Een aantal van de goedgemutste twintig vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken om het plein achter de kapel in hun stadje Bronkhorst te ontdoen van onkruid. Foto: Alice Rouwhorst
Een aantal van de goedgemutste twintig vrijwilligers die de handen uit de mouwen staken om het plein achter de kapel in hun stadje Bronkhorst te ontdoen van onkruid. Foto: Alice Rouwhorst

Plein achter kapel Bronkhorst weer spik en span

Maatschappij

Vele handen maken licht werk

Door Alice Rouwhorst

BRONKHORST – Je hoorde het al in het voorbijgaan van de scherpe bocht in het stadje Bronkhorst. Het kenmerkende, schrapende geluid van een voegenkrabber. Het kwam van het plein achter de kapel. Daar waren een aantal stadsgenoten hard aan het werk, op de knieën, om het onkruid tussen de oude waaltjes te verwijderen.

Aanleiding voor deze actie waren twee nieuwe houten plantenbakken ter verfraaiing van het plein. Deze waren door de Belangengroep Stad Bronkhorst (BSB) geplaatst met goedkeuring van de Stichting Gelderse Kerken die sinds enkele jaren eigenaar is van de Bronkhorster kapel. Werd het plein, dat als parkeerplaats dient voor fietsen, voor de overname meerdere keren door de gemeente geveegd en onderhouden, daarna gebeurde dit amper meer. Met het gevolg dat het onkruid vrij spel kreeg. Een doorn in het oog van de stadsbewoners. Het plein aan de voorzijde van de kapel ziet er beter uit. Dat wordt als terras gebruikt door de eigenaar van de tegenover gelegen horecagelegenheid en door hem deels bijgehouden. Maar naar de achterzijde kijkt niemand meer om; het is het kind van de rekening. De bakken met fleurige zomerbloeiers zijn volgens BSB al enorme opknappers voor het plein, maar ondanks dat blijft het toch nog een verwaarloosde aanblik houden.

Handen uit de mouwen
Op een oproep van een bestuurslid van BSB om dan maar zelf als inwoners van het stadje de handen uit de mouwen te steken, werd door velen positief gereageerd. Twee zaterdagochtenden en een donderdagavond werd door zo’n twintig verschillende bewoners het plein onder handen genomen. Zelfs kersverse nieuwe inwoners droegen hun steentje bij. Ieder nam zijn eigen gereedschap mee. Er werd gekrabd en geveegd en ondertussen werden gezellig de laatste nieuwtjes uitgewisseld. De linden werden van hun blad onderaan de stam ontdaan en al het onkruid werd minutieus tussen de kleine waaltjes verwijderd. Het plein ligt er na deze noeste arbeid weer spik en span bij.

Onderhoud op de lange termijn
Deze spontane actie zou wat BSB betreft eenmalig moeten zijn. Zij zijn in overleg met de Stichting Gelderse Kerken over het (laten) uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden buiten om de kapel. De inwoners van Bronkhorst hebben een eerste aanzet gegeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden