De spelers van Toneelgroep Linde, die het massaal aanwezige publiek met volle teugen hebben laten genieten. Foto: PR

De spelers van Toneelgroep Linde, die het massaal aanwezige publiek met volle teugen hebben laten genieten. Foto: PR

Toneelgroep Linde speelt met verve klucht Zorgbot 2.0

Maatschappij

Regisseuse Janny Fokkink valt zelf in voor zieke speelster

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Het was nog even spannend voor Toneelgroep Linde. Vijf dagen voor de acteurs de 157ste editie van het Lindesfeest zouden openen met de toneelvoorstelling Zorgbot 2.0 werd regisseuse Janny Fokkink geconfronteerd met de ziekte van een van de spelers, Wat te doen? Fokkink nam vervolgens zelf de rol van Janny Tuinman maar voor haar rekening. En het moet gezegd: Fokkink en de spelersgroep brachten de klucht vrijdagavond met verve op de planken.

Het massaal aanwezige publiek, alle ruim 350 stoelen waren bezet, genoot met volle teugen van de klucht in drie bedrijven, geschreven door Henk Roede. De verschillende typetjes werden goed uitgespeeld in de voorstelling die draaide om de thuiszorg ‘De Helpende Hand’. Hans (gespeeld door Jan Bosch) en Annie (Dianne Mombarg) woonden nog zelfstandig maar hadden wel extra zorg nodig. Het zorgstelsel piepte en kraakte echter onder de grote vraag en stijgende kosten. Vandaar dat door de thuiszorgorganisatie ‘De Helpende Hand’ was gekozen om het over een andere boeg te gooien. Directeur Cor de Vries (Erik Nijhof) besloot de Zorgbot 2.0, Rosa (Marieke Tuinman) van techbedrijf Bottechnics als experiment in te zetten. Een veelbelovend project, wat tegen de zin van Hans en Annie bij hen zou proefdraaien.
Dochter Floor (Michelle Heuvelink) was echter blij dat ze door de robot werd ontlast van haar taken als mantelzorgster, waar ze sowieso al niks van bakte. Jasper Buitenbeen (Frank Bouwmeester) was als deskundige altijd bereikbaar, mochten er problemen met de robot zijn. Dokter Cees Jansen (Bert Tuinman) kwam af en toe langs om de klachten te bespreken. De buren Peter (Herbert Hulstijn) en Thea (Marisca Hissink) de Koning keken met enige jaloezie naar alle zorg die hun buren kregen, want zij hadden ook de nodige gezondheidsklachten. Thuiszorgmedewerkster Nina (Janny Fokkink) en stagiaire Harriët (Anniek Hoogkamp) hadden bedenkingen over de nieuwe manier van zorg. Nu waren ze erg druk maar hadden ze straks nog werk? Een experiment met veel ups en downs, maar het viel nog te bezien of het zou slagen.

Achtervolgingen
De handige afstandsbediening voor de robot bleek veel knopjes te hebben. Er werd geswitcht van zorgtaken naar medisch advies en financieel advies. Rosa raakte wat overbelast en wilde achtervolgingen gingen deuren uit en andere deuren weer in. Uiteindelijk was alleen de managementmodus nog intact want die vergde de minste energie. De robot regelde snel dat de buren eindelijk de thuishulp kregen die ze wilden. De directeur moest aan het echte werk. Hans en Annie hadden uiteindelijk geen hulp meer nodig, na zoveel beweging waren zij weer superfit.
Souffleur was Marinus Pater, voor het decor had Martin ten Have gezorgd en voor de grime tekenden Ina Wesselink en Patricia Meijer.  

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden