Antoinet Looman van Waterschap Rijn en IJssel. Fotograaf Diny Oosterlaken

Antoinet Looman van Waterschap Rijn en IJssel. Fotograaf Diny Oosterlaken

Antoinet Looman vertelt over het Waterschap

Maatschappij

STEENDEREN - Heemraad Antoinet Looman van Waterschap Rijn en IJssel kwam bij Vrouwen van Nu afdeling Steenderen vertellen over watermanagement nu en in de toekomst. Wie Antoinet Looman kent weet dat dat niet tegen dovemans oren gezegd is. Zij weet als geen ander deze materie boeiend te brengen, zonder gebruik te maken van beeldscherm of papier. 

Ze legt het werk en de dilemma’s van het Waterschap duidelijk uit. De natuur vraagt om vernatting, maar voor de boeren is de waterstand te hoog en ze kunnen daardoor niet op hun land terecht. Om maar even iets te noemen. Ook de kwaliteit van het water is een hot item. De waterkwaliteit in de grote rivieren is achteruit gegaan door onder andere de aanwezigheid van PFAS, wat niet afbreekbaar is en bijvoorbeeld in koekenpannen zit. Ook medicijnresten zijn een probleem en door de droogte van de laatste jaren is de hoeveelheid ammonium (ammoniak in water opgelost) toegenomen. Antoinet noemt ook nog even lachend de ammoniumpiek tijdens de Zwarte Cross.
Een toekomstig nieuw product uit rest- en afvalwater dat nog volop in ontwikkeling is, heet Kaumera. Kaumera is afkomstig uit de taal van de Maori uit Nieuw Zeeland en betekent kameleon. Het is de naam van een nieuwe biologische grondstof gemaakt uit rest- en afvalwater. In Zutphen staat de eerste Kaumera-fabriek ter wereld. Het product is onder andere toepasbaar als zijnde brandvertragend, als bindmiddel voor composietmaterialen en als beschermend laagje voor zaden en meststoffen om zo microplastics te vervangen. Kortom veelbelovend.

De laatste bijeenkomst voor de leden van Vrouwen van Nu afdeling Steenderen voor de zomervakantie, is het jaarlijkse Tuinfeest op dinsdag 6 juni. Deze keer bij Hermien Meijerman aan de Emmerweg 5 in Steenderen, aanvang 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant