De 40 meter hoge 5G-antennemast krijgt – als het aan Vodafone ligt – een plek in het weiland (links op de foto) aan de Rondweg in Hengelo. Er moet bij de gemeente Bronckhorst nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Foto: Luuk Stam

De 40 meter hoge 5G-antennemast krijgt – als het aan Vodafone ligt – een plek in het weiland (links op de foto) aan de Rondweg in Hengelo. Er moet bij de gemeente Bronckhorst nog een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Foto: Luuk Stam

Buurtbewoners verontrust vanwege plan voor antennemast Hengelo

Maatschappij

Vodafone wil bijna 40 meter hoge 5G-mast plaatsen aan Hengelose Rondweg

Door Luuk Stam

HENGELO – Een brief die melding maakt van het plan van telefoonaanbieder Vodafone om een 39,9 meter hoge 5G-antennemast te plaatsen aan de Rondweg in Hengelo heeft geleid tot verontruste omwonenden. De mast zou in een weiland ter hoogte van de Wichmondseweg moeten komen te staan, net buiten de bebouwde kom van het dorp. 

Vodafone moet hiervoor nog een omgevingsvergunning indienen bij de gemeente Bronckhorst. Middels de brief wil de telefoonaanbieder omwonenden wijzen op de mogelijkheid om vooraf op de plannen te reageren. Het schrijven maakt heel wat los. Bewoners van onder meer de Westerstraat aan de overzijde van de Rondweg zeggen zich grote zorgen te maken over horizonvervuiling en over de mogelijke gevolgen van straling.
In de betreffende brief - verstuurd aan mensen die binnen een straal van 500 meter van de geplande locatie wonen - laat adviesbureau MD7 namens Vodafone weten dat de telefoonaanbieder er momenteel in de gemeente Bronckhorst niet in slaagt om de in Nederland verplichte 98 procent mobiele dekking te halen. Voor een beter bereik voor hulpdiensten is het daarom noodzakelijk om hier een nieuwe antenne-locatie te realiseren, zo stelt het bureau.
MD7 zegt verderop in de brief dat er voor Vodafone in Bronckhorst geen hoge gebouwen of objecten beschikbaar zijn om vergunningsvrije antennes te plaatsen. Het plaatsen van een vrijstaande mast zou volgens hen daarom de enige mogelijkheid zijn. Daarnaast - zo staat er te lezen - moet een locatie (bouw)technisch geschikt zijn voor de plaatsing van een mast en is de medewerking van de eigenaar van een gebouw of perceel nodig.

Zorgen
Meerdere omwonenden hebben bij Contact inmiddels hun zorgen geuit over de plannen. Eén bewoonster zette haar reactie uiteen in een brief, die ze in de buurt verspreidde. ‘Een fullscreen uitzicht op 40 meter ellende’, zo blikt de Hengelose vooruit op de mogelijke komst van de mast. Ook zegt ze bang te zijn dat woningen in waarde zullen dalen en maakt ze zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van langdurige blootstelling aan straling voor de gezondheid.
Namens Vodafone laat MD7 weten de reacties die binnenkomen op de verstuurde brief mee te gaan nemen in de overwegingen bij de indiening van de omgevingsvergunning. De gemeente Bronckhorst zal hier vervolgens een besluit over moeten nemen. Omwonenden hebben van Vodafone twee weken de tijd gekregen om te reageren. De verontruste buurtbewoners vinden dat de brief voor deze termijn, die op vrijdag 28 oktober sluit, veel te laat is verstuurd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant