Vrijwilligers van de Hengelose voetbalvereniging Pax – veel van hen met een professionele achtergrond in de techniek – waren vrijdag de hele dag druk met de installatie van 128 zonnepanelen op het dak van de clubkantine. Foto: Luuk Stam
Vrijwilligers van de Hengelose voetbalvereniging Pax – veel van hen met een professionele achtergrond in de techniek – waren vrijdag de hele dag druk met de installatie van 128 zonnepanelen op het dak van de clubkantine. Foto: Luuk Stam

Pax-vrijwilligers plaatsen zonnepanelen op dak van kantine

Maatschappij

Club zet grote stap in verduurzaming sportpark Het Elderink

Door Luuk Stam

HENGELO – Met het plaatsen van 128 zonnepanelen op het dak van het kantinegebouw van de Hengelose voetbalvereniging Pax is op vrijdag 19 mei een grote stap gezet in de verduurzaming van sportpark Het Elderink. De inzet van zo’n 25 vrijwilligers – onder wie een heel aantal met een professionele achtergrond in de techniek – zorgde ervoor dat de gehele klus in één dag kon worden geklaard. Aan het eind van deze zonovergoten vrijdag was de installatie al in bedrijf en kwamen de eerste kilowatts stroom binnen.

De panelen zullen samen naar verwachting zo’n 50.000 kWh stroom per jaar gaan opwekken. “De cijfers moeten het nog uitwijzen, maar in theorie zou het betekenen dat we nu over het hele jaar net zoveel stroom opwekken als dat we verbruiken”, vertelt Pax-bestuurslid Tjalle Bulten. “In de wintermaanden hebben we natuurlijk een hoger verbruik, maar zolang de saldering nog van toepassing is, hebben we er ook in die maanden maximaal profijt van.”

Volledig gasloos
Eerder installeerde Pax al een CO2-warmtepomp en twee tapwatertanks van elk 1000 liter met volledig gasloos verwarmd water. Die installatie – ook airco’s in de kantine en de bestuurskamer – kan de accommodatie verwarmen en koelen en zorgt tevens voor warm water in de kleedkamerdouches. Het systeem is sinds drie maanden operationeel. “Dat geeft al een enorme besparing op het gas”, vertelt Bulten. “Nu gaat alleen de bereiding van het theewater nog op gas, binnen een paar weken wordt dat ook elektrisch, dan zijn we volledig gasloos. We verbruiken nu nog geen twee kuub gas per maand, voorheen was dat bijna 1000 kuub.”

Met de door de zonnepanelen opgewekte energie wordt nu ook de warmtepomp op duurzame wijze van stroom voorzien. De installatie van de zonnepanelen is in eerste instantie door Pax zelf gefinancierd. De club is bezig met het opzetten van een sponsoringsplan om die investering deels terug te verdienen, hiervoor zal binnenkort een promotiecampagne worden uitgerold. “We zitten nu boven ons budget te werken”, vertelt Bulten. “We hopen dat mensen financieel willen bijdragen zodat wij deze investering kunnen doorvoeren.” 

Geen subsidie
Voor een zonnepanelensubsidie vanuit de overheid komt Pax op dit moment niet in aanmerking. “Want daarvoor moet je een minimaal elektrisch verbruik van 50.000 kWh uur per jaar kunnen aantonen, maar dat konden we nog niet, want we waren nog op gas”, legt Bulten uit. “Nu gaan we volledig over op elektrisch, maar van de afgelopen jaren is niet aan te tonen dat we boven die norm zitten. De kosten gaan dus nu voor de baten. We hopen dat de overheid of de gemeente ons daar nog ergens in tegemoet gaat komen.”

De panelen zijn alvast in werking. Voor de vrijwilligers sluit deze vrijdag af met een barbecue. “Heel mooi dat we zo’n groep bij elkaar hebben gekregen, dat al deze mensen in zo’n Hemelvaartsweekend de vrije tijd opofferen om hier te komen helpen”, zegt Bulten. “Iedereen is ook trots, dat we dit voor de vereniging kunnen doen. Zeker met de hoge gasprijzen neemt het een grote zorg weg, het zorgt ervoor dat we weer na kunnen denken over zaken als voetbalbeleid in plaats van dat er continu angst is voor wat je financieel te wachten staat. En het zorgt ervoor dat we straks een duurzame vereniging kunnen achterlaten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden