Petra Blom, Henk Schwarz, Litania Blom, Lenie Schwarz en Arie Blom (v.l.n.r.) voor de nieuwe kringloopwinkel van Stichting Litania in de Spalstraat in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Petra Blom, Henk Schwarz, Litania Blom, Lenie Schwarz en Arie Blom (v.l.n.r.) voor de nieuwe kringloopwinkel van Stichting Litania in de Spalstraat in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Nieuwe winkel Litania is weer een hoogtepunt in stichtingsbestaan

Maatschappij

Kringloopwinkel is officieel geopend in nieuw onderkomen in de Spalstraat.

Door Luuk Stam

HENGELO – Litania’s Charity Shop heeft een nieuwe plek gekregen in de Spalstraat in Hengelo, om precies te zijn in het pand waar voorheen kledingzaak LEF Store was gevestigd. Lange tijd was de kringloopwinkel van de stichting Litania hier iets verderop in de straat te vinden, maar dat pand – in het verleden elektronicazaak Winters – werd verkocht. “Toen we te horen kregen dat LEF hieruit ging, dachten we: dit is onze kans”, vertelt Petra Blom van Stichting Litania. “We zijn hier heel blij mee, hebben hier volop de ruimte.”

Nu staat het hier vol met serviesgoed, bloemenvazen en andersoortige woonartikelen, maar ook met veel boeken en speelgoed. Alles dat hier te koop is, krijgt Stichting Litania aangeleverd vanuit de gemeenschap, met name vanuit de inwoners van Hengelo. De volledige opbrengst gaat naar de stichting, die zich al elf jaar lang inzet voor kinderen met een beperking in en rondom de gemeente Bronckhorst. Verderop in de Spalstraat is ook Litania’s Blijheid gevestigd, een winkel met tweedehands kleding. Daarnaast heeft de stichting kringloopwinkels in Doesburg en Brummen.

Stichting
Stichting Litania ontstond in 2011 vanuit de wens van Arie en Petra Blom om een rolstoelfiets aan te schaffen voor hun nu 18-jarige dochter Litania, die zwaar beperkt is. Er was echter geen zorgverzekeraar die de kosten hiervoor vergoedde en ook vanuit de gemeentelijke wmo-gelden gebeurde dit niet. Via een bericht in de krant lieten de twee weten dat zij van plan waren om spullen te verkopen om zo geld in te zamelen voor een fiets voor hun dochter. “Daar kwam zoveel reactie op”, vertelt de vader van Litania, die er elf jaar later nog altijd emotioneel van kan worden. “Mensen kwamen spontaan van alles brengen.” 

Wat begon met enkele rommelmarkten op de oprit bij de voormalige bakkerij Hekkelman aan de Raadhuisstraat groeide door de jaren heen steeds verder uit. “De steun van de mensen in het dorp is nog altijd heel groot”, vertelt Arie Blom. “Wij verkopen de spullen en na aftrek van de kosten voor huur, belasting, gas, water en elektra gaat alles naar de stichting. We werken met vrijwilligers, hebben geen personeel, geen directeuren of wat dan ook. Alles blijft zuiver. En de winkels lopen goed. We hebben ook wel gedacht: een kringloopwinkel in Hengelo, gaat dat werken? Maar het wordt alleen maar groter. Ondanks het feit dat lang niet iedereen bekend is met de doelstelling erachter.”

Doelen
De stichting helpt inmiddels veel meer jongeren met een beperking dan alleen Litania. Zo gingen er laptops en dyslexieboeken naar scholen voor speciaal onderwijs, stak de stichting een Doetinchems G-voetbalteam in het nieuw, kwam er een tillift op het zwembad in Hengelo en betaalde de stichting mee aan een nieuwe keuken voor een wooninstelling in Keijenborg. Ook ondersteunde Litania de gemeente Bronckhorst met aangepaste speeltoestellen in Hengelo en Zelhem. “Wij dragen bewust alleen maar bij in de vorm van spullen, geen geld”, zegt Petra Blom. “Wij willen zien wat we geven. En de mensen die hier hun spullen hier inleveren, zien ook: dit hebben wij dus indirect geschonken.”

De winkels van Litania zijn tevens ontmoetingsplekken, waar de koffie voor iedereen klaarstaat. Beheerders Henk en Lenie Schwartz staan in de kringloopwinkel in Hengelo altijd open voor een praatje. “Mensen komen hier ook om hun verhaal te delen”, zegt Petra Blom. “Voor even een luisterend oor, aan tafel met een kop koffie. Dat stimuleren wij alleen maar. Mensen kunnen hier zijn wie ze zijn. Iedereen heeft waarde, op welke manier dan ook. Juist in deze maatschappij – waar je er heel snel buiten wordt gezet – willen wij dat uitdragen. We weten hoe belangrijk dat is, want ook voor onze eigen dochter hebben we keihard moeten knokken om haar in de maatschappij te krijgen.”

Beretrots
Nu gaat het goed met de 18-jarige Litania. Via een spraakcomputer vertelt ze dat ze dolblij is met de komst van de nieuwe winkel. En dat ze zelf ook actief is in de verschillende winkels. Ze is bezig haar eigen mediadesign op te zetten, maakt liedjes en tekeningen. Haar ouders – niet meer als stel bij elkaar, maar wel nog altijd goed bevriend – zijn beretrots op hun dochter en de weg die zij heeft afgelegd. “Mensen hebben vaak toch zoiets van: een grote rolstoel, allemaal moeilijk en lastig”, zegt Petra Blom. “Wij hebben altijd geprobeerd om toch te laten zien van: ook zij hoort in deze maatschappij thuis. En dat doet ze nu zelf ook.”

Vanuit hun ervaringen bieden Arie en Petra Blom met hun stichting ook gezinsondersteuning aan, waarbij ze ouders van kinderen met een beperking helpen met het bewandelen van de wegen richting de juiste hulp. Ze zijn een vraagbaak. “De weg naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, LS), de weg naar een persoonsgebonden budget, heel veel mensen weten het niet”, zegt Petra Blom. “Toen wij hoorden dat Litania beperkt was, vertelde ook niemand waar we moesten zijn en waar we recht op hadden. Je valt in het diepe. Dat gebeurt nu nog. Geen beperking is hetzelfde, maar wij proberen dingen te regelen, te organiseren, verwijzen door naar websites. Dat is voor mensen heel prettig.”

Acceptatie
De inzet voor jongeren met een beperking in de breedste zin van het woord is door de jaren heen een wezenlijk onderdeel van Stichting Litania geworden. Wat de leden sterkt, is het feit dat de acceptatie voor mensen met een beperking in de maatschappij groeit. “Het is niet meer zo gek”, stelt Petra Blom. “Vroeger werd Litania op een terras van boven tot onder bekeken. Nu komt een barman naar haar toe met de vraag: ‘Wil jij wat drinken?’ Er wordt normaal met haar gecommuniceerd. Dat merkt Litania ook. Dat zij steeds vaker gehoord en gezien wordt, dat is gewoon ontzettend leuk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant