René van Eijden, Harriëtte van Kuijk, Leo Peppelman, Marijke Melsert, Rinse Kooistra (v.l.n.r.) van Op Morgen Steenderen maken een Dorps Energie Plan. Foto: De Kei/Jasper Geurts

René van Eijden, Harriëtte van Kuijk, Leo Peppelman, Marijke Melsert, Rinse Kooistra (v.l.n.r.) van Op Morgen Steenderen maken een Dorps Energie Plan. Foto: De Kei/Jasper Geurts

Op Morgen Steenderen…wat is dat, en wie zijn dat toch?

Maatschappij

STEENDEREN – “Wie maakt zich druk over de toekomst, over de plek voor onze kinderen en kleinkinderen en voor de natuur? Wie steekt toch zijn vrije tijd in het vinden van lokale oplossingen voor het gasvrij maken van ons dorp Steenderen. Zodat we meer grip krijgen op onze energierekening. Wie wil voor dat goede doel wel samenwerken met andere inwoners, organisaties, bedrijven, de gemeente en externe deskundigen. Wie zijn er zo gek om zich te verbinden aan Op Morgen Steenderen? Wij dus!”

‘Wij’ is een groepje van vijf inwoners van Steenderen die samen met zo’n twaalf andere inwoners aan de slag is gegaan met het maken van een Dorps Energie Plan. “Het begint immers met een plan. Maar daar nemen wij geen genoegen mee: er moet ook tot uitvoering over gegaan worden. Wij zijn van links naar rechts: René van Eijden, Harriëtte van Kuijk, Leo Peppelman, Marijke Melsert, Rinse Kooistra.”

Alle Steenderenaren zijn voor de zomer door de gemeente uitgenodigd om te denken en praten over de toekomst van het energiegebruik in het dorp. Er is daar tijdens een paar mooie avonden over gesproken. Veel betrokken inwoners met minstens zoveel ideeën om hier in de buurt alternatieve energie op te wekken en te besparen op verbruik in hun (huur)huis of bedrijf. Daaruit is een kernteam ontstaan.

Ieder van hen leidt een werkgroep waarin mooie plannen van alle kanten bekeken worden. De onderwerpen zijn 1. het lokaal opwekken van energie; 2. energie besparing met als start het bieden van een warmtefoto van je huis; 3. energie opslag in combinatie met deelauto’s en tot slot 4. een informatiemarkt op 10 februari over besparings- en subsidiemogelijkheden.

“Als kernteam zorgen we voor voortgang en verbinding tussen de werkgroepen en dat van alle goede ideeën een plan wordt gemaakt. Dat wordt over enkele maanden aan de gemeente aangeboden, die daar een besluit over moet nemen. Als kernteam zullen we jullie regelmatig vragen of we op de goede weg zijn!”

Wil je zelf al aan de slag? Kijk eens op de website ideeën te krijgen. Wie zelf nog goede ideeën, vragen of andere opmerkingen heeft, kan het laten weten via de site.


op-morgen.nl

op-morgen.nl/contact

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden