Met initiator Everhardt Lubbers voorop (op de tandem) ging in het centrum van Hengelo maandagochtend de allereerste WPF-Trail van start. Foto: Luuk Stam

Met initiator Everhardt Lubbers voorop (op de tandem) ging in het centrum van Hengelo maandagochtend de allereerste WPF-Trail van start. Foto: Luuk Stam

Hengeloërs fietsen en wandelen langs drie vredesvlammen

Maatschappij

WPF-Trail voert deelnemers vanuit Hengelo naar Oosterbeek en Nijmegen

Door Luuk Stam

HENGELO – Zes fietsers en zeven wandelaars zijn maandagochtend 24 oktober vanuit Hengelo vertrokken voor een vijfdaagse pelgrimstocht waarin de World Peace Flame (WPF) centraal staat. De start van de tocht was bij de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in het centrum van het dorp. De allereerste WPF-Trail leidt de deelnemers naar Oosterbeek (donderdag) en Nijmegen (vrijdag) waar ook vredesvlammonumenten staan.

Voordat de fietsers en wandelaars daar aankomen, zijn er deze week eerst etappes naar Dieren (maandag), Beekbergen (dinsdag) en Otterlo (woensdag). De fietsers maken dagelijks een lus van zo’n 70 kilometer. De wandelaars lopen ongeveer 25 kilometer per dag. Elke avond komen ze op dezelfde overnachtingsplek samen. 

De organisatie is in handen van het verband Activité pour Liberté. De grote initiator van het geheel is de Hengelose langeafstandsfietser Everhardt Lubbers (68), die eind vorig jaar met Activité pour Liberté ook al de vijfdaagse pelgrimstocht Via Kevelaer vanuit Hengelo naar de Duitse pelgrimsplaats Kevelaer organiseerde.

Verbinding
De reacties op die tocht waren zo goed dat Lubbers en zijn medeorganisatoren op zoek gingen naar een vervolg. Daarbij kwamen ze uit bij een vijfdaagse waarbij de vredesvlam centraal staat. Was de vlam tijdens de Via Kevelaer vorig jaar nog enkel het startpunt van de tocht en gekozen vanwege de centrale ligging in het dorp, nu is de verbinding gemaakt met de vlammen en de bijbehorende organisaties in Oosterbeek en Nijmegen. 

In beide plaatsen zal rondom de vlammen een bijeenkomst plaatsvinden. In Oosterbeek is dit bij het Airborne Museum. In Nijmegen is het vredesvlammonument te vinden nabij de Titus Brandsma Gedachteniskerk. In Hengelo waren maandagochtend ook de dames van de werkgroep WPF Bronckhorst aanwezig om de deelnemers uit te zwaaien.

Voor menigeen zal het de komende dagen behalve genieten van de mooie omgeving – de routes leiden onder meer over de Veluwe – ook afzien worden. “Fysiek wordt er heel wat van je gevraagd”, weet Lubbers, die veel ervaring heeft als fietser en na de Via Kevelaer ook weet wat het is om zoiets samen te doorstaan. “Het is een heel groepsproces”, stelt hij. “Door elkaar te motiveren en ’s avonds de ervaringen te delen, ontstaat er iets. Je krijgt een heel sterke verbinding tussen mensen. Dat is fantastisch, een heel mooie belevenis.”

Pelgrimeren
Voor Lubbers is het fietsen van lange meerdaagse ritten al lange tijd een grote passie. Tijdens fietstochten door Spanje en Portugal kwam hij enkele jaren geleden in aanraking met het pelgrimeren. Hij kwam in verschillende pelgrimsplaatsen terecht, waaronder Santiago de Compostella. De verhalen van pelgrims en de uiteenlopende – lang niet altijd religieuze – motieven om dergelijke tochten te maken, inspireerden hem tot het organiseren van een pelgrimage vanuit zijn eigen woonplaats.

Op zoek naar de bekendste bedevaartsplaats in zijn eigen omgeving kwam Lubbers al snel uit bij het Duitse Kevelaer. Het plan voor een pelgrimage was er in 2020 al, toen kon het vanwege corona niet doorgaan. Eind 2021 lukte dat wel. En nu dus een vervolg, met hoofdrol voor de vredesvlam, al was Lubbers nog helemaal niet zo bekend met het verhaal achter die vlam. “Maar dan ga je jezelf daarin verdiepen en kom je erachter dat de kernwaarden heel mooi overeenkomen met wat wij doen en onze gedachten daarachter”, klinkt het.

Het vuur van de wereldvredesvlam ontstond in 1999 in Bangor (Wales) als symbool van eenheid, verbondenheid en ontmoeting om wereldwijd aandacht te vragen voor vrede. Vanuit Wales is de vlam vervolgens verspreid over de wereld. De vlam in Hengelo brandt sinds 2017 en is één van de negen vlammen in Nederland. Den Haag kreeg in 2002 de eerste Nederlandse vredesvlam, daarna volgden onder meer Nijmegen (2010) en Oosterbeek (2012).

De deelnemers aan de WPF-Trail bij de vredesvlam in Hengelo, waar de vijfdaagse pelgrimstocht maandagochtend van start ging. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden