De Wogt behaalde tijdens de laatste optocht in 2019 tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond met hun creatie ‘Wichmondse kermis’ de hoogste puntenscore. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

De Wogt behaalde tijdens de laatste optocht in 2019 tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond met hun creatie ‘Wichmondse kermis’ de hoogste puntenscore. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink  

‘Bouw optochtwagen zorgt voor saamhorigheid en verbroedering’

Maatschappij

Groepen druk in de weer voor Wichmondse-Vierakkerse optocht

Door Jan Hendriksen

VIERAKKER/WICHMOND - Ze zijn na drie jaar weer hard aan het werk: de leden van de maar liefst tien wagenbouwgroepen en de loopgroep die zondag 28 augustus op de slotdag van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond ongetwijfeld weer voor een fleurige, kleurige en kwalitatief hoogstaande optocht zullen zorgen. Een van die actieve wagenbouwgroepen is De Wogt.

We nemen een kijkje aan de Toverstaat net buiten Wichmond waar in de schuren van een boerderij door jong en oud aan een nieuwe creatie wordt gewerkt. Als we het erf van de boerderij betreden is een vijftiental bewoners van de Lindeselaak en ‘t Ludger volop in actie. Zij hebben zich verenigd in Buurtvereniging De Wogt, vernoemd naar de boerderij aan de Lankhorsterstraat die op afstand vanuit de Wichmondse woonwijk te zien is.

Twee dagen
“In aanloop naar de optocht zijn we nu naast de dinsdagavond ook regelmatig op zaterdagmiddag in touw”, laat Anja Hissink namens de groep weten. De Wogt neemt al meer dan 25 jaar deel aan de Wichmondse/Vierakkerse optocht. En niet zonder succes. Vele malen scoorde men een hoog puntenaantal met als hoogtepunt de winnende creatie in het jubileumjaar, toen het Oranjecomité Vierakker-Wichmond haar honderdjarig bestaan vierde. Dat is nu drie jaar geleden, met de wagen genaamd ‘Wichmondse kermis’.
“Winnen is absoluut niet onze insteek. Natuurlijk streelt het je als je tot winnaar wordt uitgeroepen, maar de deelname op zich is veel belangrijker. De samenwerking en verbroedering tussen de buurtbewoners die met de wagenbouw onderling ontstaan zijn veel belangrijker voor ons”, vult Monique Fritz aan. Met welk thema De Wogt eind deze maand op de proppen komt blijft een groot geheim. “Dat willen we en mogen we nog niet verklappen”, laat Desirée Roos namens de groep weten. Toch licht het drietal een klein tipje van de sluier op. “We laten even wat ongecompliceerde zoetigheid zien in deze bittere tijden. Daar heeft iedereen in deze tijd duidelijk behoefte aan, en wijzelf ook. En daar is het Oranjefeest een perfect evenement voor.”

Jong en oud
Inmiddels zijn de kwasten, hamers en de scharen even terzijde gelegd. Er is tijd voor koffie met cake. “En aan het eind van de middag sluiten we af met een barbecue”, zegt Frans Nijenhuis. Met zijn 72 jaar is de geboren en getogen Wichmonder de nestor van de groep. Deze middag is hij druk met de verfkwast in de weer. “Ik werk vanaf de eerste deelname mee. Enkele jaren geleden was ik met mijn vrouw met de camper weg tijdens de optocht. Maar dit jaar zijn we weer van de partij.”
Maar ook jonge buurtbewoners steken de handen al flink uit de mouwen. Ze krijgen van Reinoud Maalderink precies te horen wat ze moeten doen en hoe. Anja Hissink: “Kortom, jong en oud werkt aan de wagenbouw mee. En dat is toch fantastisch.”

‘Zaterdagnamiddagborrel‘
Naast de deelname aan de optocht organiseert het bestuur van Buurtvereniging De Wogt jaarlijks enkele activiteiten voor de ruim 35 gezinnen die de vereniging telt. Daar hoort onder meer een feestavond bij, er wordt jaarlijks deelgenomen aan het plaatselijke stratenvolleybaltoernooi en is er steevast op de laatste zaterdag van de maand de ‘zaterdagnamiddagborrel’. “En op die ‘borrel’ is begin dit jaar het idee ontstaan voor het thema voor de optochtwagen. Maar nogmaals, welk thema dat is verklappen we niet. Dat moet tot op het laatst een verrassing blijven”, aldus de drie ‘vrouwleu’ die op deze zaterdagmiddag voor het ‘fijnere’ werk naar hun vaste wagenbouwplek zijn gekomen.

Feestweek
De optocht op zondag 28 augustus is één van de vele activiteiten die in de feestweek van vrijdag 19 augustus tot en met zondag 28 augustus door het Oranje comité Vierakker-Wichmond worden georganiseerd. Verder zijn er het vogelschieten en -gooien (vrijdag 19 augustus), een openluchtkerkdienst en een oriëntatie-fietstocht (zondag 21 augustus), de kinder- en volksspelen, een Magic Dinner en een feestavond (vrijdag 26 augustus), Fiets ‘m Erin en een feestavond (zaterdag 27 augustus) en een afsluitend feest (zondag 28 augustus).

Livestream optocht
De regionale televisie- en radio-omroep Ideaal zendt de optocht zondagmiddag 28 augustus vanaf 14.00 uur rechtstreeks uit via een livestream op de website https://rtvideaal.nl.

De Wogt: ‘We willen even wat ongecompliceerde zoetigheid laten zien in deze bittere tijden’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden