Rogge maaien tijdens de oogstdag bij Feltsigt.
Rogge maaien tijdens de oogstdag bij Feltsigt.

Genieten van geweldig mooi weer bij Oogstdag Feltsigt

Evenementen

Bekveld - Zondag 26 juli gingen vele vrijwilligers aan het werk bij recreatie en kinderboerderij Feltsigt. Tijdens de oogstdag zorgden zij voor de beleving van het boerenleven in de Achterhoek van rond de vijftig jaar geleden. Al om 10.00 uur kwamen de eerste bezoekers om te genieten van het oogsten van aardappelen, gras, biologische groentes en graan.

De bezoekers konden de hele dag wel op het terrein blijven, op elk moment van de dag vond een demonstratie plaats. In de ochtend werd vooral veel geoogst: gras maaien met de maaibalk, hooien met hand, paard en schudder of oude trekker met lage drukpers. De aardappelen werden gerooid met riek of rooiers achter tractoren en vervolgens werden de losse aardappelen geraapt en in een mand gedaan.

De oude graansoort rogge werd deze dag gemaaid, met de hand of met aflegger en paard. Natuurlijk zagen de bezoekers dat de dames de rogge vlot samen bonden tot mooie bossen, garven. De 'moderne' combine liet zien dat al het eerdere werk door een machine kon worden gedaan.

Vervolgens kon worden gedorst en gemalen. Als de rogge garven op de wagen met paard ervoor waren gestapeld, kon de rit naar de dorsvloer worden gemaakt. Daar dorsten de mannen met vlegels totdat de korrels en het stro van elkaar werden gescheiden. De dorsmachine van later tijd gaf hetzelfde resultaat, maar deed deze klus natuurlijk veel sneller.

Verschillende processen konden ditmaal in 'lijnen' worden gevolgd. Na het rooien van de aardappelen, werden ze gewassen, geschild en gesneden in mooie staafjes. Zo volgden de langslopendde mensen het proces van aardappel naar patat. Ook het proces van de rogge, dat tijdens de oogstdag werd gemaaid, gedorst en gemalen, kon worden bekeken. Het werd verwerkt tot brood, bier en veevoeders.

De boerenmolen is een apparaat dat bestaat uit een kaar en maalsteen. Daar kon de geoogste rogge worden gemalen. Een band aan een machine zorgde ervoor dat de molensteen werd aangedreven om te malen. Deze molen kan op locatie gebruikt worden. Dit exemplaar komt uit de Bronkhorster Molen en werd bediend door de molenaars van deze molen.
Tot slot werd na het oogsten het land geploegd. Daarvoor werden de paarden weer voor de oude ploegen gespannen. Het was mooi om te zien dat mens en dier aan de slag ging met het bewerken van het land.

Naast al dit authentieke werk gaf de stichting Buiten Gewoon Buiten uitleg over de oude groentes, zoals rammenas die zij in de aangelegde moestuin gekweekt hadden. Vrijwilligers gaven informatie over deze groente en sneden graag een stukje af om te proeven. Daarnaast stond de imker met een bijenvolk, waar menigeen stil bleef staan om het bezige volkje te bekijken. De mandenvlechter toonde zijn ambachtelijke werk.

De kinderboerderij stond eveneens in de belangstelling van de jongste gasten. Naast dat zij de verschillende lijnen volgden met hun (groot)ouders, gingen zij met veel plezier aan het spelen op de grote speelweide, de skelterbaan of de trampoline. Ook vermaakten zij zich in het zonnebloemendoolhof. De jonge konijntjes kregen veel knuffels, net als de cavia's, de pony en de andere dieren.

Op het terras was het goed toeven met een ijsje, hapje en drankje. Het was er gezellig en vandaar kon ook genoten worden van verschillende optredens.

Gedurende de dag dansten folkloristische dansgroep De Iesselschotsers en de Jongeleu uit Steenderen op live muziek van hun eigen orkestje. De oude, maar glimmend gepoetste tractoren reden hun rondjes. Eenmaal geparkeerd kon iedereen deze oldtimers van dichtbij bekijken.

Om 16.00 uur in de middag stond de boerenrockformatie HIK uit Hummelo op het podium, om het publiek tot rond de klok van 20.00 uur muzikaal te verrassen met hun dors(t)feest.


www.feltsigt.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant