De broers Jeroen, Arjan en Marco Helmink (v.l.n.r.) in de winkel van het Vordense familiebedrijf. Foto: Luuk Stam

De broers Jeroen, Arjan en Marco Helmink (v.l.n.r.) in de winkel van het Vordense familiebedrijf. 

Foto: Luuk Stam

Broers Helmink oogsten lof met winkel in wonen én keukens

Economie

Helmink Wonen en Keukens in Vorden bestaat 65 jaar

Door Luuk Stam

VORDEN – De combinatie is wellicht niet de meest logische, maar de keuze van de broers Helmink in 2016 om in hun Vordense winkel in wooninrichting ook keukens te gaan verkopen, heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Inmiddels komen collega’s elders uit het land naar Vorden om te kijken hoe ze het hier doen. En klanten plukken de vruchten van het brede aanbod. “Mensen die hier een keuken uitzoeken, kopen bij ons ook een bijpassende vloer”, klinkt het aan de koffietafel in het familiebedrijf, dat het 65-jarig bestaan viert.

Drie broers runnen hier samen de zaak. Toch was het nooit een vanzelfsprekendheid dat Jeroen (45), Marco (44) en Arjan (37) Helmink het bedrijf van hun in 2019 overleden vader Henri (68) zouden overnemen. Samen met hun moeder Ineke (70) zijn ze hier nu eigenaar. Alle drie werkten ze aanvankelijk buiten de deur. Jeroen deed dat eerst voor een meubelzaak in Apeldoorn, later voor de onlinetak van Wehkamp. Marco werkte als stoffeerder in de regio Winterswijk. En Arjan werkte in de regio Arnhem-Nijmegen, als verkoper van keukens.

Taakverdeling 
Hij was het die deze tak nu zeven jaar geleden in het Vordense familiebedrijf binnenbracht. Sindsdien doet de jongste van de drie broers – zijn tweelingbroer Arno werkt op de achtergrond ook mee – hier met name de inkoop en verkoop van keukens. Broer Jeroen doet de inkoop van meubelen en is hoofdverantwoordelijk voor de algehele bedrijfsvoering en het personeel. Marco is de man van de buitendienst, hij is bij de klanten aan de slag. “Ik ben altijd al meer van de praktijk geweest”, stelt hij. “En ik ben de meest handige, haha!”

Het zorgt aan tafel voor twee lachende broers. Toch kunnen Jeroen en Arjan het verhaal van hun broer Marco alleen maar bevestigen. Doordat die laatste veel op locatie aan het werk is, zijn dit soort momenten gedrieën aan de koffie vrij zeldzaam. De sfeer is gezellig. De samenwerking tussen de drie verloopt naar eigen zeggen dan ook al jaren ‘verbazingwekkend goed’. Het geheim? “Dat zit ’m denk ik vooral in het feit dat we alle drie goed zijn in heel verschillende dingen”, zegt oudste broer Jeroen. “En dat we elkaar daarin blindelings vertrouwen, elkaar ook niet in de weg lopen.”

Nooit gepusht 
Voor vader Henri Helmink was het altijd een droom om drie van zijn zoons hier te krijgen. “Maar hij heeft ons nooit gepusht”, benadrukt Marco. “Het is nooit zo geweest van: jullie moeten..” Broer Jeroen vult aan: “Hij zei vooral altijd: ‘Ga doen wat je leuk vindt.’ En: ‘Je moet het bij een ander leren.’ Uiteindelijk zijn we er hier allemaal ingerold.” Hoe het dan voelt om hier nu als drie broers te zitten? Arjan: “Daar staan we eigenlijk nauwelijks bij stil, we hebben heel weinig tijd om erover na te denken.” Jeroen: “Dat is waar, je bent hier continu bezig. Wij zien vooral de punten die we verder willen ontwikkelen.”

Innovaties
In de 3000 vierkante meter grote zaak met negen vaste werknemers streven de broers ernaar om een bedrijf te zijn dat volledig van deze tijd is en blijft. Door onder meer heel bewust te kijken naar de wensen van jongeren. En naar de nieuwste innovaties, bijvoorbeeld de toepassing van apps in keukens. “Wij willen daarin vooroplopen”, zegt Jeroen Helmink, die ook op het vlak van badkamers en slapen volop plannen heeft. “We willen specialistisch zijn, maar tegelijkertijd mensen ontzorgen en zoveel mogelijk aanbieden.”

Duurzaamheid speelt binnen het bedrijf eveneens een belangrijk rol. Voor de deur staan laadpalen voor elektrische auto’s, het bedrijf beschikt over elektrische werkbussen en op het dak liggen zonnepanelen. In de coronatijd is er volop ingezet op automatisering om efficiënter te kunnen werken. En waar er voorheen enkel meubels in de etalage aan de Zutphenseweg stonden, is er nu een greep uit het alsmaar bredere aanbod te zien, een aanbod dat pas écht tot leven komt bij een rondgang door de drie verdiepingen tellende zaak.

Opa Arnold Helmink – oprichter van dit familiebedrijf – liep hier nog jarenlang rond, hij werd 91 jaar oud. De blik van de oudere generatie, dat is wat de broers Helmink nu weleens missen. “Onze vader is relatief vroeg overleden, ergens is het jammer dat hij dit allemaal niet meer kan zien”, stelt Jeroen. “Hij had altijd een eigen mening. Soms dacht je: daar heb je hem ook weer. Nu denk je geregeld van: wat zou hij hiervan hebben gevonden? Maar als we samen kijken naar wat er nu staat, dan geeft dat ons uiteindelijk toch wel een gevoel van trots.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden