De drie winnaars, van links naar rechts: Remco Reebeen, Daymian Boenink en Roel de Jonge. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

De drie winnaars, van links naar rechts: Remco Reebeen, Daymian Boenink en Roel de Jonge. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Rometron Ondernemer van het Jaar gemeente Bronckhorst 2023

Economie

Uitreiking prijzen op drukbezochte avond

Door Richard Stegers

TOLDIJK – Bevlogen ondernemers zijn onmisbaar voor de gemeente Bronckhorst. Dat werd meerdere malen benadrukt tijdens de uitreiking van de ondernemersprijzen. Dat gebeurde woensdag 8 november tijdens een drukbezochte avond in zaal Den Bremer in Toldijk. Rometron uit Steenderen werd uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar. Het bedrijf is een waardige opvolger van Takkengroep uit Zelhem dat vorig jaar met de eer ging strijken.

Volg je passie, blijf dichtbij jezelf, kijk mee bij anderen, denk in oplossingen en vooral: zet door! Genoeg tips voor ondernemers tijdens de inspirerende bijeenkomst. Gezien het succes lijkt de verkiezing een vaste waarde te worden. De gemeente nam vorig jaar voor het eerst het initiatief om ondernemersprijzen uit te reiken. Dat viel in de smaak. Vandaar dat de feestelijke bijeenkomst woensdag de tweede editie beleefde. Opnieuw was er amper een zitplaats te vinden. “Zonder ondernemers staat alles stil”, trapte wethouder Antoon Peppelman (onder andere voor economische zaken) de avond af. “Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en treden vaak op als sponsor. Ze dragen daardoor bij aan de leefbaarheid. Het is goed om ze een keer in het zonnetje te zetten. Als waardering voor al hun inspanningen.”

Te bescheiden
Na de openingswoorden van de wethouder ging Peter Besselink, die de avond aan elkaar praatte, in gesprek met burgmeester Marianne Besselink (geen familie). Haar vertrek per 1 januari 2024 kwam uiteraard aan de orde. Ze was acht jaar burgemeester van Bronckhorst en wordt voorzitter van het college van bestuur van Zone.college. “Het was een hele fijne tijd waar ik met veel plezier en warmte op terugkijk. De trein kwam voorbij en het leek me ook heel leuk. Ik verheug me op de nieuwe stap, maar blijf in deze mooie gemeente wonen.” Ze heeft in haar periode veel bedrijven leren kennen. “Met het ondernemerschap zit het hier wel goed. Er zitten echt wereldbedrijven tussen. Misschien zijn de ondernemers nog wel iets te bescheiden, want ze mogen best trots zijn op wat ze doen. Ze zetten zich iedere dag in om Bronckhorst mooier te maken. Dat verdient aandacht, vandaar deze avond.”

Aviko
Voordat de prijzen werden uitgereikt, hield Katerina Kempinga, site manager van Aviko uit Steenderen een boeiende presentatie over haar bedrijf. Aviko is een wereldspeler van formaat, zo werd wel duidelijk. Met dertien productielocaties wordt er jaarlijks 200 miljoen ton aardappelen verwerkt. In Steenderen gaat het om 550.000 ton aardappelen. “Ik werk bij een gaaf bedrijf!”, begon Kempinga vol enthousiasme haar betoog. “We staan bekend om de friet, maar doen veel meer.” Je moet dan denken aan verschillende aardappelspecialiteiten als gratins, churros en sweet potatoes. “We bieden verschillende concepten aan om afnemers te ontzorgen. Inflatie, hoge energieprijzen en de personeelskrapte zorgen voor een uitdagende tijd. Innovatie, duurzaamheid en inclusief ondernemen zijn speerpunten. Op die manier willen we onze leidende positie behouden. Het is mooi om daar mijn steentje aan bij te mogen dragen.”

Starter
Daarna werd het echt tijd voor de hoofdrolspelers van de avond, de genomineerden voor de ondernemersprijzen. Ze maakten hun opwachting via een rode loper met een opzwepend muziekje en werden voorgesteld aan de hand van een filmpje. Eerst was het de beurt aan de verkiezing Starter van het Jaar. Daarvoor maakten restaurant Bosloods 1873 in Vorden, ijzerwarenspeciaalzaak Enorm Derksen in Hengelo (Gld.) en Italiaans restaurant Pipa in Hengelo (Gld.) kans. Robin Koster, voorzitter van de jury, kon Daymian Boenink blij maken. De jonge eigenaar van Pipa opende in januari 2023 zijn nieuwe restaurant voor pizza’s en pasta in Hengelo (Gld.). “Dat doet hij met veel bravoure. Heel knap, vanuit het niks”, aldus de jury. “Ik ben verrast, dit is superleuk”, reageerde Boenink.

Publieksprijs
Voor de Publieksprijs waren ruim 1.900 stemmen uitgebracht. Het merendeel (619 stemmen) was voor Read Shop in Zelhem. Eigenaar Remco Reebeen toonde zich gelukkig met de prijs en bedankte partner en dochter, maar ook zijn andere collega’s. “Zij zijn het cement van de zaak.” De consumentgerichte winkel is sociaal betrokken en deed mee aan een inzamelingsactie voor de Voedselbank. Andere genomineerden voor de Publieksprijs waren: AV Hovenier uit Hoog-Keppel, Puur Fashion uit Zelhem en Modern Hippy Campsite uit Toldijk.

Netwerken
En toen resteerde nog één categorie, die van Ondernemer van het Jaar 2023. Kanshebbers waren PB International uit Zelhem, Rometron uit Steenderen, Discus Molenkamp uit Zelhem en 1voud Arbo uit Vorden. Na het tromgeroffel viel het verlossende woord voor Roel de Jonge, directeur en oprichter van Rometron. Hij was er zichtbaar beduusd van. “Deze prijs geeft een fijn gevoel, al houd ik niet zo van de spotlights”, aldus De Jonge. Zijn bedrijf is een wereldwijd opererende ontwikkelaar van technologie voor selectieve onkruidbestrijding. “Ondernemen is avontuur en vrijheid. Doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt”, gaf hij de aanwezige ondernemers mee. Daarna ging de bar open en was het tijd om te netwerken. Want ook dat hoort bij ondernemen.

Jury
Een jury bestaande uit oud-ondernemers Henk Hollak en Jos Herwers, Cecile Takkenkamp van de Takkenkamp Groep, Edwin Tiggeloven van Fidon, Robin Koster van Moventem en raadslid Gerbert Tiecken koos de winnaars van de categorieën Ondernemer van het Jaar en Starter van het Jaar op basis van verschillende criteria en een bedrijfsbezoek. Criteria waren aanpak, toekomstvisie en missie, financiële gezondheid van het bedrijf, omgang met personeel, bijdrage aan werkgelegenheid, leiderschap, public relations en mate van onderscheidend zijn. Juryvoorzitter Robin Koster: “Rometron won vanwege het ontwikkelen van een innovatief ontwerp voor spotspraysystemen dat inmiddels wereldwijd wordt toegepast. De Starterprijs ging naar Daymian Boenink van restaurant Pipa in Hengelo, omdat hij op een onbevangen, enthousiaste manier met een jong team een prima Italiaans restaurant heeft neergezet.” De winnaar van de Publieksprijs bepaalden inwoners door hun stem uit brengen via de website bkbronckhorst.nl. Ruim 1.900 mensen brachten hun stem uit en Remco Reebeen van de ReadShop in Zelhem kreeg met 619 stemmen de meeste stemmen. De prijs voor de drie winnaars bestond uit een fraaie bokaal en een waardecheque voor een activiteit.

De uitreiking van de ondernemersprijzen trok een volle zaal. Foto: Richard Stegers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden