met elkaar geweld de wereld uit worden geholpen.

Ook belangstelling voor de hand? Voor meer info: zutphen@soroptimist.nl of hanneke@keijgoed.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden