Els Carmiggelt, Sandra Mors, Ria Gosselink en Mariëtte Klein Kranenberg geven een voorzetje voor de Baakse Burendag met een borrel(hap) en een insectenhotel in de Bongerd. Zij hopen dat veel Baakse inwoners op zaterdag 23 september de weg naar de Bongerd vinden en dat het een gezellige insectenhotel bouwdag en proeverij wordt. Foto: Sander Mors

Els Carmiggelt, Sandra Mors, Ria Gosselink en Mariëtte Klein Kranenberg geven een voorzetje voor de Baakse Burendag met een borrel(hap) en een insectenhotel in de Bongerd. Zij hopen dat veel Baakse inwoners op zaterdag 23 september de weg naar de Bongerd vinden en dat het een gezellige insectenhotel bouwdag en proeverij wordt. Foto: Sander Mors

Bouwen en borrelen tijdens Burendag in Baak 2023

Maatschappij

BAAK – De Baakse Burendag krijgt een vervolg na een succesvolle eerste keer vorig jaar. Wel met een nieuwe activiteit voor jong en oud, maar met dezelfde insteek: het ontmoeten van alle Baakse ‘buren’ in een gezellige setting.

Door Alice Rouwhorst

Insectenhotel
Zaterdagmiddag 23 september om 15.00 uur begint de Baakse Burendag voor Baakse kinderen van vier tot twaalf jaar in de Baakse Bongerd met wadi aan de Bobbinkstraat. “Baakse kinderen die zich aanmelden kunnen daar een klein insectenhotel bouwen die ze mee mogen nemen naar huis. Alle kinderen samen bouwen aan een heel groot insectenhotel die in de Bongerd blijft staan. Wij zorgen voor alle bouwmateriaal en gereedschap. De kinderen mogen natuurlijk ook zelf spulletjes meenemen, zoals dennenappels, bamboestokken of houtsnippers. Als het maar geschikt is voor een insectenhotel”, legt Mariëtte Klein Kranenberg uit. Zij verzorgt samen met Ria Gosselink, Sandra Mors, Francine van Leeuwen, Els Carmiggelt en Jant Dijkstra de organisatie van de tweede Baakse Burendag. “Dat bouwen maakt natuurlijk hongerig en dorstig”, vervolgt ze. “Ook daar hebben we aan gedacht. De deelnemertjes krijgen tijdens de Burendagmiddag lekkere frisse sap om de dorst te lessen en heerlijke patat om de honger te stillen.”

Aanmelden bouwer of vrijwilliger
Deelname aan het bouwen van het insectenhotel is gratis. Aanmelden kan via de QR-code of aanmeldstrook op de flyer die huis-aan-huis in Baak is verspreid. Of via een briefje in de bus op de Wichmondseweg 11A in Baak met naam, leeftijd, telefoonnummer en mailadres. Alle hulp van vrijwilligers is deze middag welkom. Zij kunnen zich hiervoor ook op bovenstaand beschreven manier aanmelden.

Borrelen met Baakse borrelhapjes
Vanaf 17.00 uur zijn alle andere Baakse inwoners van het dorp van harte welkom in de Bongerd om samen gezellig (bij) te kletsen of om kennis te maken onder genot van een drankje en een hapje. De leden van de werkgroep dagen de Baakse bevolking uit om de borrelhap te maken voor een proeverij. Dat kan van alles zijn. Van een blokje kaas tot een koude quichetaart, van een stukje komkommer tot een gevuld eitje, van koude soep tot kleine (koude) gehaktballetjes en alles daar tussen in. Minimaal voor zo’n tien personen. “Ook als je geen borrelhap meeneemt, ben je van harte welkom op de Baakse Burenborreldag”, benadrukt Gosselink. De maker van een lekkere versnapering bij de borrel kan eventueel het recept delen met anderen door het een aantal keren geprint mee te nemen. De werkgroep zorgt voor de borrel. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. Alleen contante betalingen zijn mogelijk. Sap en koffie/thee is gratis.

Aanmelden
De werkgroep wil graag weten op hoeveel borrelhapjes ze ongeveer kan rekenen. Daarom is aanmelden als bereider van een borrelhap gewenst. Dit kan via de aanmeldstrook op de huis-aan-huisflyer die in Baak is verspreid of via mailadres carmiggelt.els@gmail.com.

Toegankelijkheid en duurzaamheid
Klein Kranenberg: “We zorgen ervoor dat het begin van het terrein goed toegankelijk is, zodat Bakenezen die slecht ter been zijn ook aan de Burendag kunnen deelnemen. Tevens zijn er voldoende tafels en stoelen aanwezig.” De werkgroep vraagt aan iedereen die komt een eigen bord, bestek, servet en beker/glas mee te nemen. “Dat bespaart kosten en een hoop afval”, verklaart Gosselink.

Weersomstandigheden
“We hopen natuurlijk op mooi weer. Maar dat hebben we helaas niet in de hand. Bij een matige regenachtige weersvoorspelling zal iedereen hopelijk droog blijven onder de verschillende partytenten die we dan plaatsen. Plenst het echt hard, dan moeten we helaas uitwijken naar een andere locatie binnen. Op dit moment weten we nog niet waar dat zal zijn. We maken dit kenbaar op de site van Baaks Belang”, aldus Klein Kranenberg, die hoopt op een evenzo succesvolle Baakse Burendag als afgelopen jaar. Aan het enthousiasme van de werkgroep zal het in ieder geval niet liggen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden