Tijdens de eindkeuring werden zaterdag de kalfjes beoordeeld op hun uiterlijk en de deelnemers op het voorleiden van hun kalf. Foto: Floor Schut

Tijdens de eindkeuring werden zaterdag de kalfjes beoordeeld op hun uiterlijk en de deelnemers op het voorleiden van hun kalf. Foto: Floor Schut  

Floor Schut

Volop spanning bij eindkeuring Kalver Opfok Club Bronckhorst

Landbouw

Vakantiegangers genieten op camping Warnstee van schouwspel

Door Jan Hendriksen

WICHMOND - Al van verre is de vriendelijke en vaktechnische commentaarstem van Nienke Regelink uit Laag Keppel hoorbaar. Het geluid komt van camping Warnstee van de familie Rozendaal aan de Lankhorsterstraat, waar afgelopen zaterdag na twee stille coronajaren weer de jaarlijkse eindkeuring van de Kalver Opfok Club (KOC) Bronckhorst plaatsvond. Vakantiegangers zaten voor hun tent van het gebeuren te genieten en keken op deze zonovergoten zaterdagmorgen hun ogen uit. 

Rianne Groot Tjooitink uit Hengelo was op deze morgen al vroeg opgestaan om haar kalf goed voor te breiden voor deze eindkeuring. De 14-jarige gaf het dier haar eigen naam mee omdat ze geboren werd op Riannes verjaardag, ruim vier maanden geleden. De afgelopen maanden verzorgde ze het thuis op de boerderij van haar ouders. “Gisteren en vanmorgen heb ik haar  goed gewassen met shampoo en gisteren heb nog goed geoefend met het voorbrengen.” Rianne vond het best wel spannend toen ze met Rianne de ring in moest om haar kalf voor de juryleden voor te leiden. “Ik was best een beetje gestrest en ook Rianne was dat.” Haar vader, moeder, opa en oma staan desondanks trots toe te kijken.
Intussen beoordeelt Nienke Regelink het volgende kalf op haar exterieur. Het is Emmie van Lieke Schennink uit Velswijk. Ze doet als 11-jarige dochter van dagvoorzitter Rudie Schennink al voor de zesde maal mee aan deze kalveropfokwedstrijd. “Er zit enorm veel power in dit kalf. Ze is goed gespierd en heeft een mooie lange stap maar naar mijn inziens wat korte klauwen”, zo laat Regelink in haar commentaar aan de ingewijde toeschouwers weten.

Thuis
Nieuw dit jaar tijdens de dertiende editie van de eindkeuring was dat aan de kinderen ook de mogelijkheid werd gegeven om aan een eindkeuring thuis deel te nemen. “Dat is om veterinaire redenen, om de gezondheidsstatus van de bedrijven te waarborgen. Daarvan hebben twee deelnemers gebruik gemaakt”, zegt Rudie Schennink terwijl dagfotograaf Floor Schut een van de pinken die aan de pinkenkeuring deelneemt op foto vastlegt.
Voordat zaterdag de eindkeuring begon waren de dertien deelnemers door de juryleden tweemaal op een thuiskeuring getrakteerd. Tijdens deze thuiskeuringen zijn de kinderen en de kalfjes al beoordeeld op het lopen, het opstellen, de omgang en op hoe schoon en netjes het kalfje eruit zagen.

Pinken keuring
Na het laatste succes in 2019 was er dit jaar ook weer een pinken rubriek opgezet waaraan zeven deelnemers vanaf zestien jaar deelnamen. De pinken werden na de middagpauze geshowd en beoordeeld op showmanship (voorbrengen) en exterieur. Zo moesten de kinderen er tijdens het voorbrengen voor zorgen dat zij niet tussen de pinken en juryleden in staan. De jury moet namelijk te allen tijde de pink goed kunnen zien. Bij de exterieur keuring werd gelet op onder meer de ontwikkeling, het beenwerk, de kruisligging en kruisbreedte en de bovenbouw.

Structuren
In de jaren ’50- ’60 van de vorige eeuw werden er al dergelijke wedstrijden georganiseerd in de regio. Vaak vanuit de agrarische school zoals vanuit de voormalige Lagere Landbouwschool in Vorden in samenwerking met de plaatselijke Vereniging van Veehouderij Belangen (VVB). Door gewijzigde structuren binnen school en verenigingen hielden helaas deze wedstrijden op te bestaan. Tot in 2009 een aantal initiatiefnemers deze wedstrijd in de gemeente Bronckhorst nieuw leven inblies. In dat jaar werd de KOC Bronckhorst namelijk opgericht met als doelstelling kinderen te leren goed en respectvol om te gaan met dieren, ze goed te verzorgen en de kinderen daar ook een verantwoordelijkheidsgevoel voor bij te brengen.

Ambities
Daarnaast geldt ook zeker als doelstelling de kinderen te betrekken bij de agrarische sector. En ondanks dat de deelname dit jaar iets geringer was in vergelijking met de laatste editie in 2019. is dat meer dan gelukt. Rudie Schennink: “De ambities worden bij de kinderen opgeschroefd door dit alles op een serieuze maar toch ook speelse wijze te plaatsen in een onderlinge wedstrijd, waarbij vooral ook het samenzijn en de gezelligheid verbindende factoren zijn. Kijk toch eens naar de stralende gezichten van de kinderen als ze vandaag vol trots hun kalfjes presenteren aan de jury en het publiek. We kunnen dan ook met trots terugkijken op een fijne en leerzame periode en dag.”

Uitslagen KOC Bronckhorst 2022 
Kalveren
Rubriek 1: Kampioen: Emma Niesink (Keijenborg); reserve kampioen: Lieke Schennink (Zelhem); aanmoedigingsprijs: Rianne Groot Tjooitink (Hengelo); mooiste boekje: Emma Niesink (Keijenborg).
Rubriek 2: Kampioen: Sanne Wichgers (Steenderen); reserve kampioen: Bente Hilhorst (Hummelo); aanmoedigingsprijs: Luuk Ruessink (Toldijk); mooiste boekje: Sanne Wichgers (Steenderen).
Rubriek 3: Kampioen: Sam Ruessink (Toldijk); reserve kampioen: Ties Regelink (Toldijk); aanmoedigingsprijs: Lynn Groot Roessink (Baak); mooiste boekje: Jurre Regelink (Toldijk).
Mooiste toilet en voorbrengen (dagkampioen): Emma Niesink (Keijenborg).
Beste Exterieur kampioen: Sanne Wichgers (Steenderen).
Beste Exterieur reserve kampioen: Rianne Groot Tjooitink(Hengelo)

Pinken
Kampioen Showmanship: Elsa Rietman (Ruurlo); reserve kampioen Showmanship: Bas Otten (Hummelo); kampioen Beste exterieur: Maud Schennink (Zelhem), reserve kampioen Beste exterieur: Levi Rutgers (Doetinchem).
Meer foto’s op de facebookpagina KOCBronckhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant