Met dorpsgenoten samen aan tafel gezellig eten in een ongedwongen sfeer, dat is het idee van de Dorpskeuken van Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Met dorpsgenoten samen aan tafel gezellig eten in een ongedwongen sfeer, dat is het idee van de Dorpskeuken van Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Dorpskeuken van Baak krijgt vervolg

Maatschappij

BAAK – “Hulde aan de koks en de organisatie! Wat een leuk idee! Jullie hebben het uitstekend gedaan. Het eten was heerlijk. Bedankt!”, zegt één van de vierentwintig gasten aan het eind van de avond. Met een hartelijk applaus van de overige eters worden deze woorden kracht bijgezet. De eerste Dorpskeuken van Baak is een feit en een succes.

Door Alice Rouwhorst

De Dorpskeuken van Baak is een idee van Xandra Veltman als vervolg op de Baakse proeverij tijdens Burendag in september vorig jaar, waar Baakse inwoners kookten voor hun dorpsgenoten. “Ik legde het idee aan de organisatie van de proeverij voor. Zij ontvingen het met heel veel enthousiasme en we zaten al gauw om tafel om de details door te spreken. En voordat ik het wist had het idee handen en voeten gekregen en was de Dorpskeuken van Baak geboren”, zegt een blije en tevreden Xandra.

Logistieke uitdaging
Mariëtte Klein Kranenberg heette alle gasten van harte welkom, legde de gang van zaken uit en wenste iedereen een smakelijke en gezellige avond toe. “Jullie zijn vanavond onze proefkonijnen”, zei ze gekscherend. “Daarom krijgen jullie als voorgerecht wortelsoep van Yvonne Koekkoek, zoals die ook in het Baakse kookboek staat.” Op het moment dat de soep goedkeurend werd geproefd en er gezellig werd gepraat aan de verschillende tafels, werd in de keuken een logistieke puzzel gelegd. Gehaktballen in heerlijke jus, puree, spitskool, spinaziesalade en veganistische zwamcijsjes gevuld met oesterzwammen van Hollandse bodem moesten tegelijkertijd gaar en warm zijn. In een kleine, onbekende keuken vroeg dat om het nodige organisatie- en improvisatievermogen. Met alle beschikbare en bereidwillige handen van de keukenbrigade lukte het de koks van het hoofdgerecht, Xandra en Mariëtte, om alle gerechten op tijd dampend op tafel te zetten. Alles ging erin als koek, net als het nagerecht, hangop, van Dinie Schiphorst. Zij was één van de gasten.

Heel gezellig
Deze avond waren er geen schermen aan tafel waarop getuurd werd, maar vonden er leuke gesprekken plaats tussen dorpsgenoten. Alle gasten waren dan ook unaniem in hun oordeel. Deze avond moet een vervolg krijgen. Ze vonden het super gezellig, het eten was heerlijk en de toegang is laagdrempelig. “Zo spreek je nog weer eens andere mensen uit het dorp in een hele leuke, gemoedelijke setting”, zei de één. “Het is toch anders zo, vertrouwder denk ik. Naar een café of restaurant ga ik alleen niet gauw naar toe”, zei een ander.

Elke laatste maandag van de maand
Dat het idee door de Baakse bevolking omarmd werd, was de organisatie al gauw duidelijk, want de beschikbare plaatsen waren heel snel bezet. Andere geïnteresseerden staan op een wachtlijst voor de volgende keer. Want die komt er, zeker na de positieve reacties van deze eerste avond. Het is de bedoeling om elke laatste maandag van de maand de eetavond te organiseren, het liefst op wisselende locaties. Ook alleenstaanden worden uitgenodigd om te komen, zodat ze gezellig met dorpsgenoten de dis kunnen delen.

De volgende Dorpskeuken van Baak zal plaatsvinden op maandag 27 februari, wederom in de Vrendenberg, Beukenlaan 18 in Baak. Opgeven kan bij Ria Gosselink, rgosselink137@gmail.com of via 06-51247299 voor 23 februari. De kosten bedragen 12,50 euro voor een driegangenmenu inclusief een drankje en koffie of thee na. Vervoer nodig of vegetarisch? Geef dit door bij het aanmelden. Wees er op tijd bij, want het aantal plaatsen is beperkt en vol is vol. Als dit het geval is, wordt er gewerkt met een reservelijst voor de avond of de aanmelding wordt, indien gewenst, doorgeschoven naar de volgende Dorpskeuken van Baak op maandag 27 maart.

Xandra Veltman, Ria Gosselink, Yvonne Koekkoek, Harry Kalk en Mariëtte Klein Kranenberg waren verantwoordelijk voor de eerste succesvolle Dorpskeuken van Baak. Ellen Bender (op de rug) springt even bij en stampt de aardappels tot puree. Foto: Alice Rouwhorst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant