Herdenking bij het monument in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Herdenking bij het monument in Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Dodenherdenking in Steenderen

Maatschappij

STEENDEREN - Het 4 mei comité, onderdeel van de Stichting Oranje comité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk, organiseert de dodenherdenking in Steenderen. Het thema is dit jaar ‘Leven met oorlog’. Een aantal kinderen van de basisscholen en muziekvereniging Nieuw Leven verlenen ook hun medewerking.

Het programma ziet er als volgt uit:
Op 4 mei om 19.30 uur verzamelen bij het monument bij het Aviko kantoor, het voormalige gemeentehuis. Dit monument is ter nagedachtenis van de gefusilleerde verzetsmensen, de heren Besselink en Agterkamp en de heer Beijer die gesneuveld is in Nederlands Indië.
Eerst is er een korte inleiding door het 4 mei comité. Dit jaar wordt de toespraak gehouden door Peter van Drunen van het 4 mei comité. Hij zal ingaan het jaarthema ‘Leven met oorlog’, waarin ook zijn persoonlijke ervaringen tijdens een VN-missie in Libanon gedeeld worden.
Hierna lezen kinderen gedichten voor en volgt het Taptoesignaal.
Na de twee minuten stilte is de kranslegging, waarna men in stille tocht langs het gedenkteken ‘40-‘45 bij de Willibrordkerk gaat en vervolgens naar de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofweg.
Hier bevinden zich graven van in de tweede wereldoorlog omgekomen vliegeniers en sinds 2020 het graf van Luitenant Kavanagh, gesneuveld op Rha. Bij de graven zullen kinderen opnieuw een bijdrage leveren en worden er kaarsen bij de graven van de omgekomen vliegeniers ontstoken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant