Jordy van Til geeft een rondleiding in zijn ijsboerderij in Vierakker. Foto: Dieneke Blanken
Jordy van Til geeft een rondleiding in zijn ijsboerderij in Vierakker. Foto: Dieneke Blanken

Van snikheet naar ijskoud

Maatschappij

WICHMOND/VIERAKKER - Op dinsdagmorgen 19 juli, een snikhete dag, vertrokken twintig Wichmondse en Vierakkerse zestigplussers op de fiets en in auto’s naar de ijsboerderij van Sietske Stegerman en Jordy van Til aan de Koekoekstraat 15 in Vierakker.

Eerst dronk het gezelschap koffie, zoals altijd op de eerste en derde dinsdagochtend. Nu eens niet op de pastorie in Wichmond, maar op het terras van de ijsboerderij. Jordy splitste de groep in twee groepen van tien. De eerste groep mocht mee met Sietske naar de ijsruimte waar het ijs en ijstaarten worden gemaakt. Sietske liet zien hoe het ijs werd bereid in verschillende apparaten en koelingen. Ook legde ze uit hoe de bereiding begon met volle melk van de eigen melkkoeien en tenslotte terechtkwam in bakjes voor consumptie.

Na een half uurtje nam Jordy de groep mee voor een rondleiding verder op de boerderij en in en bij de stallen. Hij vertelde dat als ze thuis aan tafel zaten ze altijd ervoor zorgden dat ze zicht houden op het vee. Boeren in hart en nieren dus. Vervolgens kon het gezelschap weer terug naar het terras. In de ruimte ernaast konden ze ijs kopen. Zo tegen half twaalf werd de thuisreis aanvaard.

De deelnemers raden iedereen aan dit tripje zelf ook eens te gaan maken en de mooie ijskar te bekijken, die op verzoek langs komt bij bijvoorbeeld een feest. Zo hebben zij onlangs nog ijs uitgedeeld bij het 75-jarig bestaan van Socii.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden