Henk Vruggink uit Ruurlo presenteert maandagavond 25 september van 20.00 tot 22.00 uur voor de 1500ste keer ‘Lustige Heinrich’ vanuit de radiostudio in Zelhem. Foto: Jan Hendriksen

Henk Vruggink uit Ruurlo presenteert maandagavond 25 september van 20.00 tot 22.00 uur voor de 1500ste keer ‘Lustige Heinrich’ vanuit de radiostudio in Zelhem. Foto: Jan Hendriksen

Henk Vruggink presenteert voor 1500ste keer ‘Lustige Heinrich’

Maatschappij

RUURLO/ZELHEM/LOCHEM – Het is één van de best beluisterde radioprogramma’s van Radio Ideaal. Misschien wel het allerbest beluisterde programma: ‘Lustige Heinrich’ van Ruurloër Henk Vruggink. “Maar daar kan ik geen keiharde cijfers van op tafel leggen”, zegt de inmiddels 75-jarige ‘Henk van de Vlijt’ zoals hij voor 1994 in Ruurlo en omgeving door het leven ging. Want vanaf dat jaar presenteert de Ruurloër wekelijks voor de lokale omroepen het populaire radioprogramma met Egerländer, Oberkrainer en Tsjechische blaasmuziek en gaat hij als ‘Lustige Heinrich’ door het leven.. 

Door Jan Hendriksen

Wat Henk Vruggink wel weet is dat hij maandagavond 25 september van 20.00 tot 22.00 uur voor de 1500ste keer ‘Lustige Heinrich’ presenteert. Dat is een uniek aantal. Hoewel? Binnen Radio Ideaal gingen Hugo Heideman en Jonny Reindsen met ‘Hits bij de koffie’ en René Regelink met het programma ‘Sterk Zondagswerk’ hem voor. Maar feit blijft wel dat het een uniek aantal is binnen de lokale radio omroepen. Ook al omdat Vruggink de vele stormachtige ontwikkelingen binnen de lokale omroepen heeft overleefd. 

‘Omdat ik
graag een
programma
met
Duitstalige
en volksmuziek
wilde maken’

Sinds 16 augustus 2021 presenteert Vruggink het programma ‘Lustige Heinrich’ vanuit de studio van Radio Ideaal in Zelhem die een zendvergunning heeft voor de gemeenten Bronckhorst en Lochem. Maar het gros van de programma’s presenteerde hij vanuit de studio van de voormalige lokale omroep Achterhoek FM aan de Wiersserbroekweg in Vorden. Want de radiocarrière van Vruggink begon bij de Vordense Lokale Omroep (VLO), de voorloper van Achterhoek FM. De eerste ‘Lustige Heinrich’ werd uitgezonden op 25 augustus 1994. De radiocarrière van Henk was een half jaar eerder al begonnen. Aanvankelijk presenteerde hij daar een verzoekplatenprogramma op de zondagavond. “Toen er op donderdagavond twee uurtjes vrij kwamen om een nieuw programma te beginnen ben ik daar op ingesprongen omdat ik graag een programma met Duitstalige en volksmuziek wilde maken. Die kans werd mij toen dus geboden”, zo vertelt Vruggink.

Soulzanger
Henk Vruggink kwam in aanraking met het radiomaken toen de bekende voormalige Amerikaanse soulzanger Arthur Conley die in Ruurlo woonde hem benaderde met een idee om in Ruurlo een lokale omroep te beginnen. ”We zijn toen een kijkje wezen nemen bij de VLO om te zien hoe het allemaal werkte. Van het Ruurlose plan is echter nooit iets terecht gekomen en toen ben ik bij de VLO terecht gekomen”, zo blikt Vruggink ruim dertig jaar terug in de tijd.

Verhaal vertellen
Henk Vruggink is, zeker na zoveel jaren, een echte kenner van Egerländer, Oberkrainer en Tsjechische blaasmuziek en door zijn bekendheid krijgt hij de cd’s en ook digitale bestanden vanzelf toegestuurd. “Vroeger moest de blaaskapellen zelf benaderen of ze een cd hadden, nu komen ze vanzelf wel naar me toe”, zo zegt hij. Hetzelfde geldt voor de informatie voor de wekelijkse concertagenda. Kapellen die een nieuwe plaat uitbrengen of organisatoren van festivals benaderen hem zelf omdat ze graag hun verhaal vertellen als gast in het programma zoals het Larense ensemble Vinocanka.

Internet luisteraars
Zeker sinds de intrede van de webradio weten ook luisteraars uit alle uithoeken van de wereld ‘Lustige Heinrich’ te vinden. Zo komen er reacties van luisteraars uit bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland. Maar ook uit Tsjechië en zelfs Nieuw-Zeeland en Canada. Omdat hij streeft naar een afgewogen muziekkeuze doet Henk in principe niet aan verzoeknummers. “Bij hoge uitzondering wil ik daar wel eens van afwijken. Maar in principe doe ik dat niet”, zo verklaart de radiomaker die zich ondanks alle verwikkelingen van enkele jaren geleden van Achterhoek FM zich staande wist te houden. “Bij Radio Ideaal ben ik hartelijk ontvangen. Met dank aan de voormalige voorzitter van Radio Ideaal Lammert Blikman die er mede voor gezorgd heeft dat ik bij Radio Ideaal mijn grote passie heb kunnen voortzetten”, erkent Vruggink in het bijzijn van de toevallig aanwezige Blikman in de studio van Radio Ideaal.

Inloop
Vorig jaar werd Henk Vruggink voor al zijn vrijwillige radioactiviteiten koninklijk onderscheiden. Maandagavond 25 september zijn luisteraars van harte welkom in de studio van Radio Ideaal aan de Stationsstraat 32a in Zelhem om een toost uit te brengen op de 1500ste uitzending van ‘Lustige Heinrich’. “Ik zal zorgen voor een drankje en hapje”, zo besluit de Ruurloër zijn verhaal.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden