Jordi Wesselink en zijn vriendin Sandra van den Brink met hun dochter Novi in de Toldijkse tulpenkas. Op de foto ontbreekt zoontje Deem. Foto: Luuk Stam
Jordi Wesselink en zijn vriendin Sandra van den Brink met hun dochter Novi in de Toldijkse tulpenkas. Op de foto ontbreekt zoontje Deem. Foto: Luuk Stam

Wesselink maakt nieuwe start met biologische tulpen

Landbouw

Na een tussenstop van twee jaar is er opnieuw tulpenverkoop aan de Toldijkse Hardsteestraat

Door Luuk Stam

TOLDIJK – Jordi Wesselink (40) en zijn vriendin Sandra van den Brink (36) verkopen de komende weken weer tulpen vanuit de kassenschuur aan de Hardsteestraat in Toldijk. Daarmee komt er na twee jaar een onverwachts vervolg op de in totaal ruim twintig jaar dat één van de broers Wesselink – eerst Arjan, later Jordi – hier als tulpenboer actief was. Met dat verschil dat het winkeltje vernieuwd is én de Toldijkse tulpen nu biologisch zijn.

Het tulpenverhaal begon hier in het jaar 2000 toen de nu 49-jarige Arjan Wesselink bij het ouderlijk huis van de twee broers zijn bedrijf startte. Zijn jongere broer Jordi hielp af en toe mee. Dat veranderde in 2004. Arjan verhuisde met zijn vrouw naar Empe om daar tulpen te gaan kweken. Jordi pakte het werk in Toldijk op. Hun bedrijf IJsseltulp had vanaf dat moment twee vestigingen: Empe en Toldijk. Totdat Jordi twee jaar terug naar Ede verhuisde, de thuisstad van zijn vriendin Sandra. 

Het tulpenverhaal leek daarmee voor hem te eindigen. Tot nu. Hij en zijn vriendin – ouders van Novi (5) en Deem (3), de derde is op komst – wonen sinds maart vorig jaar samen in Toldijk, pal naast hun (schoon)ouders en opa en oma. “Onze kinderen zijn echte buitenkinderen”, verklaart Sandra. “Als je dan de mogelijkheid hebt om op zo’n plek te wonen, dan ga je ervoor. Helemaal nu het bij Jordi weer begon te kriebelen met die tulpen.”

Dat deed het zeker. Wesselink werkt fulltime bij een aardappelboer in de buurt, maar de tulpen vormen zijn grote passie. “De kassen, de schuur, alle spullen om tulpen te kweken waren er nog”, vertelt hij. “Dan kruipt het bloed toch weer waar het niet gaan kan. Alleen ik wilde niet weer hetzelfde doen. Ik kwam in contact met een biologische bollenteler en dacht: als we dan opnieuw beginnen, laten we dit dan proberen.” 

Waar zijn broer Arjan nog altijd onder de naam IJsseltulp zijn tulpen verkoopt (ook in de Achterhoek), gaat Jordi Wesselink nu geheel op eigen voet aan de slag. “Het is ook geen vervanging van wat we eerder deden”, verduidelijkt de Toldijker. “Ik zie het meer als een toevoeging. Ik heb ook absoluut niks tegen de reguliere teelt, maar het verhaal van de teler sprak me heel erg aan. Van hem hadden we de bollen eerder ook al, hij is daarnaast biologisch gaan telen.”

Het biologische aspect zit ’m puur in de teelt van de bollen. Hierbij gebruikt de teler geen chemische bestrijdingsmiddelen. Zo spaart hij het milieu. “Maar daardoor is het risico op een mislukte oogst voor de teler ook vele malen groter”, aldus Wesselink. “Als hij rendabel bollen wil telen, moeten die bollen duurder zijn dus zijn mijn bloemen uiteindelijk ook duurder.”

Over de kwaliteit van de tulpen maakt hij zich weinig zorgen, maar die extra euro voor een bos, willen mensen die betalen? “De tulpen zien er hetzelfde uit, staan ook niet langer op de vaas”, zegt Wesselink. “Het prijsverschil zit ’m puur in het risico voor de teler en die milieuwinst. Is daar lokaal interesse in? Dat is de vraag. Er is heel veel te doen over biologische producten, maar er zit een prijskaartje aan. De bal ligt bij de consument.”

Wesselink is nu de eerste tulpenkweker in Nederland die biologisch kweekt op een watercultuur. Dat wil zeggen: de bollen staan hier niet in potgrond, maar letterlijk in een bak water. “Het voordeel daarvan is dat je schoner kunt werken én dat je in het koelproces minder koelruimte nodig hebt”, legt de tulpenboer uit. “Gebruik je potgrond, dan moeten de bollen ook in die potgrond gekoeld worden. Ik kan ze nu los in de koeling leggen.”

Het ‘koelproces’ is deel van de truc voor de perfecte tulp. “Je houdt zo’n bol eigenlijk voor de gek”, vertelt Wesselink. “Buiten plant je een bol in de herfst, dan krijgt die kou in de winter en in het voorjaar gaat die groeien. Ik zet de bollen in de koelcel, daar boots ik de winter na. Dan gaat die de kas in. Doordat het daar zo’n 15 graden is, denkt die tulp: het is voorjaar, ik ga groeien. Met die kou en temperaturen kun je spelen om het beste product te krijgen.” 

Wesselink blijft het kweken van de tulpen combineren met zijn werk bij de aardappelboer. Zijn vrouw Sandra – die parttime bij een makelaarskantoor in Ede werkt – zal de komende tijd drie dagen in de week in de winkel staan. “Ik word hier zeker enthousiast van”, laat zij weten. En haar man? Die is tussen de tulpen helemaal in zijn element. “Het brengt kleur in de wintermaanden”, stelt hij. “Terwijl het buiten grijs en donker weer is, zie je binnen in de kas die tulpen groeien, dat is prachtig.”

De tulpenverkoop aan de Hardsteestraat 1 is vanaf zaterdag 5 februari geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 uur tot 13.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Dit zal naar verwachting voor vijf weken zijn. Omdat het om een proef gaat, is het aanbod dit jaar beperkt: er zijn enkel gele, witte en roze-achtige tulpen verkrijgbaar. “Bij succes verkopen we volgend jaar weer het hele seizoen tulpen, van januari tot rond Pasen”, blikt Wesselink vooruit. “En dan ook met een groter assortiment.”

Wesselink hoopt genoeg tulpen te hebben voor de eerste verkoopdag, zaterdag. Hij vraagt mensen om voor de actuele informatie Facebook en Instagram in de gaten te houden.


facebook.com jordiwesselinktulpen 

instagram @jordiwesselinktulpen 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant