Ulrike ter Braak aan het werk bij de Voedselbank. Foto: PR

Ulrike ter Braak aan het werk bij de Voedselbank. Foto: PR

GroenLinks steekt licht op bij de voedselbank

Maatschappij

BRONCKHORST - GroenLinks Bronckhorst stak op vrijdag 27 januari de handen uit de mouwen bij de Voedselbank in Doetinchem. De partij wilde meer weten over de armoede in Bronckhorst. Lijsttrekker Ulrike ter Braak schrok ervan, dat zoveel mensen gebruik moeten maken van de Voedselbank.

Voor Bronckhorst is het uitgiftepunt van de Voedselbank in Zelhem. Rond de 35 huishoudens halen er voor zichzelf of het gezin wekelijks een goed gevuld pakket op. Hiermee worden bijna honderd magen gevuld. “Dat pakket bestaat uit verse producten zoals brood, groente, fruit en droge kruidenierswaren, maar ook uit bijvoorbeeld deodorant en shampoo. Zo helpen we mensen de basis in hun bestaan op orde te houden”, aldus coördinerend vrijwilliger Jan Radstake.
GroenLinks was aan het werk op de locatie waar de dozen voor het uitgiftepunt in Zelhem klaargemaakt worden. Ruim 2000 pakken rijst, pasta en linzen werden door het GroenLinks team ‘herpakt’ voor verspreiding. Ulrike ter Braak hielp al snel mee met het sorteren. “Ik ben echt onder de indruk van het werk van alle vrijwilligers, de enorme voorraden en de strakke organisatie om de pakketten bij de gezinnen te krijgen.”
Jan Radstake legde ondertussen uit hoe de Voedselbank aan haar producten komt. De hele organisatie draait op vrijwilligers, van de inpakkers en chauffeurs tot directeuren. Met een recente grote gift is een prachtige nieuwe bus aangeschaft. Klaar om overgebleven producten bij winkels, groothandels en de horeca op te halen.

Schaamte
Er is genoeg voorraad om nog meer monden te voeden. Helaas weet niet iedereen de weg naar de Voedselbank te vinden. Soms ervaren mensen schaamte om er gebruik van te maken. Ook geeft Radstake aan dat het contact met de gemeente Bronckhorst verbeterd kan worden, zodat zij onze inwoners nog beter kunnen ondersteunen met de toewijzing en aanmelding. Ulrike ter Braak zei zich in te gaan zetten voor een betere afstemming. “Hoe meer mensen in nood op de Voedselbank gewezen worden, hoe minder leed. Schaamte is echt niet nodig: Iedereen kan in een financieel dal terecht komen, maar heeft wel recht op een goed gevulde buik”, aldus Ter Braak.
In Bronckhorst kunnen de inwoners kiezen uit drie voedselbanken, zo dicht mogelijk bij huis. De sociale teams kunnen de inwoners naar de Voedselbank verwijzen, maar mensen kunnen zich ook zelf aanmelden en later de formele administratieve stappen zetten.


www.voedselbankdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant