De bloemenbuurt in Zelhem. Foto: PR

De bloemenbuurt in Zelhem. Foto: PR

Bloemenbuurt Zelhem ‘Wijk van de Toekomst’

Maatschappij

BRONCKHORST/ZELHEM - Er gebeurt veel in de Bloemenbuurt in Zelhem! Actieve buurtbewoners zijn samen met diverse partijen hard aan de slag om er een ‘Wijk van de Toekomst’ van te maken. Bronckhorst wil in 2030 een energie-neutrale gemeente zijn. Denk aan energiezuinig, klimaatbestendig, groen maar ook een gemeente waar bewoners gezond, gelukkig en goed kunnen leven. Een grote klus! Om dit te realiseren is gekozen voor een buurtgerichte aanpak. Via concrete projecten en acties worden buurten in de gemeente toekomstbestendig gemaakt.

Waarom in de Bloemenbuurt?
De gemeente heeft de Bloemenbuurt gekozen als een van de eerste buurten om mee te starten. Reden is dat woningcorporatie ProWonen al een renovatieproject was gestart in de Bloemenbuurt. In de jaren ’60, toen de wijk gebouwd werd, was er nog weinig aandacht voor isolatie. Bovendien heeft de buurt een mix van huur- en koopwoningen. Verder kwam de buurt in aanmerking voor een interessante subsidie vanuit het Volkshuisvestingsfonds. Deze subsidie ondersteunt eigenaren van koopwoningen financieel en biedt geld voor groenprojecten in de buurt.
Behalve het verduurzamen van de huizen, de tuinen en de buurt wil de gemeente in de Bloemenbuurt ook leren hoe je zo’n buurtproces aanpakt. Door de mix van huur- en koopwoningen valt er veel te leren. Zo kan de aanpak worden uitgerold in de andere buurten.

Hoe pak je zoiets aan?
Zo’n grote verduurzamingsopgave krijg je alleen samen voor elkaar. Naast de bewoners moet je denken aan de gemeente, woningcorporatie ProWonen, lokale winkeliers, de Looschool, de Zonnekamp, industriekring Zelhem, het Graafschap college, Meesterwerk/de Werkcarroussel, Agem en Stichting Welzijn Zelhem. Al deze partijen willen bijdragen om van dit initiatief een succes te maken. Inmiddels is er een buurtwerkgroep die regelmatig bij elkaar komt en samen met alle partijen concrete projecten uitwerkt.

Zijn er al resultaten?
Jazeker! Uit de buurtwerkgroep zijn kleinere groepjes inwoners hard aan de slag. Bij deze concrete projecten betrekken ze lokale bedrijven en organisaties. Een eerste project was het uitdelen van een pakket met kleine energiebesparende maatregelen als spaarlampen en radiatorfolie. Daarnaast organiseerden ze een bloemenzaaiactie. Met kinderen van de Looschool zijn op het schoolplein voor de actie ‘Tegels eruit, Planten erin’ voorbeeldtuintjes aangelegd. Er worden bijenbakken geplaatst in de buurt.

Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de organisatie van de duurzaamheidsmarkt. Deze vindt plaats op zaterdag 8 oktober. De buurtwerkgroep, de gemeente, ProWonen, het energieloket en allerlei lokale bedrijven die kunnen helpen met verduurzamen zijn aanwezig voor informatie en een concreet aanbod voor de verduurzaming van huizen, tuinen en buurt. Iedereen die geïnteresseerd is om zich te laten informeren over de stappen die gezet kunnen worden voor een duurzame toekomst is welkom op de duurzaamheidsmarkt.

De subsidie van volkshuisvestiging is alleen beschikbaar voor bewoners van de Bloemenbuurt. Deze inwoners worden van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij de buurtwerkgroep of mee te doen met een project van de Bloemenbuurt. Om op de hoogte te blijven van de buurtagenda en interessante buurtdeals kan je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Kijk op de site of stuur een email.


bloemenbuurt@bronckhorst.nl

www.opmorgen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant