Burgemeester Marianne Besselink spreekt namens de aanwezige raadsleden tijdens de bijeenkomst voor Oekraïne bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester Marianne Besselink spreekt namens de aanwezige raadsleden tijdens de bijeenkomst voor Oekraïne bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Wereld Vredesvlam Hengelo laat licht schijnen in donkere tijden

Maatschappij

BRONCKHORST/HENGELO – Zondagmiddag 13 maart werden honderd mensen welkom geheten door het bestuur en de werkgroep World Peace Flame in Hengelo voor een bijeenkomst, speciaal bedoeld om een stem te laten horen na het uitbreken van de oorlog, aan de grens van Europa.

Door Liesbeth Spaansen

Yvonne Koning stelde medebestuursleden Fred Hofman en Henk Steven Kleinburink voor, alsmede de werkgroepleden Betsy van den Berg, Toos Bijenhof, Riet Harmsen, Monique Schieman, Josefine Steffens en Truus Teunissen. Yvonne ging in op de vraag: Wereldvrede, wat is dat? “Vrede wordt in positieve termen gedefinieerd als een heilzame toestand van rust en harmonie, of juist de afwezigheid van stoornis of strijd”, legt ze uit. “Ik geloof dat we aan wereldvrede kunnen werken en naar blijven streven.”
De huidige wereld kent sterke tegenpolen, conflicten en brandhaarden. “Het brandt bij de buren, het komt heel dichtbij en is tastbaar. Mijn hart gaat uit naar de mensen in Oekraïne, maar ook in Rusland, Syrië en Jemen en nog zoveel plaatsen op grotere afstand.”

Burgemeester Besselink
De aanwezigen werden namens de Raad toegesproken door Burgemeester Marianne Besselink. Ze schetste de situatie op het Europees continent, waarvan de afspraak was, dit nooit weer mee te maken. Dat in onze vrije, democratische gemeente het een voorrecht is om te verschillen van mening. Elk jaar worden in de gemeente de verschrikkingen van de oorlog herdacht. “Nu staan we hier bij de World Peace Flame. Om steun te betuigen aan de Oekraïners en alle anderen die geraakt worden door deze oorlog. Moeders met kinderen die vluchten, vaders die achterblijven om hun land te verdedigen, ondanks het grote verdriet. Mensen, ook inwoners van onze gemeente, die geen contact meer krijgen met hun familie of vrienden in Oekraïne en in grote ongerustheid moeten leven.”
Niet alleen een nieuwe generatie wordt geconfronteerd met de verschrikkingen van deze oorlog, ook de mensen die eerder de oorlog hebben meegemaakt. “Wat betekent dit voor ons, hier in dit land waar we ons al meer dan 75 jaar veilig voelen?”
In de gemeente Bronckhorst worden al gezinnen opgevangen, zo weet burgemeester Besselink. “We willen helpen en staan klaar om op korte termijn een grote groep vluchtelingen langdurig op te vangen.” Zij geeft aan dat er extra huizen, opvang, onderwijs en zorg klaar zal staan, evenals mensen met een warm hart die deze mensen willen opnemen in de Bronckhorster samenleving. De protesten, de hulpacties en de breed gedeelde opvatting dat dit zo niet kan, maakt haar hoopvol. “We zullen dit geweld, deze oorlog niet tolereren. De democratie Oekraïne verdient het om verdedigd te worden. Geïnspireerd door een democratisch gekozen president Zelensky, die voorop gaat in de strijd voor een dapper volk dat vrij wil zijn. Want wereldvrede is mogelijk, als lijkt het deze dagen verder weg dan ooit.”

Dominee Rineke van den Berg
“We zien in Rusland dat er geen, of nauwelijks ruimte is om in het openbaar het gesprek aan te gaan, een mening te geven. We kunnen ons dat nauwelijks voorstellen. Al is er een generatie die dat wel heeft gekend”, weet dominee Van den Berg van verhalen. “Het doet wat met mensen, als de ruimte alsmaar beperkt wordt. Mensen werden onverschillig en dachten alleen aan hun eigen hagje. Je raakt er aan gewend, je kunt er niks aan doen en je wordt onverschillig, met gevaar voor wegkijken en zwijgen. Het tegenovergestelde van liefde is niet haat en van vrede is niet oorlog, maar is onverschilligheid.” Zij benadrukte het belang om samen rond de vredesvlam te praten over vrede, samen leven, met elkaar in gesprek gaan en ons verantwoordelijk weten. “We laten de gevluchte Oekraïners niet aan hun lot over, maar nemen verantwoordelijkheid. Al is het maar door vanavond hier te zijn.” Ze sloot af met de woorden van heilige Franciscus: ‘Heer maak mij een instrument van uw vrede’. “Als instrument wordt je ingezet als mens.”

Gedichten en een lied
Nanni Langeler droeg een gedicht voor, juist dit weekend geschreven door Paulien Gasselink van Hengeloos Gemengd Koor: ‘Vredesplan’. Een indrukwekkend beeld van de oorlog wordt hierin geschetst. Het Hengeloos Gemengd Koor zong ‘Ik zoek een land’, waarna Truus een gedicht voordroeg van Gert-Jan van de Kraan.

Moment van bezinning
Yvonne Koning eindigde de bijeenkomst met het zoeken naar een antwoord over de vraag: Waarom laat de mensheid in het algemeen de basisbehoeften uit het zicht verdwijnen? Het heeft grote gevolgen, gevoelens van veiligheid en vertrouwen worden kwetsbaar voor angst en vertrouwen. Onverdraagzaamheid en agressie liggen op de loer, beschadigt en maakt slachtoffers.

“Ik geloof dat we de verwaarlozing kunnen voorkomen, door onze kinderen essentiële waarden te leren: dat ze er mogen zijn, dat ze elkaar mogen waarderen en vertrouwen ook al komen ze uit verschillende gezinnen, achtergronden en plaatsen op de aardbol. Leren dat verschillen niet op te lossen zijn door vechten of pesten, maar dat praten beter werkt.”

Bestuur en werkgroepleden van de vredesvlam gaven tot slot het licht van de vlam door in de vorm van waxinelichtjes. “Vrede begint met jezelf, dat kun je en moet je doorgeven.”


www.wpfbronckhorst.nl

Burgemeester Marianne Besselink spreekt namens de aanwezige raadsleden tijdens de bijeenkomst voor Oekraïne bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen
Dominee Rineke van den Berg spreekt namens de aanwezige raadsleden tijdens de bijeenkomst voor Oekraïne bij de vredesvlam in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen
Het Hengeloos Gemengd Koor zingt ‘Ik zoek een land’. Foto: Liesbeth Spaansen
Yvonne Koning spreekt tijdens de bijeenkomst voor Oekraïne bij de vredesvlam in Hengelo.
Werkgroeplid Betsy van den Berg (r.) geeft het licht door. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant